Surdegsbröd

Surdegsbröd med valnötter och russin

2013-03-15 20:56 #0 av: MonisN

Jag måste dela med mig av detta receptet som är mitt favoritbröd och väldigt lätt att baka. Man kan göra både limpor och frallor. För det mesta har jag gjort frallor, men limporna blir himmelskt goda de också.

Klicka på bilden för att se den i fullstorlek

4 limpor eller 32 frallor, eller hälften av varje. Receptet kan halveras.

  1. 500 gram aktiv rågsurdeg (matad)
  2. 900 gram kallt vatten
  3. 20 gram jäst
  4. 50 gram cane syrup eller brödsirap
  5. 250 gram rågmjöl
  6. 1350 gram vetemjöl special
  7. 40 gram havssalt
  8. 125 gram hackade valnötter (kan uteslutas)
  9. 125 gram blötlagda russin (kan uteslutas) 
  10. Solrosfrön till topping på frallorna

Blanda alla ingredienserna 1-6 och knåda helst i maskin i cirka 10-12 minuter. Dubbelt så länge för hand.

Tillsätt saltet och kör 2-3 minuter till och därefter tillsätts russin och valnötter. Knåda ytterligare 1-2 minuter så att russin nötterna precis blandas.

Låt degen vila i bunken 30 minuter. Häll därefter upp den på mjölat bord.

Till limpor: Dela degen i 4 delar och forma till limpor. Låt jäsa 1½-2 timmar på bakpappersklädd plåt. Snitta bröden med en vass kniv. Grädda i 250º i 5 minuter. Sänk därefter till 225º. Grädda cirka 35-40 minuter eller när bröden har en innertemperatur på 98º.

Till frallor: Dela degen i två delar och forma försiktigt degen till en rektangulär platta utan att trycka ut luften, rulla den sedan till en avlång rulle. Skär den i 32 delar. Doppa snittytan i solrosfrön och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 1½-2 timmar. Grädda i 250º i 12 minuter.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2013-03-19 18:20 #1 av: MonisN

Idag bakade jag detta igen!

Klicka på bilden för att se den i fullstorlek

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2013-03-19 18:34 #2 av: DesK

Låter och ser hur gott ut som helst! Skrattar

Désirée

Anmäl
2013-03-19 20:28 #3 av: MonisN

Ja, det är väldigt gott! Jag bakar inget annat för tillfället Lipar

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2013-03-19 20:30 #4 av: DesK

Hum får nog försöka sparka igång lite surdeg igen! Och köpa hem valnötter Skrattar

Désirée

Anmäl
2013-03-19 22:20 #5 av: MonisN

Det är sista tiden jag börjat lägga i nötterna, tidigare hade jag bara russin. Funkar bra utan detta också!

Sätt igång och sparka på suren nu Gapskrattar

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2013-03-31 17:38 #6 av: pyromanen

Låter gott! Måste testas!

Har ingen valnötter hemma och tycker inte så mycket om russin i matbröd. Tror jag testar med solrosfrön i, det borde funka det med :-)

Tackar för inspirationen!


Anmäl
2013-04-01 18:36 #7 av: pyromanen

Blev jättegott! Ler


Anmäl
2013-04-01 18:38 #8 av: MonisN

Kul att det blev lyckat! Lade du i solroskärnor istället?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.