Levainbröd i gryta - Recept
Levainbröd är ett ljust bröd som inte bakas med `vanlig´ jäst utan bakas enbart med vetesurdeg som enda jäsmedel.
Detta bröd är krispigt och segt och väldigt gott
Salassos Levainbröd
På kvällen:
ca 9 deciliter vetemjöl special gärna fullkornl
1 deciliter vetesurdegsgrund
3 deciliter vatten 40 grader varmt (kokt och avsvalnat) 2 teskedar havssalt
Koka upp vattnet och låt det svalna till 40 grader.
Blanda samman allt i en bunke med lock och ställ svalt i kylskåp 6 timmar och sedan 6 timmar i rumstemperatur gärna ovanför kylen.Vik ihop degen några gånger
**På morgonen:
**Ta fram en mindre bunke med lock och lägg i en teflonbakduk i botten och upp efter kanterna. Lägg i degen från kvällen och låt jäsa i rumstemperatur under lock medan grytan och ugnen värms upp.
1 timme OBS!
Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen och värm ugnen och grytan till 275 grader. När grytan är varm, ta upp den på spisen och lyft över teflonduken med degen till grytan. Sätt på det varma locket, ställ in grytan i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda brödet med locket på i 50-55 minuter.
Låt brödet svalna på galler inlindat i bakduk 5-6 timmar
innan brödet skivas.
Har du inga plastbunkar med lock kan du täcka degbunken med plastfilm.
Se bilder nedan!
Skyndar mig att ta ut min russinsurdeg ur kylen. Blir så baknödig!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#7 Kan du vänta så länge
Min teflonduk klarar bara 260º, men det kanske inte händer så mycket under den tiden som ugnen kyler ner sig till 225º?
#11 Tror inte det, eller så kanske den inte har lika lång hållbarhet om man lägger den på varmare plåt eller i varmare gryta.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Hade ju önskat att det var nåt på gång, men som du vet är det krångel med ugnen Men nästa helg då är jag på G igen
Igår när jag bakade så använde jag potatisvatten som degvätska från potatiskoket jag gjort tidigare, tillsatte 2 deciliter hela valnötter, 1 deciliter russin och rivet skal av en apelsin, annars samma ingredienser som receptet ovan, Jag lovar att det blev otroligt gott, mellan det söta från russinen, lite syrliga från apelsinskalet och sältan från potatisvattnet, saltet och valnötskärnorna.
Rekomenderas!!
Kan man använda vanligt bakplåtspapper om man inte äger teflonduk?
Ja det går bra att använda bakplåtspapper, det enda man får tänka på är att det blir sprött när det varit i ugnen.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag har bara rågsurdeg går det bra ändå? Går det även med lite tröttare surdeg? Så fort den matas så sätter den igång i en väldans fart.
Du kan ju följa det här receptet och använda din rågsurdeg, blir inte precis likadant då, men säkert jättegott i alla fall! 🙂
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#20 Såg det stod special fullkorn, för endast baka på vetemjöl gillar jag inte. Jag slänger alltid i något grovt mjöl ändå hihi. Stackars min sambo som älskar vitt bröd, men han har vant sig. Muttrar inte ens längre😃
Det finns ju fullkornsvetemjöl också 😉
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#19 Jag har vetesur om du vill prova. Jag har aldrig bakat med den men den har varit igång länge och väl nu.
#23 Ja gärna, kan du undvara en dl så😃 Måste dock komma iväg med någon stackare som kan bära åt mig. Måste köpa mjöl först ^^
Klart jag kan :)
säg till bara!
Mitt bröd blev inte alls sådär fluffigt. Tog 2 dl surdeg för jag behövde göra av med en del. Minskade då vattnet med 0.5 dl. Ändå blev nästan 2 dl mjöl över som inte gick att knåda in. Degen var mer åt hårda hållet, inte alls sådär lös. Vad har jag gjort för fel? Brödet smakar gott i alla fall och blev väldigt vackert ^^