SURIS
Jag satte min första surdeg på råg i Onsdags,den har bott i ugnen med lampan på utifall den är mörkrädd Har matat den varje kväll och idag är det inte mycket plats kvar..ihhh får nog ösa över i nåt större kärl innan matningen ikväll
Så här såg den ut i Onsdags
Tag vara på ditt liv,det går inte i repris
Grattis och välkommen in i surisklubben!
Ha ha ha mörkrädd surdeg, den var bra!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ja nu återstår ju bara att hitta ett brödrecept som den ska bakas på.hum den verkar gilla att ha lampan tänd den lilla surisen varmt och gott där inne i ugnen
Tag vara på ditt liv,det går inte i repris
ÅHHHH!!!! Tack så mycket Desk för den fina blombuketten
Tag vara på ditt liv,det går inte i repris
Vassego!
Du kan i princip baka efter vilket recept du vill, men minska ned mängden jäst till ett minimum, cirka 6-10 gram
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Oki..Tack! Finns en hel del fina recept här inne så jag hittar nog nåt, imorgon bitti är det dags, men måste man ha jäst oxå, jag trodde det räckte med surgrunden
Tag vara på ditt liv,det går inte i repris
Nej det måste man inte, men faktum är att de flesta som bakar med surdeg använder en gnutta jäst för att få fart på degen
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#6 Om du vill utesluta jästen så måste du ha en mycket pigg surdegsgrund och räkna med längre jästid. Om du har en nygjord sur så föreslår jag att du matar den regelbundet, helst varje dag i ett par tre veckor innan du utesluter jästen. Allt för att den ska bli så kraftfull som möjligt.
Hej Monis..just nu verkar den pigg som attan,den är full av bubblor..men jag vågar nog inte chansa bäst att ge den lite jäst..sen får vi väl se om den överlever..imorgon ska jag baka,..gjorde grunden efter ett recept som du postat..med rågmjöl från Saltåkvarn.. Ni är så goa som kommer med tips om hur man ska göraJag har bakat mycket när jag var hemma med barnen,men sen har det blivit sämre med baklusten..surdegsbröd har jag däremot aldrig provat på förut,så det blir spännande,det är ju sååå gott det man köper hos bagarn,få se om det blir ännu godare med hembakt
Tag vara på ditt liv,det går inte i repris
Anise du får inte tillsätta jästen i surdegsgrunden, då förstör du den. Jästen ska tillsättas i degen som du bakar brödet av. Vill bara förtydliga detta!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Va bra här behövs så många förtydlingar som möjligt..tur att jag inte donglade i jäst i surisen idag
Tag vara på ditt liv,det går inte i repris
Oj, tur att DesK förtydligade det jag sa om jästen! Det kunde kanske missuppfattas.
#9 Visst är det godare med hembakat surdegsbröd! Har man gjort några lyckade bak så vill man inte gärna ha köpebröd längre. Det är på både gott och ont. På gott när man har tid, på ont när brödet är slut och man inte hinner baka nytt! Roligt att du fick en sån fin och glad sur