Ciabatta
Ciabatta 25 bröd
Ingredienser
· 25 g Jäst för matbröd
· 5 dl Vatten, fingervarmt (37°C).
· 1 dl Olivolja
· 2 tsk Salt
· 12 dl Vetemjöl special (du kan byta ut ca 2-4 dl mjöl till Durumvetemjöl)
· Mjöl till utbakning
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten (37°C). Rör ut och häll sedan på resten av vattnet, olja, och mjöl. Allt utom saltet.
2. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin ca 10 min tills degen släpper bunkens kant. Häll i saltet vid slutet. Låt jäsa övertäckt med plast i minst 1 timme.
3. Häll ut degen försiktigt på ett mjölat bakbord. Dela degen i portionsbitar. Forma bröd. Smöra en ugnsplåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg på bullarna. Lägg över duk och låt jäsa i 40 minuter.
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Grädda mitt i ugn i cirka 15 minuter. Pensla med vatten mot slutet för att få en fin skorpa. Låt kallna på galler
Tack för tipset, detta ska nog testas någon gång framöver 👍
Detta måste jag prova. 🙂
Tack så mycket för påminnelsen, det var längesen jag bakade dessa. Ciabatta är ett av mina favoritbröd och såå lättbakat
Har inte hunnit testa, måste ta tag i det snart. Cibatta är så gott :-)