Senast bakade #17
Då är det dags för en ny tråd, eftersom den förra tråden nu är lång
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Skriver här så jag inte missar.
Jo igår var det ju bakdag här åt surdegsprojektet. Tanken var att jag skulle bakat kamelbullar med vetesurdeg men det blev hästskor istället. Den ena med äkta vaniljsocker och den andra med kamel
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#2 Skicka genast med brödbandet
Igår gjorde jag Tiramísú som fick gotta till sig under natten, och smakade ljuvligt i dag. Det är sambons favorittårta och eftersom han fyller år idag så fick han så klart sin (och min) favorittårta
Självklart Mona! Vilken ska jag skicka? Den högra eller den vänstra?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Båda tack
Mona Va?Ska jag skicka ogräddat bröd till dig?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Dom ser så himla goda ut så jag gräddar gärna
He he Nu är de ju ju gräddade, men ännu ej provsmakade
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
De ser jättefin ut Dessan.
Vänliga hälsningar Stephan
De ser jättegoda ut!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag bakade svensk limpa igår efter det recept som ligger här på sajten, fast jag bytte ut hälften av rågmjlet mot 4-kornskross. Det blev verkligen supergott, och eftersom jag gjorde full sats ligger det nu en hel limpa (uppdelad i två) i frysen. Jag är väldigt nöjd med mig själv!
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
Trevor - det ser jätteläckert ut!!
Vänliga hälsningar Stephan
#11 Vårrullar var längesedan jag åt! Det är supergott. Dina ser goda ut
#12 Vad roligt att du fick så gott resultat! Att våga experimentera med egna mjölsorter och annat gott, och lyckas med smaken, gör gott för både magen och självförtroendet
Idag har jag bakat baguetter med fördeg. Det blev en riktigt god och knaprig skorpa
Va gott!
Mona de ser mums ut!!
Vänliga hälsningar Stephan
#16 &17 Tack, dom var goda
Idag på surdegsdagen skulle jag såklart baka surdegsbröd, men upptäckte för sent att recpetet inte innhöll någon surdeg, men väl fördeg och skållning. Det blev ett mycket gott och smakrikt bröd, men eftersom det var Jan Hedhs recept så fick jag i vanlig ordning ändra mjölmängden. Hans recept brukar innehålla för mycket mjöl, men den här gången var det tvärtom. Det innehöll också på tok för mycket salt, men jag chansade och tog det som stod, vilket jag inte skulle gjort. Men nu vet jag hur jag ska göra nästa gång för jag kommer att baka det här brödet många gånger för det var så otroligt gott.
Brödet går att äta även om det är lite salt
Mona, ett riktvärde i Sverige med saltad smör är ungefär mellan 1.3 och 1.8% salt (i vikt) i förhållandet till mjölvikten. Utan saltad smör ligger det mellan 1.8 och 2.2%.
Ju grövre mjöl du använder ju mer salt ska i degen.
Vänliga hälsningar Stephan
Ett riktmärke brukar också vara 20 gram salt per kilo mjöl. Nu var det här receptet helt upp åt väggarna, och jag kan inte annat än tro att det måste varit tryckfel i boken för jag fick tillsätta drygt ½ kilo extra mjöl och då var degen ändå väldigt kladdig. Receptet innehöll 60 gram havssalt Den totala degvikten enligt boken är 2348 gram, men när man räknar ihop alla ingredienser inklusive salt och jäst så blir vikten 3641 gram. Brödet blev trots allt inte oätligt, så det får slinka ner tills jag bakar nytt.
Då är det 2% salt när man tar 20 gram per kilo mjöl. Jag tycker att det är för mycket, men om det är så, då är det så. Lär mig gärna alltid någonting nytt
Det är verkligen konstigt…. med 60 gram låter det som det är mycket, mycket salt.
Vänliga hälsningar Stephan
20 gram per kilo tycker jag brukar vara en bra mängd, men man kan ju alltid minska om man vill äta en saltfattigare kost.
I Hedhs recept var det mycket fröer, jag vet inte om man ska räkna in dem när man räknar mjöl- och saltmängden, men även om jag tillsatte 520 gram extra mjöl så blev det alldeles för salt. Skulle tro att jag kan minska med 20 gram, minst.
Hur mycket mjöl ska det vara?
Vänliga hälsningar Stephan
I originalreceptet är det endast 535 gram blandat graham, råg och vete, 345 gram blandade fröer och 1155 gram vatten samt 60 gram havssalt. Jag tillsatte 460 gram vetemjöl och 60 gram rågmjöl extra.
Bakade muffins för ett par dagar sen, de blev succe! Alla utom jag gillade dem
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Vad gott mycket gott ni bakar.
Jag har ju fastnat för hålkakor gjorda på samsikt och rågkross nu ett tagsom ni vet. Kalljäst i kylen över natten. Nu är det snart dags att baka ut dem. Blir nog en nybakad liten macka med bara bregott på till eftermiddagsfikat.
Jag antar att mjölet ska vara 1 535 gram istället för 535. Hydration är då (utan fröer) 75, med fröer 61 och det låter rimligt. Men saltet är fruktansvärt högt - 3,9% av mjölvikten.
Vänliga hälsningar Stephan
Glömde ta kort!!! Men bakade detta brödet, att ha med på utflykter. Fast det kan hända att det slank ner tre bullar idag med ;) Tog 5-6dl grahamsmjöl och resten vetemjöl och så la jag i några kvistar rosmarin (fast det smakar inte det…)
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
#29 Ja, saltmängden är verkligen fruktansvärd. Du har hela recepetet i ett pm
Jag kan inte fatta hur Hedh gång efter gång i sina recept alltid anger ingrediensmängder som är helt upp åt väggarna. Tanken är ju att vi konsumenter och hemmabagare ska kunna använda recepten i hans böcker, och då bör ju den som ger ut en bok även använda sig av det vi har tillgång till i butikerna. I många fall undrar man ju om det inte finns någon korrekturläsning av hans böcker innan dom blir tryckta.
Mona, jag återkommer med svaret!
Vi ska också skriva en bördbakbok! Men en som stämmer med verkligheten överens!
Vänliga hälsningar Stephan
Tack Stephan
En brödbok är en strålande idé
varsågod Mona
Då kan vi sätta oss ihop och fundera över en bok.
Vänliga hälsningar Stephan
Mona och Stephan, får jag också vara med?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Det är ju bara en fundering av mig…. har inte bestämmt mig
Vänliga hälsningar Stephan
En bok som Hedhs låte inte som någon höjdare, om det är så mycket fel och krångel med recepten. Det låter verkligen som man måste vara en mycket god bagare för att kunna hitta felen och kompensera dem i förväg. Inte för glada amatörer med andra ord.
En enkel brödbok vore toppen
här ska bakas i eftermiddag,
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ja, det är rätt sorgligt att hans böcker innehåller så stora missar. Enstaka fel brukar det ju var i alla böcker, men i hans böcker är det verkligen exeptionellt mycket fel. Jag ska aldrig köpa en enda bok mer av honom.
Åh, jag som funderade på pizza idag.
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
#40. Bara att baka.
#41 Haha ja. Blev inte igår, men idag kanske!
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
jag bakade rågbröd idag, med surdeg och sirap och jäst över natten i kylen.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
och så blev det veteformbröd på baguettedeg spetsat med surdeg.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Det ser mycket gott ut Ida
Wow, ser väldigt gott ut Ida!
Vänliga hälsningar Stephan
Det var de också, bägge två !
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ida! Skorpan ser himelsk ut! Knaprig och god
Morotsbröd, tog kort på receptet, slapp skriva av.
Jag ändrade lite som brukligt, hade ingen youghurt hemma men däremot färskost.
bild borttagen
Ska kanske säga att jag bytte äpple mot morot….
Primulan berätta gärna för oss var du har hittat detta trevliga recept. Med tanke på upphovsrättslagen får vi ju inte publicera andras material rakt av.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ett kopierat papper hos en vän, vet inget mer…
Du kan ta bort bilden på receptet så blir inget fel i alla fall.
tack för hjälpen
Jo den var underbart knaprig! och segt inkråm.
Morotsbrödet ser jättegott ut!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Mortotsbrödet var gott.
Googla morotsbröd i långpanna så finns många att välja på.
Triple chocolat chip muffins och vit choklad/blåbärsmuffins.
Igår bakade jag glutenfritt bröd med bovete.
I dag bakade jag baguetter!
Räknas pirog? Det blev det till middag idag i alla fall! Fast på färdig smördeg… ;) Borde baka bröd också men det orkas nog inte idag!
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
#59 Klart att piroger räknas! Pinsamt men jag glömmer ofta bort att uppdatera här Senast bakade jag bröd med mycket rågsurdeg
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag bakade piroger igår, och hallon-björnbärspaj idag. Allt mjölk- ägg- och vetefritt.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Haha, ska precis baka en hallon-blåbärspaj :P
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
#59 Visst räknas piroger! Dom ska man ju grädda
Tur jag tittade in i den här tråden för nu blev jag påmind om att sätta en ny fördeg till morgondagens baguettdeg. Jag har fått baguetter på hjärnan just nu!
Slängde hastigt ihop muffinssmet (ur hemkunskapsboken) smaksatte ena sorten med blåbär/mörk choklad och den andra med färska jordgubbar och vit choklad. Himmelskt goda.
Gör ett nytt recept med grahamsmjölfördeg… får se hur det blir.
Vänliga hälsningar Stephan
#65 Dom ser väldigt goda ut
#66 Låter som ljuv musik med dom kombinationerna
#67 Mycket spännande! Du måste berätta hur det blir
Karin, jättefina bullar har du gjort!
Så ser de bröden ut, men smaka kan jag inte förrän imorgon. De ska med till en knytis.
Vänliga hälsningar Stephan
WOW Stephan, vilka läckerbitar Jag kan riktigt känna den knapriga goa skorpan Är fördegen bara på graham?
Ja, de är knapriga och ja, fördegen är bara på graham.
Vänliga hälsningar Stephan
och jag bakade dinkelbröd med surdeg här om dagen, samma som sist gång. Goda och syrliga.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
I går bakade jag baguetter, igen! Fast jag gjorde en variant och gjorde poolishen på graham. Det blev gott det med, och nyttigare
har du bilder Mona?
Grahamsrötter som jag bakade ser upskuren så ut
Vänliga hälsningar Stephan
#75 Nu ligger det en bild i inlägget Dina grahamsrötter ser goda ut. Inkråmet liknar det i mina grahamsbaguetter
Glömde ta kort på dem, men jag bakade frallor på fyrkornskross igår!
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
#77 Det lät gott! Tack för länken, dom ska jag prova
Frysen var tom på bröd och Icas bröd smakar inget och innehåller bara luft. Det blev att slänga ihop lite frallor på kvällskvisten. Morgondagens frukost är räddad
#79 Jisses vad härliga dom såg ut Vad har dess öf recept månne tro?
Idag förberedde jag smördegspiroger till sambons lunch imorgon. Baka dom får han göra själv så dom är färska och knapriga.
Bortskämd karl han är, nejdå vill bara inte komma hem till ett kalas av brända kastruller och stekpannor, helst intorkat ris med hmmm
Ugnen är hans bästa vän!
Åh va mycket gott ni bakat, har frysen full med bröd så jag tänkte jag skulle ta och äta upp allt innan jag bakar nytt igen.
#80 Jag återkommer med receptet så fort jag hinner
Jag känner igen beskrivningen på en man (i alla fall vissa)!!
Idag bakade jag det här brödet. Skulle vilja at kort och visa er men jag är helt död efter träning så ni får klara er utan Dom blev runda i alla fall, och goda! Knaprig skorpa, både under och på och med ett mjukt inre.
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
Vilka fina bröd, jag har inte fått markerat att någon skrivit här i tråden så jag har missat massor av godheter! Börjar nästan dregla lite och blev genast hungrig! BRÖD!
#86 Samma känsla här. Pratade så mycket om att baka bröd att ta med ut på hajk att jag blev supersugen! Satte en liten deg kalljästa att baka till frukost imorgon!
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
#87. Va gott med kalljäst bröd! Nästan glömt bort faktiskt. Vad blir det för bröd då?
#89 Vilken god frukostmacka du fick
#90 Jajjamän! Ibland gillar jag mig själv ;)
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
#91
Nu har jag bakat igen! Muffins med daim, inte så sköna för ögat men det spelar ingen roll så länge de är goda! Bröden däremot är jag nöjd med utseendet på också! Gjorde på cirka 8 deciliter grahamsmjöl och resten vete. Är för mätt för att smaka nu så det får bli att testa till frukost imorgon!
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
#93 Muffins med dajm låter gott!
Ikväll har jag bakat danskt rågbröd.
Härom dagen bakade jag ljust bröd med vetesurdeg och chocolate chip cookies, men allting är slut så idag måste jag baka igen
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Har bakat chokladtårta och rabarberpaj denna veckan.
Jag bakade ett formbröd med 1/3 fullkornsmjöl.
Idag har jag bakat långpannebröd! Körde på 5dl grovt rågmjöl, 5dl grahamsmjöl och resten vete så de blev lite kompakta, trots en skvätt extra mjölk. Sambon gav just "det var helt okej" som betyg med lagom ointresserad röst… Frågar man honom ska allt vara smaksatt med rosmarin ;)
/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus
Va mycket gott ni bakat!
Här om dagen bakade jag morotsbröd, men jag glömde att fota.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag bakade semlor och gjorde en miss i gräddningen men det blev bättre.
Nu har jag startat en ny tråd. Välkomna dit in!
Vänliga hälsningar Stephan