Jästbröd

limpan som blev en brödkaka

2014-03-11 21:01 #0 av: jagga-ewe

Jag bakade bröd här ikväll. Vanligt jäsbröd. Ljummen degvätska, färskjäst, mestadels vetemjöl special. Verkligen standardbröd. Gjorde dels några små frallor att äta till kvällsmat, dels en flätad limpa. Frallorna blev jättebra. Limpan jäste så fint, blev enorm!

Ställde in den på 225 grader ungefär, sänkte genast till 180. Så brukar jag göra med limpor. Efter en liten stund hade den fått fin färg, så jag la över en folie för att hindra den att bli mörkare. Så brukar jag oxo göra med limpor.

Ytterligare en stund senare tog jag ut den för att kolla tempen. Allt såg bra ut, men den var bara uppe i 85 grader, så lite mer behövdes. Den kändes dessutom kletig på brödtempen. På med folien igen o in i ugnen. Ca 5-7 min senare tänkte jag att den borde va klar.

Nu hade min fina höga limpa sjunket ihop och låg platt som en spätta på plåten! Hade jag avsett att göra brödkaka hade jag varit nöjd, men var f--n tog min limpa vägen? Nånting hände där, de sista minutrarna, med temp över 85 grader invändigt. Jag fattar inte vad!

Nu, när brödet hade svalnat, skar jag upp "brödkakan" för att lägga den i plastpåsar. Den ser degig ut, så där lixom ihopgeggat i mitten. Vilket kan förklaras av att den sjönk samman så, men jag fattar fortfarande inte VARFÖR den sjönk ihop?

Nån som har en teori?

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2014-03-11 21:10 #1 av: Gasoline

Oj, vad märkligt Funderar

Har ingen bra förklaring, men är nyfiken på vad man kommer fram till Glad

Anmäl
2014-03-15 10:41 #2 av: [kerstinthemilklover]

I bland händer sånt här. Otur kallas det och det händer oss alla.
:)
Jag skulle gissa att brödet kanske vart lite överjäst och lite för stort för att hinna gräddas i tid.
Sedan kan faktiskt termostaten på ugnen visa fel så det skulle kunna vara tekniskt trassel också.

Jag skulle skiva upp brödet och köra skivorna i brödrosten för att undvika allt för degiga smörgåsar.

Anmäl
2014-03-15 10:45 #3 av: Gasoline

#2 smart att rosta, det ska jag prova nästa gång mitt bröd inte blir riktigt klart. Tack :-)

Anmäl
2014-03-15 10:47 #4 av: [kerstinthemilklover]

#3 Ja det är ganska fiffigt, man får dessutom känslan av nybakat när man tar sitt frusna bröd i rosten. Nästan som om det var planerat och inte alls ett misstag. :D

Anmäl
2014-03-15 11:50 #5 av: Snovit79

Knackade Du på brödet innan Du tog ut det ?

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-03-15 22:31 #6 av: jagga-ewe

Svårt att knacka på det i ugnen, det är så varmt där... :P

Jag kör aldrig med knackandet, jag tempar brödet. Litar mer på tempen än på ljudet, faktiskt. Och om det inte framgick från start: Jag kollade till det, det var inte klart så jag lät det vara kvar i ugnen. Det var där, i ugnen, som det sjönk ihop.

Det var inte degigt som i kletigt, det var mer som överjäst i så fall. Att skiva det för att lägga i brödröst hade varit svårt, det var mer av en brödkaka. Alltså skars det i bitar som klövs på mitten och åts. Som vilken brödkaka som helst. Funkade, men är ändå irriterad över att min fina limpa blev en padda.

Eländet behagade dessutom börja mögla ovanligt fort, så nåt fel var det på spektaklet. Nu ligger det i komposten o skäms.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2014-03-16 07:30 #7 av: Snovit79

#6 Jag som bagare har aldrig hört talas om att mäta brödet sådär. Vi knackar på våra stick, det är ett säkert kort. Därav frågan. :)

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-03-16 09:02 #8 av: jagga-ewe

#7 Men då har du säkert en gång fått lära dig av nån som VET hur det ska låta, eller hur? Knappast nåt du LÄST dig till? Vi som inte har bagarutbildning har inte alltid förmånen att lära oss av nån annan kunnig. Kolla filmer på dutuben, visst, men hur bra är ljudåtergivningen i dina PC-speakers? Däremot finns det gott om litteratur som anger att 94 grader är rätt för vitt bröd och 96 för grovt bröd. Med jäst, f-n vet vad det ska va för surdeg, sånt har jag inte gett mig på.

Att läsa att "det ska låta ihåligt" är lika bra råd som "du känner när degen är lagom arbetad". Jomenvisst, jättebra om man fått lära sig det i praktiken, men idiotiskt att läsa sig till. "Lagom" är den värsta beskrivning som finns, och mätmetoder som bygger på våra egna sinnen är värdelösa. Ta bara "fingerljummet" som mätmetod. Jag har inte direkt värmeokänsliga smenävar, men jag kan inte säga skillnad på 42 och 35 grader. Jo, om jag har ena näven i det ena o andra i det andra, då kan jag det. Men från ena dan till andra - no way! Så bakar jag med varm degvätska kollar jag värmen med stektempen. Känner jag på det med fingret tycker jag det är varmt. Fingerljummet har jag aldrig upplevt nåt vara. 

Ska gå ner nu o baka ut en nattjäst deg, till frulle. Brukar få bli småbullar. Ska testa att knacka dem o se om jag hör nåt. O för att vara på "säkra sidan" (jag vet,  säkra ovetenskapliga metoder är en oxymoron i sig) ska jag ta ut o knacka dem innan de är klara med. För att se om det hörs nån skillnad.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2014-03-16 09:39 #9 av: [kerstinthemilklover]

#8
Smart att mäta temperaturen. Det gör brödbagaren som skrivit boken jag bakar efter också. 
Du skulle kunna testa att mäta temperaturen och knacka på brödet. För att ta reda på hur det låter när du är nöjd med ditt bröd. På så vis får du din egen referensram! :D

Anmäl
2014-03-18 09:17 #10 av: Anterrabae

När man öppnar luckan på ugnen och trampar det ofärdigt och dessutom lite överkäkar, blir det ganska ofta att det kollapsar inne i ugnen igen. Vet att det är extra lätt med glutenfritt.

Fö har jag lärt mig 96 grader för vitt och 98 för rågbröd/grovt. :) kolla tempen och knackar för att dubbelkolla :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.