Farmors lantbröd - Recept
4 bröd
1 liter kokande vatten
1 liter grovt rågmjöl
75 gram jäst
2 ägg
1 deciliter sirap
2 teskedar salt
½ liter rågsikt
cirka 8 deciliter vetemjöl
Häll det kokande vattnet över det grova rågmjölet. Smula 25 gram av jästen och blanda i degen när denna svalnat. Låt degen stå övertäckt och i rumstemperatur cirka 8 timmar. Vispa äggen lätt och lös resten av jästen i dom och blanda ner dom i degen jämte övriga ingredienser. Arbeta samman en ganska fast deg som får jäsa cirka 1 timme. Ta upp den på mjölat bord och baka ut 4 limpor som läggs i smord långpanna. Pensla brödens sidor med olja så det inte fäster ihop vid gräddning. Låt bröden jäsa. Grädda i 30 minuter i cirka 200 grader och ytterligare 45 minuter i 150-175 grader. Låt bröden kallna under bakduk
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Detta känns som ett klassiskt Svenskt bröd som borde kunna falla väldigt många i smaken!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Det låter väldigt gott, ska definitivt testas.
Seeing isn't believing, believing is seeing.
/Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus
Bröd med lång jästid, det gillar jag! Då måste detta vara gott