Annons:
Etikettbakprat
Läst 3888 ggr
[Vegg]
12/17/13, 7:52 PM

Efterlyses - Kaka

Mormor bakade en kaka när jag var liten. Det var som en smörkaka med marsipan färgad grön i mitten. Älskade den kakan, men har inte funnit recept då jag inte riktigt hittar någon sida eller vet vad kakan heter. Vet du?

Annons:
Intehärutandär
12/19/13, 1:36 PM
#1

Nej, jag har tänkt och tänkt och ingen klocka ringer. Vad menar Du med smörkaka? Smördeg? Mördeg? Sockerkaka? Mazarinkapsel? …🤔 Är den rund, fyrkantig, rektangulär?

[Vegg]
12/19/13, 2:15 PM
#2

Hon gjorde någon form av smördeg som kavlades ut, rullade en avlång marsipan, rullade ihop marsipanen i mitten av smördegen, skar dem snett och gräddade.

Men lite osäker på om det är en smördeg, mördeg eller vad det var. Var lite i konsistens som bondkaka. Älskade dem, men har inte lyckats kopiera receptet. Kan ju tyvärr inte fråga heller, hon hade ju de flesta recepten i skallen, få som skrevs ned.

[Vegg]
12/19/13, 2:18 PM
#3

Som snedskurna kolakakor fast tjocka.

Intehärutandär
12/19/13, 3:02 PM
#4

Jag fann "Odenselängd"

5 dl vetemjöl
200 gr smör ( rumsvarmt )
2 msk strösocker
2 ägg
50 gr jäst

Fyllning
150 gr mandelmassa eller marsipan
1 dl strösocker
100 gr smör ( rumsvarmt )

Garnering
ägg ( uppvispat )
mandelspån
pärlsocker

 Häll alla ingredienser i en matberedares skål.
 Smör, jäst delas först i mindre delar.
 Kör till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter.
 Gör fyllningen under tiden.
 Riv mandelmassa och rör med socker och smör till en jämn smet.
 Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt och dela i tre delar.
 Kavla ut varje del till en rektangel ca 20 x 35 cm. Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av 
 varje degplatta. Den skall uppta en ca en tredjedel.
 Vik sedan sidorna över fyllningen.
 Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt.
 Täck med bakduk och låt dem jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250 gr.
 Pensla längderna med ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker.
 Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 200 gr.
 Grädda ca 20 min. Låt längderna svalna och skär i bitar.

[Vegg]
12/19/13, 10:25 PM
#5

Odenlängd påminner om den, men inte riktigt den kakan. Men nu när du postade receptet, kommer ihåg att hon inte hade i ägg utan bara smör och lite grädde i degen. Tack för tipset. 😃

Anterrabae
12/19/13, 10:46 PM
#6

Såg att de bakade något liknande i "hela England bakar" fast jag tror att de åt kakorna som stänger till formen, med inbakad marsipan.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
Tant Grön
12/20/13, 12:56 PM
#7

Vet inte vilken kaka det kan vara, men kanske kunde du leta i antikvariat och loppisar efter gamla kakböcker (eller vad det heter) finns ju från 40/50 talet som har bilder. Och se om du känner igen din mormors kaka.

[Vegg]
12/20/13, 10:03 PM
#8

Tack för tipset Tant Grön. 😃

Intehärutandär
2/13/14, 1:42 PM
#9

Gör ett nytt försök i din gåta.

Gregerkaka.

200 g margarin
4 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakningen…
½ dl strösocker 
½ ägg 

Fyllning:
100 g sötmandel (mald)
10 bittermandlar (malda)
1 dl strösocker
½-1 msk vatten 
½ ägg 
Ca 5 droppar karamellfärg

Pensling: 
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:

Blanda mördegen i en matberedare, eller för hand.
Låt degen vila ca 1 timme i kylskåpet. 

Fyllning:
Under tiden degen vilar, så gör du fyllningen…
Skålla mandeln. 
Ta av skalen och mal mandeln.

Fyllning:
Blanda mandel, socker, vatten och ägg samt karamellfärg i en skål och rör om väl. OBS! Ta lite vatten i taget, för vattenmängden tar man efter hur stort ägget är. 

Kavla ut mördegen.
Lägg på fyllningen som en sträng på mitten av den utkavlade degen. 
Vira den utkavlade degen runt fyllningen och lägg skarven neråt.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Ugn: 200 grader ca 15 minuter eller (varmluft 180 grader.
Skär dem i snittar när de svalnat lite.

Finns en variant som heter Apelsinsnitt, men gissar att de glömt själva apelsinen i receptet (fyllningen?)

Intehärutandär
11/16/14, 10:46 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Nu…har jag funnit en variant - igen och hade denna tråd i bakhuvudet! 🙂

4,5-5dl vetemjöl
1dl socker
200 g margarin el smör
2tsk vaniljsocker

Fyllning:
250 g mandelmassa
Ca 2dl grädde (ovispad, smeten ska bli lätt att bre på kakdegen men inte för lös)
Några droppar karamellfärg

Glasyr:
Florsocker
Äggvita
Strössel

Gör kakdegen genom o blanda ihop ingredienserna. Rulla långa stänger av degen och kavla ut den platt. Lägg fyllning på ena långsidan och vik över den andra. Grädda ca 8 min 175 grader. Skär genast nör de kommer ut. Glasera när svalnat.

Bild och recept funnet på facebook.

[Vegg]
1/12/16, 8:13 PM
#11

Ja. Den sista var det fast utan glasyr. Tack så mycket. :) har inte varit inne här på ett tag. :)

Upp till toppen
Annons: