Senast bakade #18
Då är det dags för en ny tråd, eftersom den förra tråden är så lång.
Vänliga hälsningar Stephan
Idag har jag inte bakat, men yngsta dottern har bakat grahamskex och brownies efter ett recept av Jamie Oliver
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#1 Det låter väldigt gott!
Jag har inte bakat bröd, men väl en rabarberpaj och hemgjord vaniljsås.
Rabarberpaj, va gott! Länge sedan man åt. Vill odla rabarber hemma men inte fått tag i rötter än.
#Det måste du göra! Det är så gott och mycket enkelt att odla. Dom behöver ingen skötsel alls. Det går inte ens att utrota dom ens om man försöker!! Åk till närmaste handelsträdgård och köp en planta.
Är det bara jag som inte gillar rabarber? Pajen är hur som helst fin!
Jag har inte heller bakat idag, men vill få tråden med mig.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#4. De är redan slutsålda i år, tänkte jag skulle försöka få lite rötter av en kompis. Ja det är ett ogräs som man måste gräva rätt djupt för att få bort alla rötter. Är de självodlade?
#5. Är det smaken eller konsistensen du inte gillar? Jag har svårt för konsistensen därför brukar jag mixa rabarberna och blanda med lite florsocker så man får en lite mer geleaktig kaka/paj.
#6 Vad synd att du inte får tag i några. Rabarberna är mina egna
TrevorS
Jag tror det är både smak och koncistens som inte faller mig på läppen. Jag kan göra undantag för rabarberkompott, eller rabarbersylt. Det kan gå an. men finns det annat att välja på skulle jag ta det.
Gällande rabarberknölar så kanske du kan få av oss.. Måste kolla hur de tar sig under sommaren. Jag har typ fyra plantor, två sorter. Men de är så taniga så jag får knappt några stjälkar på dem. Funderar på att gräva upp dem i september eller så och jordförbättra. Om det finns tillräckligt med rötter då så får du. Annars kan de behöva etablera sig lite först.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ja men just det, jag har ju bakat också.
ett par vändor med lantbröd. Det blev så poppis att jag inte hann och fota. Det bara tog slut.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Så, nu har jag hunnit baka igår och idag.
Gårdagens bröd - grahamsurdegsbröd
Vänliga hälsningar Stephan
Igår bakade jag bullar, fyra fyllningar. Kanel i en, kardemumma i en, vanilj i en och jordnötssmör och banan i en.
Mycket mumsigt. Dessvärre missade jag korten.
Just nu ligger morgonens frukostbröd på jäsning. Ett ganska långtidsjäst surdegsbröd på vete. Med olivolja som smaksättning. Ska försöka komma ihåg att fota.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ser gott ut Ida
Ida, har du bakad de med glutenfritt mjöl? De ser läcker ut!!
Vänliga hälsningar Stephan
Stephan, nej. Inte glutenfritt. Vi har varit supernoga här hemma och läkt ut våra sädesintoleranser. Det verkar som vi alla tål vete och de andra sädesslagen numera. Dessa bullarna var de första på vete jag bakat på drygt fem år. Hur goda sm helst, på grund av det!
Veganska är de i allla fall.
Glutenfria bullar är okej samma dag de bakas, men torkar fort. Jag har inte lyckats så bra med just bullarna. Bröd och längder blir bättre. De håller sig saftigare.
Tack Mona!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Okay, det är härligt att intoleranser har läkt ut!!
Vänliga hälsningar Stephan
Ja, mycket. Livet blir så mycket enklare då.
Men jag bakar fortfarande glutenfritt då och då. Mor min tål inget av de fyra sädesslagen, och jag har vänner som inte tål heller. Så jag har fog för att hålla kunskapen vid liv.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Det förstår jag. Det är jättebesvärlig när man är glutenintolerant, det känner jag själv, när vi misstänkte att min dåvarande fru skulle ha celiaki, men det visade sig efter några veckor att det inte var så.
Vänliga hälsningar Stephan
Jo, och lägg till att vi dessutöver har mjölkprotein- och äggproteinallergi.. då blir säd strået för mycket.
Vad skönt att det inte var celiaki.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Fast finns ju mycket bra mjöl (eller 2 stycken i alla fall) som är helt fria från de fyra sädelslagen som är fria från ägg och mjölk också som tur är.
Oj, det är tufft Ida. Men det skönt att ni nu tål gluten.
