Bakprat

Tjänar man på att baka sitt bröd eller?

2011-09-14 14:32 #0 av: quinn

Hej!

Vi är två på mitt jobb som bakar bröd och resten köper, Jag är nog den enda som bakar allt bröd som jag äter sen ett år tillbaka. Ibland pyser diskussionerna upp om man tjänar något på att baka och det kanske beror på hur många man är som äter...

Förutom då att jag verkligen inte tycker att köpebröd är gott så är det inget som bekymrar mig och jag har tid då jag inte längre har några barn hemmaboende som behöver hjälp med ditt och datt. Så jag har förståelse också för att man inte hinner eller orkar efter en arbetsdag. Jag bakade mer när barnen var små och tyckte det var roligt att vara med än när de blev stora. Då la jag av liksom.   Jag har sökt på nätet men inte funnit några svar.  /   quinn

Anmäl
2011-09-14 14:46 #1 av: DesK

Jo nog tjänar man på att baka sitt bröd själv! Tror att Kooperativa förbundet gjorde någon uträkning hur mycket man tjänar, men hittar den inte just nu. Vill minnas att man enligt dem tjänade 2-3000 kronor per år, om man bakar allt sitt bröd själv.  Naturligtvis beror det ju också på hur många man är i familjen och självklart hur mycket och vad för slags bröd man äter.

Personligen tycker jag att det är jättetrevligt att baka till mina tonåringar, sambo och gamle far Glad För min del blev det en vana redan i övre tonåren att baka mitt eget matbröd, eftersom det på den tiden inte fanns så mycket bröd i butikerna som jag ville ha. Jag har också förståelse för att inte alla orkar eller hinner baka. Dock kan man med lite god planering faktiskt hinna med att baka även när man arbetar heltid.

Den allra största vinsten med att baka sitt eget bröd är dock att man vet exakt vad det innehåller och att man kan få precis den smak man vill ha + så klart den härliga doften av nybakat i bostaden Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-15 07:47 #2 av: MonisN

Visst tjänar man på att baka själv. Försöker baka allt vårt bröd eftersom köpebröden inte är goda och innehåller mycket tillsatser, speciellt de plastförpackade. Har inte räknat på hur mycket jag tjänar, men det är åtskilliga kronor. Arbetstiden räknar jag inte.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-09-15 14:52 #3 av: [TrevorS]

Jovisst tjänar man på det, räknade ut att vi gjorde rostbröd (hemmabakade) för 3 kronor styck, köpta kostar de 15 kronor, godare att baka dem själv så det är toppen.  Skrattande

Anmäl
2011-09-15 16:41 #4 av: quinn

Det är ju positivt!                                                                             
Nä, arbetstiden är ju inget att räkna in så länge man tycker det är roligt att baka. När det blir ett arbete får man väl lägga på några kronor - men så länge man har en knådmaskin som gör det mesta av jobbet så är det inte heller så mycket jobb. bara väntan.

Vi är 2 vuxna och jag bakar ungefär varannan vecka beroende på vilket bröd jag gör. Jag själv föredrar surdegsbröd så det blir det oftast men jag bryter av med lite frallor emellanåt  och då oftast för att jag planerar soppa eller om jag vet att något barn ska komma.

Eftersom jag byter ut hälften av vetemjölsmängden till dinkelmjöl blir väl mitt bröd lite dyrare än om jag bara använt vetemjöl, men jag ser det till att det blir nyttigare oxå.   Och vad som helst bara inte köpebröd!

 

Anmäl
2011-09-15 18:32 #5 av: Anterrabae

Jag som bakar glutenfritt tjänar massor. Jag tror att jag lägger mellan 1/6 och 1/10 i pengar på att baka själv jämfört med om jag skulle köpa allt vårt glutenfria bröd. Dessutom slipper jag de sjukt långa innehållsförteckningarna, det vill säga alla konstiga tillsatser. Slipper play-doh-smaken och får riktigt bröd Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-15 18:36 #6 av: DesK

Ida nu har du gett oss ett bra namn på konstgjord smak - play-doh-smak - Tack! Skrattande

Désirée

Anmäl
2011-09-15 18:51 #7 av: Anterrabae

Men det är sant, det färdiga glutenfria brödet som man köper smakar som play-doh luktar! Det roliga är att play-doh får inte ges till barn med veteallergi då den innehåller vetemjöl - Till skillnad från det glutenfria brödet!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-15 19:04 #8 av: DesK

Att man tjänar så mycket på att baka sitt glutenfria bröd har jag anat, men samtidigt trott att jag måste fatta fel.

Play-doh-lera har ju en speciell lukt, så jag förstår vad du menar! Men jag fattar inte hur glutenfritt bröd kan få denna lukt, jag tror dig dock! Glad Helskumt med tanke på att play-doh innehåller vetemjöl!

Désirée

Anmäl
2011-09-15 19:54 #9 av: Anterrabae

Det är klart, om man bara köper och bakar på färdiga mjölmixer och sånt så sparar man inte riktigt lika mycket då blir det bara 3-4 gånger så dyrt att köpa mot att baka. Flört (1paket mjöl till två bak, varje bröd är nästan dubbelt så stort som köpebröden) Gör man egna mjöler så sparar man mer, ganska mycket mer.

Ett kilo mjölmix kostar ungefär lika mycket som ett litet rostbröd. mellan 30 och 35 kronor, då får man 10-12 skivor som inte är en kvadratdecimeter ens, eller vad sägs om 4 minichiabatta (4x6 centimeter) för 37 kronor.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-19 16:03 #10 av: quinn

Har aldrig testat sån där färdig mjölmix vare sig till bröd eller annat.   Ska man baka kan man väl lika gärna göra allt själv annars har man väl inte bakat.

Men det verkar som brödet blir torrare med dinkelmjölObestämd iallafall frallor.

Anmäl
2011-09-19 16:12 #11 av: DesK

#10 det beror lite på hur man bakar och med vad. Är man exempelvis glutenintollerant kan det vara rätt knerpigt att få till bra bröd utan mjölmixer. Det går men kräver att man köper hem flera olika glutenfria mjöl. Däremot håller jag helt med dig om att vanliga färdiga mjölmixer inklusive rågsikt är helt onödiga för de allra flesta! Flört Rågsikt måste vara den absolut mest överskattade mjölmixen i Sverige, eftersom den ännu finns i varenda livsmedelsbutik. Varför det är så fattar jag inte, det är ju hur enkelt som helst att blanda rågmjöl med vetemjöl!

När jag bakar med dinkelmjöl tillsätter jag lite extra fett, smör eller olja och det funkar bra, blir inte torrt Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-19 16:22 #12 av: quinn

Ok,, tack.. tycker ändå att degen är så kladdig när jag bakar ut men så att det inte borde bli torrt men det blir det och jag blir så besviken för jag vill ha bort allt vetemjöl.   Ska prova lite mer fett.

Anmäl
2011-09-20 11:21 #13 av: pyromanen

Absolut att man tjäner på det (förutom att man får bättre kvalité). Det mesta av det plastförpackade brödet på ICA kostar 45-50 kronor kilot, mjöl kan man få för några få kronor (ekologiskt mjöl för ett par kronor mer).  Fem i familjen varav 3 barn som växer och en man som arbetar ganska mycket fysiskt, spar ett par hundra i veckan när jag bakar själv.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.