2011-04-14 12:26 #0 av: [TrevorS]

Det här är ett italiensk blandning av kaka och bröd som äts vanligtvis till Påsk då de kommer över med den som present, de gör även andra efterätter och maträtter på denna. skär upp i skivor och lägger i en skål, fyller på med kompott och lägger en tallrik över som pressar ihop den och låter den stå kallt, så blir det en form av pudding som exempel. Eller så äts den som den är.

Beroende på vart i Italien man gör den görs den på olika sätt, från surdegsgrund, vildjäst till vanlig jäst och händer bakpulver.

Förvaras i kylskåpet och kan göras några dagar innan man ska äta den insvept i plast eller folie i kylskåpet. Man kan även istället för russin eller tillsätta 1 deciliter extra eller annan torkad frukt (dock inte färsk, då håller den sig inte lika länge).

Här är ett recept som är fritt från ägg och mejeriprodukter för allergiker.

Ingredienser:
10 deciliter vetemjöl
4 deciliter vatten
150 gram mjölkfritt margarin eller 1,5 deciliter olja
1,5 matskedar torrjäst
1 deciliter strösocker
1 krydmått salt
1 teskedar vaniljsocker
1 citron (finrivet skal)
1 apelsin (nypressad saft)
1 deciliter russin

Gör så här:
Blanda torrjästen med mjölet, sockret, salt och vaniljsocker. Smält margarinet och tillsätt det eller bara häll på oljan, vatten, citronskalet och apelsinsaften och rör samman till en smidig deg. Platta ut degen och strö över russinen och vik ihop degen. Låt jäsa i 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200°C. Smörj eller lägg bakplåtspapper i botten av en rund sockerkaksform gärna med högre kant 1,5-2 liters. Ta upp degen och arbeta den en liten stund till och låt den jäsa vid spisen i 40 minuter. Grädda i nedre delen i ugnen, sänk temperaturen till 175°C och grädda i 40 minuter, kör eventuellt en sticka för att se att kakan är klar.

Låt svalna helt innan man äter den, serveras gärna kall, eller ges bort i present.