Bröd med bakpulver eller bikarbonat

bakpulver vs bikarbonat

2014-02-07 13:58 #0 av: kanina90

Kan man erätta bikarbonat med bakpulver istället när det står bikarbonat i receptet?

Anmäl
2014-02-07 14:09 #1 av: indra-bus

De har jag undrat många gånger.

Vad är skillnaden?

Anmäl
2014-02-07 16:47 #2 av: Snovit79

Bakpulver innehåller bl a bikarbonat. Bakpulvet vill man ha till mjuka kakor, medans bikarbonat ska användas till småbröd för få dem spröda.

1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver.

Anmäl
2014-02-19 19:45 #3 av: Gasoline

#2 tack, har alltid funderat på vad det är för skillnad egentligen.

Skulle man kort och gott kunna säga att bakpulver är ett utblandat bikarbonat?

Anmäl
2014-02-20 09:28 #4 av: balkongodlare

Bikarbonat, eller natriumvätekarbonat som den kemiska föreningen egentligen heter, är precis det, en kemisk förening. Blandar man bikarbonat med en syra delar den upp sig och bildar bland annat koldioxid, vilket gör brödet luftigt.

Bakpulver består av bikarbonat och en syra, dvs något ämne som blir surt när det blandas med vatten. Dessutom brukar bakpulver innehålla stärkelse (potatismjöl eller majsmjöl).

Eftersom bikarbonaten behöver en syra för att reagera ordentligt fungerar det bra i degar där man har något surt, tex filmjölkslimpa. I degar/kakor med mjölk eller vatten som vätska får man ta bakpulver istället. Då regerar vattnet med syran i bakpulvret och det sätter igång bikarbonaten och man får en luftig kaka.

Detta enligt vad jag minns från kemin i skolan.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.