Vänliga hälsningar Stephan
Ja det finns mycket bra nu TrevorS, jag håller med! Men fluffigheten man får med gluten är inte så lätt att kopiera..
Här är i alla fall det senaste baket. surdegsbröd på vete. Långtidsjäst.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jättefin bröd Ida!!
Vänliga hälsningar Stephan
Tack!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Grahams-surdegen ligger nu över natten och imorgon blir det bak.
Vänliga hälsningar Stephan
#26
Är på g….
Vänliga hälsningar Stephan
Va god mat!
Jag har precis funnit något riktigt gott, jag gjorde surdegsbaguett med margarin jag blandat i salladsvinägerskryddor (de där små paketen), endast hittat 1 som är helt vegetabilisk, men var riktigt gott att ha på örtmargarin som smälter på nygräddat bröd!
Bakade grahammjölsurdegsbröd i en kastrull på spisen. Smakar hur bra som helst!
Vänliga hälsningar Stephan
#30 Har du bakat på den vanliga spisen? Det trodde jag inte gick med stora bröd! Hur hög värme hade du då? Och hur lång tid tog det? Det ser mycket gott ut
Japp, på den vanliga spisen . Just nu testar jag lite och det är tredje brödet som jag bakar på spisen. Återkommer med mer information senare.
Vänliga hälsningar Stephan
Häftigt att baka på spisen!
Här har jag bakat baklava idag, men glämt att fota. Kommer bild i morgon eller så. Däremot fick jag fotat rågbröden jag bakade i veckan. På bara rågmjöl och rågsur och salt typ.
Påminner om rågkusarna man kan köpa, men inte lika sega. Men låter man dem ligga framme och torka ett tag blir det super
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ja återkommer med mer information, när jag är verkligen säker på med att baka på spisen.
Vänliga hälsningar Stephan
Dagens frukostbak! Nattjästa frallor med rågsurdeg
Va gott Mona!
Ja TrevorS, dom var goda!
Idag har jag bakat helggodis, kladdkaka med schweizernöt. Gott med grädde och färska jordgubbar.
Igår bakade jag levain med valnötter, de blev jättebra. Höga fina knapriga i skalet och sega innuti.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ligger och kikar igenom goda bilder, recept och blir hungrig. Har bakat en del bröd men inte tänkt på bilder .. Däremot ska vi baka citronmarängtårtor i helgen till ett 60års kalas 4 st efter ett recept av Nigella.. Ska posta sådet på rätt ställe här och ta bilder .. Hungrig efter allt gott här :)
"Man ska inte ta livet så allvarligt ~ man kommer ändå inte levandes ifrån det"
#40 Åh vad gott det låter med citronmarängtårta! Du får väldigt gärna berätta hur det blev och visa bild
Solros- och pumpafrö-levain igår. Mer bröd imorgon ;) nu är det många hemma som äter bröd, det är skoj!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
2 små surdegslimpor. Orkade äntligen sätta surdeg i förrgår Måste dock ha missat någon deciliter vatten för degen ville inte jäsa och var alldeles för hård när jag skulle knåda andra gången. Hade i mer vatten till mer den konsistensen jag är van vid och det var ett bra drag då degen vid andra jäsningen äntligen reste sig
Igår bakade jag luftigt dinkelbröd utan surdeg använde bara lite jäst och hade lång jästid
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Mums! Har bakat en variant av klassisk svensk limpa, om man fortfarande kan kalla den det ;) Fyrkornskross, lite havregryn, rågsikt, grahamsmjöl, vetemjöl, rosmarin och olivolja har jag, bland det vanliga, stoppat i! Himla otroligt gott om jag får säga det själv ;)
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
Va gott det ser ut Chieko. Ska testa det någon gång snart, vet att jag inte borde äta vete men gör det lite i smyg i hopp att kroppen inte märker det.
Idag har jag och dottern bakat saffranssnurror! Mycket vackra och mycket goda. Vi föredrar vaniljfyllning!
Det blev två sådana här plåtar!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Saffran och vanilj… Mums vad gott det både låter och ser ut Nu fick jag lust att baka bullar, fast det är lite sent nu tyvärr. Kanske senare i veckan om det fortsätter regna. Ibland är det bra med regn också, då kan man med gott samvete stå i köket
Va gott med vaniljfyllning Ida! Får man receptet?
Tja, det är inget avancerat.
1l havremjölk (eller soya om man vill) 100 mat o bak, 2 pkt saffran, 1,5 dl socker, 1 msk salt, 1pkt jäst för söta degar. Vetemjöl. tills degen är mjuk, men inte så kladdig. jag smälter inte margarinet utan rör i det rumsvarmt i degen.
Jäs ordentligt, fyllning med margarin och hemgjort vaniljsocker. jag gör stora bullar så de gräddas 225 grader i 15-20 minuter.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Det var ett tag sen jag bakade surdeg nu eftersom surisarna satt sig på tvären den sista tiden. Men idag blev det tre stycken i alla fall. Detta är det minsta! Dom två andra var normalstora.
Fint bröd Mona.
Tack TrevorS
Idag har jag gjort en surdegsvariant på "världens enklaste bröd". Jag gissar att det är som ett levainbröd.
Sjukt gott, särskillt med baba ganoush på!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Vilka läckra och fina bröd ni har bakat, Ida och Tzatze!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Vad fint och gott det ser ut TrevorS
Tackar Mona.
#63 Wow vilka fina limpor!
#63. Ja de är urläckra, har du receptet till dem så du vill dela med dig?
Tack
Nja alltså, jag och följa recept funkar sällan. Jag har nog testat allt som går. Jag har poolish i, plus lite hela vetekorn i, plus lite malda hela blötlagda vetekorn i, surdegen är gjord på kornmjöl, sen lite råg när jag upptäckte att man inte skulle göra den på kornmjöl, och slutligen lite köpt surdeg. Hängde ni med?
Mmmm piroger, det var länge sen jag åt det
#68. Ja visst är det gott! Vad brukar du ha i?
#69. Köttfärs, vitkål, lök .
Jag är inte vegis men gillar vegmat. Har faktiskt gjort seitan pga att jag blev inspirerad av din "köttbit" på grillen.
#70. Spännande, är man allätare ska man äta allt tycker jag oavsätt vad, behöver ju inte cirkulera runt en produkt.
Vitkål var länge sedan, kom på att jag har gjort surkål som ligger i kylen, undrar om det är gott på bröd?
Surkål, med lite majjo, och vitlök är fantastiskt på mackan! Ska också göra piroger, eller inbakade minipizzor. Har längtat efter det i flera dagar..
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Testade surkål, det var absolut inget jag kommer köra om på smörgås igen, stort misstag. Dock majjo är supergott på smörgås och gurka.
Vad har du på minipizzorna?
Vet inte än, men svamp, veggoost, paprika och kronärtskocka är en favvo. Ev majs på också.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag fortsätter att baka grytböd! Ikväll blev det en variant med mjölksyrade vete- och rågkorn, från rejuvelacen.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#77 Jag ska inte svara på hur Ida gör, men kan tipsa om Salassos recept här på sajten.
Ja precis, det är lite så och så gör jag som i tråden "världens enklaste bröd" som bakas med autolysmetoden. Rör ihop snabbt, jäser länge, gräddar varmt i järngryta med lock i 45 minuter, sen en kvart till utan lock. Jag har gjort dessa både med och utan surdeg, och med och utan hela korn. (dessa är då svällda och klara) Det är viktigt att grytan är superhet helt igenom. Det tar en timma ungefär. Annars blir brödet inte klart. Jag kanske kan få lite länkhjälp? *sitter fint och räcker vacker tass*
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Bakade bröd i gryta på enbart surdeg som jäsningsmedel. Brödet blev kompakt men saftigt och med en gudomlig smak. Smör och pålägg känns överflödigt, jag äter brödet som det är. Nu är jag definitivt fast i surdegsvärlden.
Nu ska jag sätta vildjäst på russin, så brödet blir lite fluffigare nästa gång
Oj vad gott, har vräkt i mig 4 mackor nu. Hmmm och jag som går på diet
Förresten, är det nån som vet hur man får surdegsbrödet att bli fluffigare. Jag jäste brödet över natten, knådade det och jäste knappt en timma till. Men jag tycker inte att det var särskilt stort ändå. Nästa gång ska jag ha i både surdeg och vildjäst. Hur länge behöver man jäsa brödet egentligen?
