Råd & tips

Fixa eget jässkåp

2012-01-13 00:31 #0 av: MonisN

I bagerier jäser man brödet i speciella jässkåp med ånga. Men även hemmabagaren kan lätt fixa eget jässkåp genom att sätta in en långpanna längst ner i ugnen och slå på kokhett vatten. Det är inte ett måste att värma ugnen, men jag brukar sätta den på 30º.

Jäser man sina bröd i kylen över natten så gör man det bäst genom att lägga dem i en stor plastpåse och knyta till, men puffa upp påsen så det finns plats för brödet att jäsa. Påsen blir fruktig och torkar inte ut bröden. Använd inte plastfolie istället för påse för den kletar fast i degen och blir svår att få bort utan att förstöra brödet.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-01-14 10:31 #1 av: DesK

Smart idé! Glad

Mona så du menar att degen inte fastnar i plastpåsen på liknande sätt som i folie? Annars kan man ju också jäsa i plastback med lock Glad

Désirée

Anmäl
2012-01-14 21:08 #2 av: MonisN

Nej, degen fastnar inte i påsen eftersom det blir fuktigt. Man kan absolut använda plasbackar med lock också om man får ner jäskorgarna. Sen jag började jäsa med påsar så blir bröden kanonfina. Tidigare var jag inte förtjust i att jäsa i kylen över natten då jag tyckte skorpan fick ett tråkigt utseende, men nu blir dom jättefinaGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-01-26 23:09 #3 av: MonisN

Ett litet tips är att spraya lite vatten på degen om påsen är liten i förhållande till jäskorgen, då blir det lättare att lossa påsen ifall den kommer emot degen.

Jag brukar använda vita rena soppåsar på rulleGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.