Bakprat

Pris på saffran och tillsatser i kryddor

2011-12-28 15:02 #0 av: DesK

Priset på saffran höjdes rejält iår, på grund av dålig skörd i Iran och tillgången på saffran har till och med delvis varit dålig i våra butiker. Exempelvis tog saffranet helt slut cirka en vecka före jul i min vanliga butik. Ärets pris på saffran ligger mellan 32 och 35 kronor för 1/2 gram. När jag var där dagen före julafton fann jag att de nu sålde ett helt gram saffran för 29.95!  Jag frågade hur detta kunde vara möjligt och fick till svar att det berodde på att det är en lokal återförsäljare. Den lokala återförsäljaren ifråga är Junis kryddor, som ofta säljer på marknader med mera. Jag besökte dem tidigare iår och upptäckte då att de använder väldans mycket tillsatser, särskilt smakförstärkaren glutamat och jag frågade dem varför de gör så. Svaret var: "Annars smakar kryddorna ingenting"! Nu tog jag kontakt med Mats-Eric Nilsson - Äkta Vara och frågade honom vad han anser om detta. Han svarade: "Att kryddorna de säljer inte skulle smaka något, om de inte innehöll smakförstärkare, är ett svar, som förmodligen, ger en inblick i vilka dåliga råvaror de vanligtvis använder. Saffranet kan förstås vara saffran av sämre kvalitet."
Intressant att notera är att Junis kryddor på såväl sin hemsida som i sina marknadsstånd gör stor affär av saltets farlighet, men tillsatserna verkar de inte tycka är så vidare farliga.

I samband med en marknad i somras träffade jag på en annan kryddförsäljare - KryddJohan och frågade dem hur de ser på detta med tillsatser. Svaret var: "Vi jobbar aktivt med att ta fram ett sortiment med kryddor och kryddblandningar utan tillsatser"

recepthjälpen.se kan du läsa mer om saffran.

dn.se Insidan och på Äkta Vara kan du läsa om Mats-Eric Nilsson och hans arbete för att vi ska få bra mat utan onödiga tillsatser.

Désirée

Anmäl
2012-01-09 13:16 #1 av: zissi

I kväll den 9/1 klockan 18.00 i SVT2 granskas tillsatserna i vår mat i den brittiska vetenskapsserien "E-nummer". Serien sänds i tre delar och de andra delarna går tisdag och onsdag kväll.

Anmäl
2012-01-10 08:45 #2 av: MonisN

Jag var tyvärr inte hemma vid den tiden så jag missade programmet, men ska titta ikväll. Tack att du tipsadeGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.