Vetesurdeg
Tänkte jag skulle testa, så jag startade en sådan igår morse, med hjälp av lite rågsurdegsgrund och det verkar gå bra. Har nu matat på den enligt receptet jag hittade och det ser fortfarande bra ut.
Men nu kommer frågorna.
Har ju inte tid att baka någon av de närmsta dagarna. Kan jag bara hälla över den i en glasburk med plastlock i morgon och ställa i kylen?
Eller ska den stå framme något dygn till?
Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning _\Min blogg\
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft
_
Låt den stå framme någon vecka och mata på den med vetemjöl och vatten dagligen, då får du nog den bästa surdegen
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Hur mycket ska jag mata den?
Om jag går efter det recept som jag hittade kommer den ju att ta över hela köket
Räcker det med en matsked vetemjöl och en matsked vatten om dagen?
Tror den bor ganska bra i en av hinkarna från Emo.
Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning _\Min blogg\
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft
_
Emos hinkar är canonbra till detta! Hur mycket du ska mata med beror på hur mycket suris du har. Det bästa är faktiskt att kasta bort en del av surisen och mata på lika delar ljummet vatten som du har mängd surdeg + tillsätta så mycket mjöl att du får en lite tjock pannkakssmet.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
"Om jag går efter det recept som jag hittade kommer den ju att ta över hela köket" Hahaha, det är precis vad Dessans suris håller på att göra här hemma! Får snart skaffa fångstnät när bakbunken åker fram!
Tassy, oops
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Fniss fniss, det är kul att den är så livlig men det blir nog bra med större burk (igen) och större jäsbunkar framförallt. Är ju lite skralt på baksaker här i hushållet, eftersom jag är helt grön på bakningen.
Men varje gång jag kommer åt surisburken så bubblar det som stora kokbubblor i den, är det normalt? det skvätter runt i hela burken
Åh, jag hoppas att jag får en sådan övertagare också, mina ligger bara och småfiser än så länge, Men ikväll ska jag hälla ut och börja om, enligt MonisNs råd. Visst är de piggare, men långt ifrån själgående så att säga.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Tassy, jo den är helt normal, men bli inte ledsen om /när den lugnar sig lite emellanåt
Ida, fniss suris som småfiser Gör du som Mona säger, så får du nog fart på den!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Hehe nej jag vet ju hur lugn och snäll den var innan den fick massa mat
Förlåt, den tar inte bara över mitt kök, den tar över hela lägenheten
Så då ska jag om jag sparar ½ dl surdeg, mata med ½dl vatten och ½dl vetemjöl?
Ja fy på dig Dessan, som lurat in oss oskyldiga stackare i detta
Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning _\Min blogg\
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft
_
Hmm, kan det vara gott med vetesur i t.ex. bullar och lussekatter?
#11 Nja, jag tycker i alla fall inte det. Det blir lite väl syligt för en söt deg.
#12 Hoppsan, det var den lilla detaljen också ja! Ähum.. Är nog lite väl glad i suris för tillfället tror jag
#13 Detta är min personliga smak, så jag säger inte att det inte är bra, men det blir en speciell smak. Du kan alltid testa, du kanske gillar det
Tassy jag har numera alltid lite vetesuris i mitt söta vetebröd men mina surisar är ju överlag inte särskilt sura
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Hur går man smidigt tillväga om man ska göra som TS och starta en vetesur med lite draghjälp av rågsuren?
Testa matskedsmetoden som du gjorde med rågsurdegen, men se till att du bara matar lite av rågsuren med vetemjöl!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Hur lite rågsur ska jag ta?
!-2 matskedar + lika mycket varmt vatten och vetemjöl så att du får smet ungefär som lite halvtjock pannkakssmet
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Måste testas ska den skötas precis som rågsuren sen? eller är det andra mjöl/vattenmängder som det ska matas med?
Gör precis som du har gjort nu, men byt ut rågmjölet mot vetemjöl
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Tack.
Sådär, nu har jag en fin början till vetesur på G.
Jag hittade ett recept på en blogg som jag testade. Den tar tre dagar och finns två varianter.
1 med lite rågsurdegsgrund
5 gram rågsur, 50 gram ljummet vatten och 50 gram vetemjöl
Den ska matas på kväll 2 med 100 gram ljummet vatten och 100 gram vetemjöl
Dessutom ska bunken skakas försiktigt var 12;e timme
Sätt 2 var:
35 gram ljummet vatten, 25 gram mild ekologisk youghurt, 50 gram vetemjöl.
Matas på 3;e morgonen med 100 gram vetemjöl och 100 gram ljummet vatten
Även denna ska skakas försiktigt var 12;e timme
Båda ska vara klara på kvällen på dag 3
Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning _\Min blogg\
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft
_
Min vetesur växer så det knakar. Nu bor den i två hinkar och matas varje morgon.
Tänkte i alla fall baka lussebullar med den nu, men är lite osäker på hur mycket det ska vara av vardera ingrediensen.
Någon som har något bra veterecept med surdeg?
Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning _\Min blogg\
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft
_