Glutenfritt knäckebröd - recept
Blir 2 stora runda knäckebröd eller om man vill klicka ut och forma dem till vanliga knäckebröd.
Ingredienser:
2 deciliter majsmjöl
1 deciliter solroskärnor
0,5 tesked salt
0,5 deciliter rapsolja
2 deciliter kokande vatten.
Gör så här:
Värm ugnen till 150°C. Blanda majsmjöl, solroskärnor, salt och rapsolja och tillsätt det kokande vattnet. Bred ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i cirka 60 minuter. Den ska vara riktigt hårt när det är klart.
Tack! Jag har precis börjat fundera på knäckebröd..
Men brukar man inte ha någon form av jäsmedel i knäcke? Blir det inte väldigt hårt och kompakt utan?
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Lite annorlunda, det är som mitt raw-knäckebröd det är inte jäst i den heller. Detta ska inte jäsa. Kollar man bakåt på knäckebröd så är det oftast att man kokar mjölgröt och blandar med vetemjöl och sedan gräddar. Senare när man började att "spara" knäckebröd så gjordes en stor förändring att man tillsatte jäsningspulver eller bikarbonat (innan man tillsatte majsstärkelse och det blev bakpulver).
Hittade ett liknande recept här.
Kom på en grej, man kan även använda detta recept om man vill ha mjuka tacoskal, uteslut bara solroskärnorna och grädda 25-30 minuter.
Det var en bra idé! Måste också testas
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Tycker jag, ska lägga ut bild, bakar ett nu. Jag gjorde av misstag satte klockan på 30 minuter därav jag kom på att det blev som tacobröd. Borde gå att späda ut med något annat då 1 deciliter majsmjöl blir cirka 1 tacobröd. Går säkerligen att tunna ut något mer också om man testar.
Just ja, havre kan man ha i, bör dock mixas till mjöl innan.
Jag ska testa när köket blir ledigt, idag ska jag göra ny ost och baka bröd.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ah du har fått den där "ostmanin" som jag fick och ville göra ny hela tiden?
Japp! Jag kan dock berätta vad den beror på. Jag har alltid b-vitaminbrist. Eftersom b-vitaminer finns främst i vete och därefter kött så har jag svårt att få det i mig. Även b-komplex man köper är oftast gjorda på vetegroddar. Bjästen ropar på mig
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Coolt med egen b-jäst..
Jo öl ja, jag skulle mer än gärna dricka det. men - då var det den där lilla delen med spannmålsallergi
Fast det är ju klart, det finns naturligt glutenfri öl, utan malt - Men den är inte lika god.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Mjöd kanske fungerar istället?
Bjäst kan vi ta privat hur man gör det. Det är jäst socker fast inte från sockerbetor.
Jo, men gör man inte mjöd på säd? Jag har ingen koll..
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Nejdå mjöd är endast honung som man jäser. Tror antibiotikan fortfarande är kvar om den inte dör när jästen blir alkohol?
oki coolt, måste jag ju testa då Är inte så insatt i den där världen, har sett andra recept på ölvarianter som också är fria från spannmål. Riktigt coolt
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade