Annons:
Etikettervetebrödkakorsöta-bakverk
Läst 5348 ggr
Tant Grön
2013-12-03 15:02

Spröda veteskorpor

Vill gärna dela med mej av detta recept. Tror det kommer ursprungligen från ett nerlagt bageri. Fantastiskt goda blir dom.

Man gör två degar och när deg 1 jäst färdigt så blandar man ihop dom.

Deg 1: Värm till fingervarmt: 3dl mjölk, 2dl vatten, 1dl olja och 1tsk salt. Tillsätt 75gram jäst. Rör tills jästen löst sej och tillsätt 12 - 13 dl vetemjöl.

Deg 2: 100 gram smält margarin,1dl socker och 1tsk kardemumma. När detta svalnat tillsätt 1tsk hjorthornssalt.

När deg 1 jäst färdigt så rör man ihop dom bägge. Man får röra en stund så dom blandas väl, gärna i maskin. Sedan knådar man, tillsätter mer mjöl om det behövs och delar degen i två delar. Varje del rullas ut till en längd som delas i 12 bitar. Det blir alltså  ca 24 bitar som rullas till bullar och får jäsa under duk.

Grädda i 200 grader.

När dom svalnat så dom går att hantera, så dela varje bulle genom att sticka in en gaffel runt om.

Rosta i 200 grader så dom får fin färg.

Torka i 75 grader 7 - 8 timmar. (När man torkar så lägger man alla i en hög i en långpanna).

Man skall inte låta dom kallna utan baka, rosta och torka med en gång.

Har bakat dom här hur många gånger som helst och aldrig misslyckats.

Annons:
Tant Grön
2013-12-03 15:11
#1

Så här ser dom ut.

Tant Grön
2013-12-03 22:07
#2

Glömde säga att man skall sätta en gaffel e.d. i ugnsluckan när man torkar, så det blir en liten springa. Om nu någon inte visste det.

Intehärutandär
2013-12-04 18:33
#3

Skorpor är klart underskattat! Så gott med pålägg eller som finskorpa.

Tant Grön
2013-12-04 22:19
#4

Dom här är jättegoda med lite smör på. Gott till te eller med mjölk.

Cazzos
2013-12-05 19:37
#5

Hur länge jäser du deg 1?

Jag ska nog ta och testa det här lagom till jullovet, så kan man äta det med te när det är kallt och bara mysa 😃


Tant Grön
2013-12-05 23:23
#6

Ca 1 timma jäser jag den.

Annons:
[Vegg]
2013-12-07 09:08
#7

Älskar skorpor. 😃

Upp till toppen
Annons: