Annons:
Etikettsurdegsbröd
Läst 4922 ggr
MonisN
2013-03-15 20:56

Surdegsbröd med valnötter och russin

Jag måste dela med mig av detta receptet som är mitt favoritbröd och väldigt lätt att baka. Man kan göra både limpor och frallor. För det mesta har jag gjort frallor, men limporna blir himmelskt goda de också.

Klicka på bilden för att se den i fullstorlek

4 limpor eller 32 frallor, eller hälften av varje. Receptet kan halveras.

  1. _500 gram aktiv rågsurdeg (matad) _
  2. 900 gram kallt vatten
  3. 20 gram jäst
  4. 50 gram cane syrup eller brödsirap
  5. 250 gram rågmjöl
  6. 1350 gram vetemjöl special
  7. 40 gram havssalt
  8. 125 gram hackade valnötter (kan uteslutas)
  9. 125 gram blötlagda russin (kan uteslutas) 
  10. _Solrosfrön till topping på frallorna _

Blanda alla ingredienserna 1-6 och knåda helst i maskin i cirka 10-12 minuter. Dubbelt så länge för hand.

Tillsätt saltet och kör 2-3 minuter till och därefter tillsätts russin och valnötter. Knåda ytterligare 1-2 minuter så att russin nötterna precis blandas.

Låt degen vila i bunken 30 minuter. Häll därefter upp den på mjölat bord.

Till limpor: Dela degen i 4 delar och forma till limpor. Låt jäsa 1½-2 timmar på bakpappersklädd plåt. Snitta bröden med en vass kniv. Grädda i 250º i 5 minuter. Sänk därefter till 225º. Grädda cirka 35-40 minuter eller när bröden har en innertemperatur på 98º.

Till frallor: Dela degen i två delar och forma försiktigt degen till en rektangulär platta utan att trycka ut luften, rulla den sedan till en avlång rulle. Skär den i 32 delar. Doppa snittytan i solrosfrön och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 1½-2 timmar. Grädda i 250º i 12 minuter.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
MonisN
2013-03-19 18:20
#1

Idag bakade jag detta igen!

Klicka på bilden för att se den i fullstorlek

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
2013-03-19 18:34
#2

Låter och ser hur gott ut som helst! 😃

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
2013-03-19 20:28
#3

Ja, det är väldigt gott! Jag bakar inget annat för tillfället 😛

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
2013-03-19 20:30
#4

Hum får nog försöka sparka igång lite surdeg igen! Och köpa hem valnötter 😃

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
2013-03-19 22:20
#5

Det är sista tiden jag börjat lägga i nötterna, tidigare hade jag bara russin. Funkar bra utan detta också!

Sätt igång och sparka på suren nu 😂

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


pyromanen
2013-03-31 17:38
#6

Låter gott! Måste testas!

Har ingen valnötter hemma och tycker inte så mycket om russin i matbröd. Tror jag testar med solrosfrön i, det borde funka det med :-)

Tackar för inspirationen!

Annons:
pyromanen
2013-04-01 18:36
#7

Blev jättegott! 🙂

MonisN
2013-04-01 18:38
#8

Kul att det blev lyckat! Lade du i solroskärnor istället?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


pyromanen
2013-04-01 19:14
#9

ja!

Upp till toppen
Annons: