Bakprat

Jäsa under vatten?

2011-06-23 22:04 #0 av: [TrevorS]

Läste lite om seitans uppkomst. De jäste bröd under vatten sedan knådade en av munkarna en deg i vattnet då han märkte stärkelsen lossnade från degen, så fick han fram en trådig massa som idag kallas för seitan.

Men för att komma till punkten jag undrade över. Jäste bröd under vatten! Någon som testat detta och hur skulle brödet bli då?

Anmäl
2011-06-23 22:38 #1 av: MonisN

Jag har aldrig hört talas om att jäsa i vatten! Men varför inte bara vattnet är varmt. Bagels kokar man ju, och dom jäser i vattnet.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-06-25 13:18 #2 av: storost

Har inte heller hört talas om jäsning av deg under vattnet. Men enligt mig är det absolut möjligt.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-06-25 14:44 #3 av: [TrevorS]

Det borde vara möjligt då man gjorde detta för cirka 4000 år sedan. Kanske vore något att testa. Dock gör jag nog inte en hel limpa bara.

Som jag fattade det jäste man dem under vatten för att stärkelsen skulle försvinna lite så det skulle bli mer gluten så brödet blir mer mättande. Men inget jag kan bekräfta finns allt för få källor som man kan kolla upp detta på, hittar inget om att jäsa bröd under vatten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.