Surdegsbröd

Surdegsbröd med Fullkornsdinkel - Recept

2009-09-16 09:24 #0 av: salasso

ÄSS_MACKAN

Ett saftigt och gott bröd av surdeg, fullkornsdinkel och koriander. Ett av de godaste bröd jag bakat.

Antal: 1

Ingredienser:


Dag 1:
1 deciliter  surdegstart
1 deciliter  fullkornsdinkelmjöl (stenmalet ekologiskt) 
1 deciliter  vatten 40 grader


Dag 2:
4 deciliter vatten (rumstemperatur) 
25 gram  jäst (blå ej torrjäst) 
50 gram  smör (normalsaltat rumstemperatur) 
1 tesked  finstött anis 
1 tesked  finstött fänkålsfrö 
1.5 tesked  malen koriander 
1 matsked  fast ekologisk honung 
13 deciliter cirka fullkornsdinkelmjöl (stenmalet ekologiskt odlat) 
0.75 matsked havssalt

Gör så här
Dag 1. Blanda ingredienserna och låt stå i skåpet ovanför kylen eller rumstemperatur i 8 timmar. Lägg över surdegen och alla ingredienser utom saltet och mjölet i bunken till assistenten. Lös upp jästen och blanda. Tillsätt mjölet, lite i sänder och kör på lägsta växeln 10 minuter. Tillsätt saltet och mer mjöl om så behövs, degen ska vara smidig men inte kletig. kör maskinen ytterligare 5 minuter på mellanväxeln.Lägg en fuktig handduk över och låt jäsa cirka 2 timmar.
Slå upp degen på bakbordet och arbeta till en limpa, lägg i en avlång jäskorg med släta sidan ner, tryck till (skarvsidan) så att den blir slät och fin. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader med plåt inne. Lägg degen på den varma plåten, och ställ den på nedersta falsen, duscha med 2 lätta tryck med duschflaska stäng luckan. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter 35 minuter lägg ugnsfolie över brödet.
Grädda färdigt allt som allt cirka 60 minuter.Använd termometer efter 30 min. Färdigt vid kärntemperatur 98 grader. Linda in det varma brödet i bakhanddukar och lägg på galler och låt svalna cirka 12 timmar, innan det skärs.

 

Anmäl
2009-11-19 11:48 #1 av: DesK

Kan varmt rekommendera detta bröd! Det är jättegott  Tungan ute

Désirée

Anmäl
2010-02-22 17:22 #2 av: Wopa

Jag har bakat det här surdegsbröd i dag. Det smakar bra. Ett trevligt recept, tack för det.

Fullkornsdinkel har jag malt själv.

Hälsningar Wolfgang

Anmäl
2010-08-08 16:21 #3 av: [Asta]

Också testat nu. Dock inte smakat ännu. Intressant hur olika bröden kan se ut.

Anmäl
2010-08-11 12:56 #4 av: [Asta]

Vill bara tillägga att nu är det avsmakat också och det var mycket gott. Kan också rekommendera det

Anmäl
2010-08-11 12:58 #5 av: DesK

Ja hur bröden ser ut beror ju på var och hur vi jäser dem Glad Det finns så många godasorters bröd Oskyldig

Désirée

Anmäl
2010-08-11 13:03 #6 av: [Asta]

#5 visst finns det. Det händer faktiskt att jag någon gång kan vara sugen på att baka och så blir det inte något av därför att jag inte kan bestämma mig för vad jag vill göra.

Anmäl
2010-08-11 13:04 #7 av: DesK

Samma här och ibland är jag tvungen att avstå från att baka därför att det ännu finns för mycket bröd i frysen.

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.