Jag fortsätter med favoriten i järngryta. Minimalt med arbete och maximalt med gott! Nu har jag hela korn och surdeg som standard i autolys-brödet. :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#81 Om du bara använder surdeg som jäsningsmedel så är det viktigt att den är pigg och allert. Om inte så kan du tillsätta några gram färsk jäst. (Det finns ingen prestige i att inte använda jäst). När du jäst degen ska du inte knåda den utan bara försiktigt vika ihop den, ungefär som ett kuvert. Låt den jäsa någon eller några timmar till. När den är färdigjäst ska degen spänna och gå tillbaka när du trycker lätt på den med fingret.
Vildjäst är perfekt att starta en surdeg med, eller ta någon matsked i matningen
#83 Åh tack. Då vet jag bättre till nästa bak
Oj, det här med bakning var riktigt vanebildande. Jag har bakat idag igen och hinner inte äta upp allt. Den här gången tog jag 5gram jäst i surdegsbrödet och lät det jäsa över natten i tvättstugan. Det jäste över alla breddar. Sen vek jag ihop brödet lite snabbt och la på en plåt för ytterligare jäsning.
Det blev ett gigantiskt bröd som blev högt och fint. Har dock inte smakat på det än. Jag hade i lite av vildjästen också, den som jag ställde iordning igår (tålamod är inte min grej). Jag hade stoppat i några halvjästa falläpplen från mitt äppelträd och vildjästen hade redan börjat lukta alkohol.
Tråkigt nog så vill min man och mina barn knappt smaka på allt bröd jag bakar. De vill bara ha sitt standardbröd från affären och är väldigt svårflörtade.
#86 Ser ju jättefint ut! Tråkigt att familjen nobbar godaste brödet, men jag tror du vinner om du fortsätter baka. Hos mig tog det lite tid innan alla hade vant sig av med köpebrödet, men idag vill ingen ha det. Är vi någon gång tvungna att köpa det så klagar alla att det är äckligt och inte smarkar något och bara är luft. Trägen vinner
#86 Gillar familjen rostbröd så prova att rosta surdegsbrödet. Det är jättegott!
#89 Hur gör du när du gräddar det? Temperatur och tid med mera?
#90 Började på 250grader (+ ångfunktion som inte funkade av nån anledning) drog ner till 200 varmluft efter 5 minuter. Gräddade ca 50 minuter.
Det bäst är om du använder en stektermometer som du sticker in i brödet efter cirka 20 minuter så du får rätt innertemperatur i den tjockaste delen. Ljusa vetebröd är klara vid 96-97º och grova bröd vid 98º. Kanske har ditt bröd gräddats lite för länge om det inte är så tjockt.
#91 Såg tyvärr inte att du lagt in en bild innan jag skrev förra inlägget. Jag tycker den skorpan ser helt normal ut! När du använder ånga så blir skorpan hårdare och GOD
#92 Åh tack, det där med stektermometern har jag aldrig tänkt på förut och temperaturen kände jag inte heller till, men nu vet jag .
Ja brödskorpan blir bättre med ånga, men jag måste ha gjort fel för det kom ingen ånga den här gången. Skorpan blev stenhård och jättetjock.
Skam den som ger sig, jag SKA göra det perfekta brödet, nån dag .
På't igen bara! Det tar lite tid innan man får in rutinen och lärt sig knepen
Här skall det bakas tekakor!
#96 Hur gick det? Har du en bild?
#97 Inget bra, insåg när jag började baka på ostfrallorna att hälften av 50gram är 25gram inte 12,5. Bakar alltid hälften av brödrecept men missade att räkna rätt jästmängd till tekakorna :S Attans då, dom blev ganska höga trots allt. Kanske för jag lät dom jäsa längre. Tyvärr ingen kamera för tillfället
Räknade också fel mjölmängd till tekakorna först haha kom på sedan att hälften av 1 1/2 liter inte är 4,5 dl
Ostfrallor blir nästa bak. Hoppas inte förkylningshjärnan räknat fel på någon mängd nu igen ^^
De ser jättebra ut, Min erfarenhet är att jästmängden oftare väl tilltagen. Jag kanske ska försöka mig på thekakor eller liknande när jag hämtat mig i ögat
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#100 Insåg när jag väl tog någon tugga att brödet var något kompaktare än det ska vara men gott vilket som! Sambon tyckte jag var väldans duktig för dom såg ut som i butik. Förutom att jag brände en plåt
Härligt! Nu är det dags för en ny "senast bakade" Välkomna till Senast Bakade #19
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade