Annons:
Etikettbakprat
Läst 2921 ggr
Tant Grön
11/12/13, 10:14 PM

Mitt första grytbröd

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Blev fantastiskt gott. Nu undrar jag, kan man använda annat mjöl än vetemjöl om det skall vara knådfritt? T.ex dinkel eller kan man blanda med råg?

Annons:
DesK
11/13/13, 9:04 AM
#1

Fint bröd du har gjort! 🙂

Det är ju främst vetemjöl av olika slag som utvecklar glutentrådar och det är därför som man ska knåda degen. Så ju mindre vetemjöl du använder desto mindre behöver du knåda degen. Däremot kan en deg med mycket råg vara lite svår att blanda ihop ordentligt.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Gasoline
11/13/13, 7:31 PM
#2

Det där ser toppen gott ut! Recept?

[Vegg]
11/13/13, 7:50 PM
#3

Ser supersmarrigt ut!

Tant Grön
11/13/13, 10:48 PM
#4

Här kommer receptet:

Grytbröd

5 dl kallt vatten 

1 krm jäst 
2 tsk salt 
600 g (10 dl) Kungsörnen Vinjett Vetemjöl 
Till formen: matolja

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt och vetemjöl.Rör samman degen med händerna eller en sked/slev, ca 20 sekunder. Det räcker med att allt mjöl blivit blötlagt. Degen behöver inte knådas.Täck bunken med plast och bakduk. Låt degen stå i rumtemperatur ca 12 timmar.

Häll ut degen på kraftigt mjölat bakbord (degen är väldigt lös). Vik ihop degen som en kudde och försök på så vis bygga upp spänningen i degen. Låt sedan degen vila 2 timmar i en oljad och lite mjölad större form. Täck med plast!

Värm ugnen till 225°C. Sätt in grytan i ugnen så att den är varm när degen fått vila färdigt! Strö lite mjöl i grytan. Skrapa försiktigt ur degen ur formen, ner i den heta grytan. Lägg på lock och sätt in den i den nedre delen av ugnen. Efter 30 minuter tar du av locket och bakar ytterligare ca 20 minuter. Total avbakningstid ca 50 minuter. Stjälp upp brödet på galler för avsvalning.

Tant Grön
11/13/13, 10:50 PM
#5

O.B.S! Att det skall jäsa i 12 timmar. Missade det och fick stå och baka till ett på natten. Men det var det värt. 😂

[Vegg]
11/14/13, 7:59 AM
#6

Jag såg detta recept på Kungsörnens paket också. Ser supergott ut. 😉

Annons:
Gasoline
11/14/13, 6:36 PM
#7
Anterrabae
11/15/13, 1:01 AM
#8

Både ja och nej. Du kan byta ut delar av mjölet. Men eftersom den långtidsjäser (autolys heter det) och det är det so utvecklar glutenet, så blir brödet något kompaktare. Råg utvecklar sig tex lika bra som vete, eftersom det är 1) mindre gluten i 2) tyngre, och reser sig inte så bra, det blir gott, men kompaktare.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Upp till toppen
Annons: