Bakade ett bröd till mamma igår, med bovete, kokos och linfrö. Mandelmjölk som degspad. Det fick godkänt!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#1 Hur blir konsistensens på ett sånt bröd?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Tja, ganska smulig. Men det är ju inget ovanligt på glutenfritt. Hade Även i linfrö, husk och mjölmix. Men mindre av dessa.
Det jäste dock bra så det blev inte så kompakt som jag var rädd för.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Mitt glutenfria bröd smulade inte. Prova gärna receptet om du vill - om det inte skulle vara low carb.
Vänliga hälsningar Stephan
Ikväll har jag bakat surdegsknäckebröd
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Och det smakade gott DesK
Vänliga hälsningar Stephan
#5 Vad gott det låter! Jag vill också smaka!!
Stephan tack och tack för en trevlig dag, vi får försöka att skriva ned en del av det vi snackade om, det kan ju bli flera bra artiklar Tyst! Det är hemligt ännu
Mona jag skickar några bitar med brödbandet
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ååååååhhhhhh det låter som mycket arbete……. tyst…….
Vänliga hälsningar Stephan
Tur man inte är inblandad då
Vänliga hälsningar Stephan
Nu blev det en hel del off topic här Mona du går inte säker, det är mycket möjligt att du blir inblandad
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ooops! Bara jag inte blir inbakad
I kväll har jag provat ett för mig nytt recept på grahamsbullar!
Vad fin de blev Mona.
Vänliga hälsningar Stephan
Tack! Bilden blev ju kass i det där lysrörsljuset, men dom smakade bra även om jag föredrar surdegsfrallor. Jag gillar strukturen på inkråmet bättre hos surdegsbröd.
Vilka fina bakverk ni har gjort, själv gör jag skurna kolakakor, testar även en glutenfri version får se hur den blir när de är klara, lägger upp bilder strax.
Jag kan föreställa mig att dom där kakorna var goda TrevorS
Själv har jag äntligen bakat riktigt bröd med surdeg, rostade havregryn och rågflingor. Dessa var också väldigt goda.
Va gott det ser ut.
Det var dom! Att rosta havregryn och rågflingor och blanda ner i degen ger god smak.
Ska testa rostade havreflingor när jag bakar i morgon (om jag får suren att vanka vill säga)
Trevor, kakorna ser jättegoda ut!
Här blev det blåbärspaj i eftermiddags, en omvänd smulpaj med havregryn.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Blåbärspaj.. mums vad gott
Anterrabae, gör som Stephan rekommenderade, ställ suren i ugnen med värmen avslagen. Det funkade superbra för mig. Dom jäste till det dubbla.
Jag bakade idag frallor med två olika skärmetoder. En metod är att skära dem under jäsningstiden och den andra är att skära dem direkt innan man ställer dem i ugnen.
Vänliga hälsningar Stephan
Wow Stephan, vad proffsiga dom ser ut! Jag behöver nog en bakkurs…
jättefina frallor Stephan!
baguetter som är så gott, det saknar jag..
Jo jag har ställt in den i ugnen Mona, den piggnade något, nu är det småbubblor i den. Dock inte så det känns som att det är fart i den. Jag tänkte jag skulle mata den lite till och motionera den lite och sen ställa den varmt igen.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Tack ni två! Jag bakade sista gången för ungefär tre år sedan frallor.
Om det är bara två eller tre personer, då skulle jag kunna göra en bakkurs här i Orsa i lägenheten, annars funderar jag att ge bakkurser i ett kök med mer plats, om jag får tillgång till ett sånt. Efter semestern ska jag kolla med skolor här i område, om det finns möjlighet att hyra ett kök över en helg till exempel.
Anterrabae, det kan vara så, att det behövs två till tre matningar, tills surdegen är verkligen pigg igen. Och den ska alltid stå i värmen.
Vänliga hälsningar Stephan
bra att veta! Då fortsätter jag att mata och motionera min sur! Den SKA vakna.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Vänliga hälsningar Stephan
Oj vilka frallor, de ser riktigt goda ut!
Tack TrevorS
Vänliga hälsningar Stephan
Idag bakade jag för först gången dessa mandelkakor med sylt. Väldigt goda! Receptet hittade jag i en av svärmors veckotidningar
#35
Gårdagens bak blev två limpor med både råg och vetesur.
Stephan och Mona - Åh vad gott det ser ut!
Igår blev det 2 stora formbröd med surdeg här
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Sesamfröbröd med surdeg bakade jag härom dagen.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Inspirerad av Jennys frågor blev det idag klassisk svensk limpa med surdeg
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Eftersom brödet tog slut, blev jag tvungen att baka idag igen Nu står två skrädmjölslimpor på jäsning i köket.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
har en Baklava i ugnen! Det var länge sen jag kunde göra det!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#41 Är inte det väldigt sött? Jag har aldrig ätit det.
#42 Jo, man äter små klibbiga bitar med lättvispad grädde, fet yoghurt eller annat alternativ.
Orginalet som jag fick av en grekisk väninna är filodeg, hackade valnötter (alternativt valnötter och mandel) socker och kanel.
Varva, oljepenslad filodeg med nötblandning, grädda av och täck med sockerlag. Låt stå tills den är helt kletig och sval.
Hur gott som helst, men inte i stora bitar man kan ha apelsinblomvatten i också, men det har jag aldrig testat.
jag har testat med riswraps i stället för filodeg idag..
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag skulle gärna provaäta detta, men jag tror att det kommer att vara för sött för min smak. Går det inte att göra det mindre sött? Eller förlorar det sin karaktär då?
Klart det går, eller kanske inte förresten. Den kommer förlora mycket av sin karaktär. Man dränker ju in den i sockerlag..
Dock har jag haft några dropper pressad citron i sockerlagen som smakbrytare, blir inte riktigt lika sliskigt. Håller man sig dessutom till valnötter och eller pistagemandlar så bryter det också lite.
Serverar man med yoghurt så blir det fräschare.
men man måste egentligen bara testa, antingen gillar man det inte eller så fastnar man för det!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag tror jag köper en bit istället för att göra själv. Här finns ingen som skulle äta upp allt om jag bakade själv. Tack för din beskrivning
Kan ju vara bättre just när man ska testa Gillar man det så har man ju orsak att baka själv.
Nu har jag gjort ett försök till glutenfritt rostbröd med surdeg. kalljäsning över natten i kylen. Återkommer med resutltat i morgon när det är klart.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag har gjort glutenfritt rotstbröd med surdeg. Blev hur bra som helst. Vitt och med frasig utsida och luftigt segt inkråm.
Jag lät degen vila i kylen över natten i sin form, sen i förmiddags startade jag ugnen på 50 grader, stängde av och ställde in brödet på jäsning. Precis som Stephan rekommenderade till surdegsstarten.
Två timmar senare hade brödet jäst till mer än dubbel storlek och jag gräddade på 200 grader i drygt en timma. Som vanligt får inte glutenfria produkter så mycket färg, om man inte tillsätter egen..
Så här blev det.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Självklart! Jag = blindstyre såg inte din dubbelpost. Mig fixar omgående
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Tack!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Wow så läckert det ser ut! Du är en mästare både med kameran och vid tårtmakeriet!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Vilken jättevacker tårta!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#26, storost, hur gjorde du dem? Ser ut att vara riktigt frasiga och goda och mjuka och fluffiga i. Har inte lyckats få dem sådanna än.
#60 TrevorS, jag har lagt in receptet - här kan du hitta det. Lycka till.
Vänliga hälsningar Stephan
Vilka fina hamburgerbröd TrevorS!
Jag följde Stephans tips gällande väckning av surdeg när jag bakade mitt rostbröd sist. Då jäste brödet jättefint på bara ett par timmar.
Värm ugnen till 40 grader ungefär. STÄNG AV och sätt sen in brödet på varmjäsning. Funkar super på glutenfrtt som annars är lite trilskigt!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
härligt att du är nöjd med den metoden Anterrabae
Vänliga hälsningar Stephan
#62. Tackar. Jag har problem ibland vet inte varför men ibland blir de fluffiga och fina men när jag ska skära så är det ett stort hål och kladd i mitten trots de varit inne väldigt länge. Kanske förlite stärkelse eller något i tror jag.
Ja, med för lite stärkelse (som oftast kommer av för mycket husk) så kan de bli degiga eller svampiga och pysa ihop eller vara stora hål i..
annars lägre temp och längre tid för att få dem genomgräddade. Rostbrödet gräddade jag i närmare en och en halv timma, på 175-200 grader.
Stephan: Det är toppen!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ah, kanske ska köra så länge istället. jag testade kokosbrödet det jäste fint och när man tittade så jäste det som det ska. Men gick inte bra att grädda, men tror jag hade i 1 matsked fiberhusk på 3 deciliter vatten, det är nog lite för mycket tror jag. Får testa om. Jag bakade på samma recept tidigare men tror jag körde på lägre temperatur, jag brukar köra 200°
man får prva sig fram, har kommit på att ju kletigare deg desto längre tid och lägre temp..
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Fast jag ska nog ha i mera gryner i blandningen nästa gång tror jag. Havremjöl är perfekt annars i.
Syrran skickade mig ett recept på potatislimpa nyss. En fördeg ska göras i kväll med potatis, yoghurt, grahamsmjöl, lite jäst och vatten.
I morgon förmiddag har jag förhoppningsvis två fina, runda, nygräddade potatislimpor att visa er. Bilderna kan ju också komma i misslyckade bröd-tråden . Är lite ringrostig när det gäller bakning just nu.
Zissi, det blir nog bra! Bakkunskaperna är väl ungefär som med sim- och cykelfärdigheheterna - Har man en gång lärt sig det så sitter det
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Å, potatislimpa.. det är gott!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Idag har jag bakat äppelkaka i mikron
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag bakade igår grovt rågsurdegsbröd efter ett recept från en bondefamilj i Södra Tyskland. Smakar superbra.
Vänliga hälsningar Stephan
Åh, vad gott det ser ut!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Zissi: De kan väl inte annat än smaka bra när de ser så goda ut!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Potatisbrödet ser riktigt smarrigt ut.
Zissi oj oj oj vilka mästerverk!
Nu luktar det äpple och nybakat bröd här, jag har bakat surdegsbröd med kornmjöl och äppelbitar.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Oj, det ser super bra ut med era bröd! Jag provade ett nytt eget recept på baguette, men det blev mer en bakolycka än ett bröd.
Vänliga hälsningar Stephan
Oj då Stephan sånt händer ju också då och då! Du får gärna lägga in en bild i tråden våra misslyckade bak
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Oj, vad duktiga ni är då .
Jag har inte vågat prova att baka varken mjuka tunnbröd (annat än i stekpannan) eller wienerbröd.
Oj det ser jättegott ut allihopa!
Vilka wienerbröd TrevorS! *imponerad*
Här gjorde jag chokladbollar igår, med hirs och bovete i stället för havre..
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Kokade du bovetet innan? Jag har gjort med pamaris tror jag det heter någon gång, det var riktigt gott.
Nä, jag kokade varken hirs eller bovete. Kokade du risflingorna? De blir väl ganska hårda annars?
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Wow TrevorS - de ser verkligen läckert ut!!
Jag bakade rågsurdegsbröd åt en kompis.
Vänliga hälsningar Stephan
#90. Men hirs och bovete är väl rätt hårda eller? Risflingorna brukar jag koka en liten stund bara och sedan låta svalna och rulla ihop. Såg något ställe de använd kokt hirs istället för havre.
#91. Skulle ringlat över lite florsocker blandat med vatten men hade inget sådant hemma. Vore bättre om man hade en kamera och inte mobil.
Rågsurdegsbröd som är så gott.
Jag personligen tycker att det inte behövs någon socker till.
Men har du inte fått en kamera för några veckor sedan? Funkar den inte längre?
Här har jag nu bild på de börd jag bakade.
Vänliga hälsningar Stephan
De blir lite torrare än på havre, man får tillsätta mer vatten eller kaffe, och sen är de godast dagen efter och framåt.. Men så länge kan jag inte hålla mig, äter någtra torrisar på en gång, och majoriteten dagarna som följer.
Kanske ska testa att koka dem en halv minut eller så. Tycker inte att de är så hårda, men torrare. Använder grynen/flingorna, inte helt eller krossat.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#93. Den kameran fungerar så att man laddar batterierna, startar den och woalla batterierna håller max 2 minuter sedan tar de slut. Men det är inget fel på batterierna, har testat dem med andra aparater.
#95, Trist när den gör så!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Morotsmuffins efter TrevorS superbraiga recept
Sen har jag även ett matbröd med äpple och havre på jäsning.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#97, vad har du i mer än äpple och havre (och fiberhusk förmodar jag)?
Jag har lite problem med några av mina muffinsformar, de vill gärna fastna i ett av papprerna, men de andra går toppen. Brukar låta de svalna helt innan jag öppnar dem. Men visst blir de goda?
Ja de blir jättegoda, men som sagt den mängden socker OCH morot blev lite för sött Annars var de kanon!
Till matbrödet använde jag mig av rostbrödsreceptet som jag bakade tidigare. men det var 1,5 dl surdeg, lite jäst, 4 dl vattten 1/2 dl olja, 1msk sirap, 1 tsk salt, 1/2 dl husk och 2 dl rejuvelac-havrekorn och 3 dl äppelskröfs (efter joscentrifugen igår, går med äppelmos också.) och 4 dl mjölmix på bovetemjöl och majsstärkelse.
Häller smeten i en papprad form och varmjälsning i 1,5 -2 timmar. Gräddar i 200 grader i en timma eller så. tills den låter ihålig.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#95 Oj, det är tråkig
Vänliga hälsningar Stephan