Annons:
Etikettsurdegsbröd
Läst 8952 ggr
salasso
2009-10-01 12:23

Levainbröd i gryta - Recept

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Levainbröd är ett ljust bröd som inte bakas med `vanlig´ jäst utan bakas enbart med vetesurdeg som enda jäsmedel.

Detta bröd är krispigt och segt och väldigt gott

Salassos Levainbröd

På kvällen:

ca 9 deciliter vetemjöl special gärna fullkornl
1 deciliter vetesurdegsgrund
3 deciliter vatten 40 grader varmt (kokt och avsvalnat)    2 teskedar havssalt
Koka upp vattnet och låt det svalna till 40 grader.
Blanda samman allt i en bunke med lock och ställ svalt i kylskåp 6 timmar och sedan 6 timmar i rumstemperatur gärna ovanför kylen.Vik ihop degen några gånger

**På morgonen: 

**Ta fram en mindre bunke med lock och lägg i en teflonbakduk i botten och upp efter kanterna. Lägg i degen från kvällen och låt jäsa i rumstemperatur under lock medan grytan och ugnen värms upp.

1 timme OBS!

Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen och värm ugnen och grytan till 275 grader. När grytan är varm, ta upp den på spisen och lyft över teflonduken med degen till grytan. Sätt på det varma locket, ställ in grytan i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda brödet med locket på i 50-55 minuter.
Låt brödet svalna på galler inlindat i bakduk 5-6 timmar

innan brödet skivas.

Har du inga plastbunkar med lock kan du täcka degbunken med plastfilm.

Se bilder nedan!

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

Annons:
salasso
2009-10-01 12:27
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Levainbröd 1

Efter 12 timmar

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-10-01 12:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Levainbröd 2

Lägg i en teflonduk i botten och upp efter kanterna i ett jäskärl som är mindre än grytan.

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-10-01 12:29
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Levainbröd 3

Lägg i degen i det mindre teflonklädda kärlet, sätt på lock elller plastfilm, och låt jäsa under tiden ugnen och grytan värms upp 1 timme OBS!

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-10-01 12:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Levainbröd 4

Lyft över degen i den varma grytan sätt på det varma locket, sätt in grytan på nedersta falsen i ugnen och sänk värmen till 225 grader, grädda 50-55 minuter.

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-10-01 12:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Levainbröd 5

Färdigt efter 55 minuter.

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-10-01 12:33
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Levainbröd 6

Härligt!

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

Annons:
salasso
2009-10-01 12:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Levainbröd 7

Linda in brödet i handduk och låt svalna och mogna på galler 5-6 timmar innan man skär i det.

Smaklig spis!

Slut

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

DesK
2009-10-01 19:06
#8

Skyndar mig att ta ut min russinsurdeg ur kylen. Blir baknödig!  Skrattande

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

salasso
2009-10-01 19:58
#9

HI, HI, HI, kör hårt, mitt bröd skall in kl 20.00, det skall bli ett gebortbröd till grannen.

Kramiz!
Flört

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

Denna kommentar har tagits bort.
MonisN
2009-10-01 20:46
#11

#7 Kan du vänta så längeFörvånad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


MonisN
2009-10-01 20:48
#12

Min teflonduk klarar bara 260º, men det kanske inte händer så mycket under den tiden som ugnen kyler ner sig till 225º?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
2009-10-01 21:47
#13

#11 Tror inte det, eller så kanske den inte har lika lång hållbarhet om man lägger den på varmare plåt eller i varmare gryta.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
salasso
2009-10-02 00:19
#14

Hos mig funkar det, och jag tror de är likadana,så testa du, eller kör från 250 grader det funkar åxå, men Jag tror den håller, för det gör alla mina teflondukar. Är det nå´t bak på gång?

Natti natti till Er!

             Flört

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

MonisN
2009-10-02 00:37
#15

Hade ju önskat att det var nåt på gång, men som du vet är det krångel med ugnenSkrikandes Men nästa helg då är jag på G igenSkrattande

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


salasso
2009-10-13 11:53
#16

Igår när jag bakade så använde jag potatisvatten som degvätska från potatiskoket jag gjort tidigare, tillsatte 2 deciliter hela valnötter,  1 deciliter russin och rivet skal av en apelsin, annars samma ingredienser som receptet ovan,  Jag lovar att det blev otroligt gott, mellan det söta från russinen, lite syrliga från apelsinskalet och sältan från potatisvattnet, saltet och valnötskärnorna.

Rekomenderas!!

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

[Tassy]
2012-12-06 23:24
#17

Kan man använda vanligt bakplåtspapper om man inte äger teflonduk?

DesK
2012-12-07 07:58
#18

Ja det går bra att använda bakplåtspapper, det enda man får tänka på är att det blir sprött när det varit i ugnen.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Aquelegia]
2013-05-04 10:10
#19

Jag har bara rågsurdeg går det bra ändå? Går det även med lite tröttare surdeg? Så fort den matas så sätter den igång i en väldans fart.

DesK
2013-05-04 10:13
#20

Du kan ju följa det här receptet och använda din rågsurdeg, blir inte precis likadant då, men säkert jättegott i alla fall! 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[Aquelegia]
2013-05-04 10:23
#21

#20 Såg det stod special fullkorn, för endast baka på vetemjöl gillar jag inte. Jag slänger alltid i något grovt mjöl ändå hihi. Stackars min sambo som älskar vitt bröd, men han har vant sig. Muttrar inte ens längre😃

DesK
2013-05-04 10:29
#22

Det finns ju fullkornsvetemjöl också 😉

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Tassy]
2013-05-04 11:22
#23

#19 Jag har vetesur om du vill prova. Jag har aldrig bakat med den men den har varit igång länge och väl nu.

[Aquelegia]
2013-05-04 11:57
#24

#23 Ja gärna, kan du undvara en dl så😃 Måste dock komma iväg med någon stackare som kan bära åt mig. Måste köpa mjöl först ^^

[Tassy]
2013-05-04 12:05
#25

Klart jag kan :)

säg till bara!

[Aquelegia]
2013-05-15 20:59
#26

Mitt bröd blev inte alls sådär fluffigt. Tog 2 dl surdeg för jag behövde göra av med en del. Minskade då vattnet med 0.5 dl. Ändå blev nästan 2 dl mjöl över som inte gick att knåda in. Degen var mer åt hårda hållet, inte alls sådär lös. Vad har jag gjort för fel? Brödet smakar gott i alla fall och blev väldigt vackert ^^

Upp till toppen
Annons: