Annons:
Etikettjästbröd
Läst 13461 ggr
DesK
9/7/09, 9:51 PM

Enkelt rostbröd - Recept

25 gram jäst
3,5 deciliter mjölk ljummen
3,5 deciliter vatten ljummet
1 ägg
1 matsked honung
1 matsked salt
2 matskedar olja
2 liter vetemjöl

Smula ner jästen I degbunken och rör ut den med mjölken och vattnet.
Tillsätt ägg, honung, salt och mjöl. Observera ta inte allt mjöl på en gång utan spara 3-4 deciliter och tillsätt inte mer än att degen precis håller ihop.
Arbeta till en inte alltför fast deg (nästan lite klibbig)
Låt jäsa cirka 1-2 timmar under bakduk.
Smörj 2 stycken 1 ½ liters bakformar.
Ta upp degen och knåda den med lätt hand.
Dela I 2 lika delar och lägg I formarna.
Täck med bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader och grädda bröden cirka 30 minuter ta ut bröden ur formarna och grädda upp och ned  cirka 10 minuter så att de får lite färg på undersidan.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
DesK
4/1/10, 1:20 PM
#1

En variant av detta recept är att ta cirka 6 deciliter vatten, 2 deciliter mjölk, 50 gram jäst och en stor matsked honung eller ljus sirap. Då smörjer man 2 stycken 2-litersformar och låter alltid jäsa minst 2 timmar i första jäsningen.

Naturligtvis kan man ta bara vatten, men mjölken gör en del både för konsistensen och smaken på brödet.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
4/6/10, 12:32 AM
#2

Tack! Det här ska jag prova! Ibland blir jag så sugen på rostat bröd och då syndar jag och köper något äckligt färdigskivat som bara smakar konserveringsmedelRynkar på näsan

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


zissi
4/6/10, 12:40 AM
#3

Visst Mona blir man kräsen på bröd när man väl börjat baka själv (kanske speciellt surdegsbröd).

Jag tycker det är bara luft i köpt bröd och så smakar det en massa äckliga E:n  Rynkar på näsan

MonisN
4/6/10, 1:33 AM
#4

Innan jag bakade allt själv så köpte man ju det här äckliga bröden och inte tänkte så mycket på det. Men nu när man blivit avgiftad känner man den äckligt fräna bismaken från framförallt konserveringsmedel. Det är en väldigt stor skillnad på mina smaklökar nu och då. Det roliga är att både min dotter och sambo tänker och känner samma som jag trots att dom tror att jag inbillar mig. Jag har lyckats påverka deras undermedvetna på ett positivt sättFlört Senast var i går när jag och dottern satt på Heathrow och fikade med varsin muffins som skulle vara en äkta pannetone. Dottern kunde inte äta den och ifrågasatte verkligen vad det var i den. Vi har aldrig ätit något så äckligt och som varit så gummiaktigt i hela vårt liv. Den var fullkomligt fullproppad med diverse smakämnen och en innenhållsförtecknings som var nästan lika lång som muffinsen var hög. UschSkrikandes

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
4/13/10, 8:46 PM
#5

Visst händer det att jag köper bröd, men då vanligen sånna däringa polarkakor. Av någon oförklarlig anledning har jag aldrig fått tummen ur för att baka sånt bröd. Vi blev bjudna på nåt sånt där hemskt bröd på flyget när vi flög till Kapstaden förra året - inte skoj! Skrikandes

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
4/13/10, 9:02 PM
#6

#5 Jag gör som du, när det blir köpebröd blir det polarkakor. Vet inte varför, men dom känns inte lika äckliga.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
salasso
4/14/10, 2:59 PM
#7

Det verkar i allafall inte vara en massa kollijox i dom om man läser innehållsförteckningen. De är goda med rökt renkött och lite pepparot på, och en kopp Zoéga eller två till. Mums!Skrattande

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

solblomman47
10/8/10, 12:32 AM
#8

Är det någon som vet om man kan byta ut jästen mot bakpulver eller bikarbonat och då hur mycket som motsvarar jästen.

DesK
10/8/10, 11:04 AM
#9

#8 Testa att göra en halv sats så här:

3.5 deciliter mjölk eller vatten
8 deciliter vetemjöl cirka
3-4 teskedar bakpulver
1 ägg
1/2-1 matsked honung
172 matsked salt
1/2 deciliter olja

Blanda mjölet med bakpulvret och saltet.
Tillsätt sedan honung, olja och mjölk eller vatten.
Arbeta ihop till en deg som kan vara ganska lös och lite kladdig:
Lägg degen i en form och baka av direkt.

Vill du använda bikarbonat tar du 2 teskedar bikarbonat, men då måste du byta ut degspadet mot något surt som exempelvis yoghurt eller filmjölk.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

solblomman47
10/8/10, 1:44 PM
#10

#9  Tack för receptet detta ska jag pröva har längtat efter nått gott bröd i flera månader nu eftersom min utredning på födoämnen visade att jag är överkänslig för bland annat jäst soja rågmjöl dinkelmjöl och proteinet i mjölkprodukter. Mjölkprodukterna byter jag ut mot havreprodukter och det fungerar jättebra.

DesK
10/8/10, 1:58 PM
#11

Jag kan lägga in lite fler recept på bakpulverbröd framöver. Vill du baka med bikarbonat, men inte kan använda mjölkprodukter, kan du ta vatten och lite ättika. Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

solblomman47
10/8/10, 2:05 PM
#12

Tack vad du är gullig. Glad

[TrevorS]
10/8/10, 2:17 PM
#13

Man kan baka sockerkaka utan vanilj med lite socker istället om man vill ha ett fluffigt bröd. Behövs lite mer bakpulver än orginalreceptet bara. Nu bakar jag utan ägg så jag vet inte om det blir lika bra med ägg i.

Annons:
starhawk
7/5/11, 8:16 AM
#14

Jag körde det här brödet enligt orginalreceptet, men det blev väldigt kompakt, nästan så man skulle kunna klubba ihjäl nån med det, var det meningen att det skulle bli så eller skall det vara nåt specialmjöl?

Ett annat problem var att formen var för smal, vill att brödet skall vara lika brett som köpe-brödet men hittade inga bredare formar nåt tips?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

starhawk
7/5/11, 8:21 AM
#15

Mitt problem med köpe-brödet är den där f-rbannade surdegen som dom petar i allt bröd nu förtiden blä! att peta i surdeg i formfranska! och nån jul var det nåt tokbageri som hade surdeg i vörten! Helgerån!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

DesK
7/6/11, 8:01 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

#14 Hum nej det ska bli ett luftigt bröd, troligen har du haft i för mycket mjöl. När man mäter mjöl i litermått bör man hälla upp det och inte skaka ihop det i måttet. Hur mycket mjöl man behöver varierar en del med åldern på mjölet och naturligtvis mjölsort. Jag använder vanligen standardvetemjöl till detta bröd. (Jag har justerat receptet ovan lite)

Vad beträffar storlek på formarna, så är mina bakformar på 1 1/2 liter och 2 liter av aluminium, men numera finns det många olika bakformar och de flesta har nått slags non-stickbeläggning. De finns i livsmedelsbutiker och på nätet. Lyckasmedmat.se har många olika formar och likaså bagaren&kocken.se

Tråkigt att du inte gillar bröd med surdeg, undrar om du har fått tag på surdegsbröd som är syrligt? När jag bakar med surdeg blir bröden nästan aldrig syrliga utan får bara en mer intensiv brödsmak. Men alla gillar inte allt och självklart skahär finnas bra recept också utan surdeg Glad

Så här kan mina formbröd se ut (Detta är dock bakat med en tredjedel grahamsmjöl)

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

starhawk
7/6/11, 8:26 AM
#17

Tack för den! har nu beställt två formar, hoppas dom motsvarar behovet annars var det visst öppet köp. Får väl ge mig på det där brödet igen, eller kanske det i #9

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

DesK
7/6/11, 8:29 AM
#18

Det är ofta bra att bara göra en halv sats, så gör det i #9, men tänk på att vara lite snål med mjölet Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
7/6/11, 12:36 PM
#19

Enklast är ju att väga mjölet för att få det mer exakt. Att mäta är alltid vanskligt.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Gasoline
6/12/14, 10:03 PM
#20

Hade tänkt bakat eget rostbröd då detta är i princip det enda bröd jag fortfarande köper. Så jag tackar för receptet, även om tråden inte är så ny längre :-) Receptet ska prövas någon gång framöver.

Annons:
jagga-ewe
6/16/14, 5:13 PM
#21

Jag ska ge mig på detta framöver, men just rostebröd misslyckas jag ALLTID med. Så nu bad jag maken köpa sånt, bara för jag vill ha ett rostebröd som blir bra att rosta.

Känner mig rätt misslyckad som hemmabagare, för mina limpor blir ALDRIG som de ska öht. Frallor o brödkakor, visst, men inte limpor. Spelar ingen roll om de är kalljästa eller varmjästa. Mycket jäst eller lite. Vetemjöl, specialvete eller vilket annat mjöl som helst. Formbröd, jäskorg eller friformat. Limporna blir inte bra.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

starhawk
6/18/14, 11:34 AM
#22

#21: Har samma erfarenhet, frallor och brödkakor, inga problem men mina limpor är helt misslyckade, eventuellt kan man använda dom för att gå ut och klubba en oxe

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

[TanatosNyx]
1/30/15, 7:36 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

Jag kör på ett väldigt enkelt och kanongott recept (blir 3 rostbröd):
50 g jäst
9 dl vatten (37c)
3/4 dl rapsolja
1,5 tsk salt
drygt 2 l vetemjöl

Blanda allt, jäs 30 min, vänd runt lite på mjölat bakbord och dela i 3 formar.
Jäs 30 min till, grädda 30 min på 200-225c. Pensla skorpan med kallvatten sista minutrarna.

Låt svalna på galler.

Fialialej
4/4/15, 3:40 PM
#24

Testade orginalreceptet i den här tråden och det blev jättebra och väldigt poppis här hemma! :)

"På natten är alla katter svarta"

Gasoline
4/4/15, 8:38 PM
#25

#24 vad roligt att höra :-) Har inte hunnit prova än, måste ta tag i brödbakandet snart

Upp till toppen
Annons: