Kavring - Recept
Dag 1:
1/4 paket (12.5 gram) jäst
1 matsked salt
2 deciliter naturell yoghurt
1/2 liter ljummet vatten
560 gram (1 liter) grovt rågmjöl
Blanda samman allt väl och täck bunken med lock eller plastfolie. Låt stå 1 till 1 1/2 dygn.
Dag 2:
1 matsked ättiksprit
1 deciliter mörk sirap eller baksirap
100 gram rumsvarmt smör
1/2 matsked kummin
1/2 matsked fänkål
380 gram (7 deciliter) vetemjöl
Smörj en rak 2 liters brödform.
Blanda dag 1 och dag 2:s ingredienser väl, smöret klickas ned i degbunken. Kör i cirka 10 minuter i assistent. Knåda degen och forma en avlång limpa och lägg i formen. Pressa ut degen så jämnt som möjligt i formen.
Jäs brödet i cirka 3 timmar.
Värm ugnen till 200 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 1 timme och 20 minuter, vält sedan ut brödet ur formen och grädda det upp och ned i 10-15 minuter.
Linda in det varma brödet väl i både bakduk och frottehandduk. När brödet har svalnat helt lägg det i plastpåse och låt brödet mogna ett dygn innan du skär i det.
En assisten underlättar degblandningen.
Receptkälla: Anna och Fanny Bergenström
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Halloj! Jag har nyss skurit och testat första biten av kavringen som Jag gräddade igår,med bara smör på . SUPERGOD! *****
MEN;;;;;;;;;;;!!***
Nästa gång skall Jag tillsätta 1/4 msk ättika och 1/4 dl mörk sirap extra till receptet, Då tror Jag att Jag funnit den ultimata kavringen, i alla fall i Min smak.
Jag använde Vetemjöl Special till degen.Brödet blev tätt och fint och håller ihop utan att ramla sönder.*****
Jag använde också fint rågmjöl eftetrsom det är bara Kungsörnen som har Grovt rågmjöl och det är inte Eko- mjöl, därför använder Jag det inte.-----
Men det blev superbra utan Kungsörnens grova.
Nackdel!! **
Problemet var att få den ur bakformen,när den skulle vändas ur och gräddas på undersidan ca 10 min. Ändå hade Jag teflonform att grädda i.
Det låter ju lovande, förutom kummin som jag inte gillar. Antar att det går att utesluta? Eventuellt fänkålen också för min del. Hur tror du det smakar då?
Hade du smörjt formen?
Hej MonisN! Skall Du utesluta kryddorna så blir det nog ingen kavring.
De kryddorna är ju signifikativa för just kavring.
Då får Du nog ge brödet något annat namn.
Jag skrev ju igår att " nästa gång Jag bakar kavring skall Jag tillsätta mer ättika" det behövs inte, för idag är brödet så syrligt som det skall vara", det är bara lite mera sirap som skall till.
Jag hade smort formen, men kanske att Jag var för snål med smöret, eller för att Jag bakade på stenskiva, men det senare skall ju inte ha någon betydelse, gradantalet var ju detsamma.
Nästa gång skall Jag testa att använda Julmust i stället för vatten.
Brödet är i allafall supergott
Jag älskar kavring. Det är definitivt ett favoritbröd. Så det ska jag prova vad det lider! Är det ett svårt nybörjarbröd?
Mvh Lena
Sajtvärd på Cancer iFokus
#3 Alla kavringar smakar inte kummin, så om jag utesluter den tror jag inte det är nån katastrof. Eller vad tror du
#4 Jag är också förtjust i kavring (utan kummin;)! Det här receptet är inte svårt, så nybörjare kan absolut ge sig på det. Dessutom ska det gräddas i form vilket gör det extra lätt.
Undrar just om man kan använda turkisk/grekisk matyoghurt?
Monis jag har ätit kavring utan kummin och den är jättegod så visst kan du utesluta det.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Hm - är det SÅ gott måste kanske jag också testa att baka kavring någon dag.
#7 Jag är faktiskt inte så förtjust i fänkål heller, tycker den är bäsk. Undrar vad det är för kryddor i kavring utan kummin?
Fänkål tycker jag är supergott i bröd även anis.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
God Måndagmorgon!
Jag tycker att man skall använda den kryddan som passar en själv.
Men vet inte om det kallas kavring då, men det är väl ovesentligt Det är ju ett syrligt/halvsött bröd.I regel så använder man väl mest fänlål, kummin, anis, och koriander,men även nejlika, finns i en del bröd, men som inte passar Mig i smaken som just matbrödskrydda, så det är väl bara att utesluta, den kryddan som man inte tycker om.
Youghurt kan man använda vilken som, så länge den inte är smaksatt, utan är naturell.Inte så gott med vanilj eller jordgubbsmak el. dyl i matbröd.Om sedan brödet kallas kavring eller nå´t annat spelar ju ingen roll.
Monis! Du har väl inte så mycket att välja på om Du inte tycker om fänlål eller kummin.
Jag får nog kika på en inplastad kavring i affären vad den innehåller för kryddor. Visar det sig att det är kummin i den jag gillar är mina smaklökar lurade
Får jag fråga, varför ni inte bara använder en surdeg som starter? När ni gör sd-processen att det blir mer surlig än jästig så räcker det.
Vänliga hälsningar Stephan
Nu har Jag bakat kavringen för 2;a gången,
Denna gång använde jag Julmust som vätska, dvs 0.5 l
Ökade på med 0,5 dl mörk sirap och ca 200 g vetemjöl special.
Gräddade i 2 st 1.5 l formar.När bröden blev färdiga nådde de upp till 3/4 av formarna.Jag vill lova att det blev nog de godaste kavringar som Jag ätit.
Gräddade som i receptet 200 grader 80 min. + 10 min `upp och ner´.
Ett bröd jag varmt vill rekomendera
#14 Mmmm vad gott det ser ut!
Mvh Lena
Sajtvärd på Cancer iFokus
Sätter mig på bussen då Salasso då förväntar jag mig att du har nybakt kavring och har brett sådan med smör och kryddost.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Det ser supergott ut Jag lovar att prova det, och även ha i kummin om den inte är dominant.
# Det blev den ultimata kavringen i alla fall i mitt tycke.
#17
Då äter jag upp min hatt, om Du inte gillar det.
#16
Det behövs bara smör på det.
stöt kryddorna ordentligt så blir inte smaken så dominant som om man får frön i sig ett och ett.
Det är bara att sätta Er på bussen och komma
Visst är det gott med bara smör Salasso men kryddosten förhöjer det hela ännu mer.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Kan man inte ha malen kummin?
#18 Nu blev jag ju frestad att säga att det inte är gott för att få se dig tugga i dig hatten
Lagrad Cheddarost och mörkt bröd är en delikatess.
Salasso blir många ostsorter för dig att inhandla om jag och Monis ska bli nöjda.
Sen tänker du säkert sjunga en o annan julsång för oss också.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Salasso, Kul att det blev lyckat och vilken fin bild!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Nu har jag lagt in din bild direkt i mitt första inlägg också
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Hm - har också bakat kavring idag. Min blev inte alls så där mörk! Men STOR!
Får se en annan dag vad den smakar. Nu får den stå och mogna lite först.
Jag längtar att få baka den här kavringen!
#30 Underbar bild som får det att vattnas i munnen
#32 - med bikarbonat? Inget för mig. Jag gillar inte matbröd med bikarbonat - äter om den där bikarbonaten hela dagen.
Nu har jag smakat på min jättelimpa. Den var god! Min är inte alls så mörk som Salassos. Gjort alltig likadant - utom att jag tog lite mindre sirap och så tog jag Manitoba istället för vetemjöl. Men god var den i alla fall.
En underbart god kavring, den smakar precis som jag minns från förr
Tack för receptet.
Trampar, bokmärker och kommer ihåg! Jag ska baka kavring! Bästa brödet! :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade