Levainbröd i gryta.
Levainbröd är ett ljust bröd som bakas utan `vanlig´ jäst utan bakas enbart ned vetesurdeg som enda jäsmedel.
Detta bröd är krispigt och segt och väldigt gott
Salassos Levainbröd
På kvällen:
8 deciliter vetemjöl special
1 deciliter vetesurdegsgrund
3 deciliter vatten 40 grader varmt
2 teskedar salt
Koka upp vattnet och låt det svalna till 40 grader.
Blanda samman allt i en bunke med lock och ställ på varm plats, till exempel i skåpet ovanför kylen. Låt stå i 12 timmar.
**På morgonen:
**Ta fram en mindre bunke med lock och lägg i en teflonbakduk i botten och upp efter kanterna. Lägg i degen från kvällen och låt jäsa under lock medan grytan och ugnen värms upp.
Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen och värm ugnen och grytan till 275 grader. När grytan är varm, ta upp den på spisen och lyft över teflonduken med degen i grytan. Sätt på locket, ställ in grytan i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda brödet med locket på i 50-55 minuter.
Låt brödet svalna på galler inlindat i bakduk.
Har du inga plastbunkar med lock kan du täcka degbunken med plastfilm.
Mycket bra recept och fina bilder!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.