Klassisk Svensk limpa - Recept
4 deciliter rågmjöl
5 deciliter kokande vatten
Lägg rågmjölet, som kan vara fint eller grovt, i en degbunke och häll över det kokande vattnet. Blanda noga och täck med lock eller plastfolie.
50 gram jäst
2 liter vetemjöl cirka
1 matsked salt
5 deciliter ljummet vatten
1/2 deciliter baksirap cirka
Lägg mjölet i en stor degbunke, blanda i saltet och smula ner jästen i mjölet. Blanda sirapen och vattnet och tillsätt det till mjölet.
Arbeta samman ordentligt.
Tillsätt nu den skållade rågdegen och arbeta alltsammans mycket väl. En assistent underlättar detta.
Arbeta degen tills du har en homogen deg där du inte längre ser att det är 2 olika degar.
Tillsätt till sist så mycket vetemjöl så att du får en fast men mjuk deg.
Låt jäsa cirka 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet knåda den och forma 2 avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtsduk eller papper.
Låt jäsa 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk nu värmen till 175 grader.
Grädda cirka 50 minuter.
Om du vill ha blanka limpor kan du pensla dem med uppvispat ägg innan du sätter dem i ugnen.
_Detta är ett klassiskt något omarbetat recept, som jag fick av en arbetskamrat när jag arbetade i livsmedelsbutik. Många bakar med rågsikt, vilket också går bra, men jag föredrar att blanda mitt mjöl själv. Om du vill ha brödet grövre kan du ta mer rågmjöl och då minska på mängden vetemjöl.
_
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Receptet är redigerat eftersom jag hade snubblat på tangenterna men nu ska det vara rätt
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Den ska bara svalna, jag brukar räkna med ungefär en timme
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Inspirerad av Jennys tråd bakade jag idag detta bröd med 200 gram surdeg och bara 12 gram jäst och så tog jag bara cirka 12 deciliter vetemjöl som jag blandade med rågskållningen, därefter fyllde jag på med så mycket vetemjöl så att jag fick en hanterlig deg
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jaaa visst blev det bra?
En påse skållad, hackad pomerans och ett par matskedar brödkryddor hade jag i med. Sen penslade jag med sirapsvatten innan gräddning och sirapskaffe efter gräddning. Blev supergott! Smakade tvättäkta gotlandslimpa!
Mvh Jenny
Om vi ser till tradition och äkthet så skulle jag tro att den här typen av bröd från början bakades med bara surdeg
Imorse hade jag tänkt ta mig en macka, men jag hittade inget bröd
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ja visst, du har absolut rätt. Ingen jäst. Utan bara naturens egna kraft.
Nämen oj, har resten av familjen käkat upp allt bröd?
/Jenny
Japp det är ju ingen idé att baka, det tar ju slut på en gång
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag har inte provat den här klassikern. Jag får ta och göra det!
Precis vad jag letade efter!
Paulina
#10 Vad roligt! Berätta gärna här sen hur du gjorde!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Oj, det såg riktigt gott ut! Borde jag baka! Ska införskaffa rågmjöl någon gång snart.
En fundering… Blir det jättedumt om man använder rågsikt? Ica hade nämligen inget rågmjöl
Paulina
Rågsikt: 40% rågmjöl och 60% vetemjöl
Rågmjöl: 100% rågmjöl (bör vara, men varit med om rågmjöl med 10% vetemjöl, varför vet jag inte)
Kan inte svara om det går bra, men annars kan man blanda rågmjöl hälften vetemjöl istället.
En liter rågsikt borde då ge mig min andel av rågmjöl (4deciliter) , och så tar man 14 deciliter vetemjöl istället för receptets 2 liter.. Borde bli ungefär samma antar jag
Paulina
#15 Ja det bör stämma rätt bra!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ja det låter som att det stämmer.
Färdig!
Hade inget ägg, antar att det är därför mina inte är lika fina som de i #0. Det var lite jobbigt att få ihop den skållade degen med den andra, jag vill verkligen ha en riktig hushållsassistent! (stackars elvispen behöver nog ett spett för att ta sig ur sitt nytillkomna deghölje)
Har inte hunnit äta av dem än, men de luktar gott och ser goda ut. Blir perfekt till eftermiddagsfikat
Paulina
Ser goda ut. Jag brukar köra med havremjölk, sojagrädde eller havregrädde istället för ägg, får samma blanka resultat.
#18 De ser jättefina ut!
Man kan också pensla limporna med sirapsvatten med lite redningsamjöl i - man gör alltså en vanlig liten redning och låter den koka upp och penslar limporna med den innan gräddningen.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Tack för tipsen! Det ska jag lägga på minnet
Paulina
Just det ja, har helt glömt bort med sirapsvatten med redning i faktiskt.