Kryddlimpa - Recept
75 gram jäst
50 gram smör
5 deciliter filmjölk
2 teskedar salt
½ deciliter mörk sirap
2 matskedar stött fänkål
1 matsked stött anis
1 matsked stött kummin
cirka 8 deciliter fint rågmjöl
cirka 5 deciliter vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll över filmjölken och låt det bli fingervarmt. Lös jästen i vätskan och tillsätt kryddor, sirap och rågmjöl. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa cirka 40 minuter. Arbeta upp degen och tillsätt vetemjölet så degen blir fast. Forma 2 limpor och jäs på inte allt för varm plats cirka 40 minuter. Nagga limporna och grädda på 200 grader 25-30 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare cirka 40 minuter. Pensla med varmt vatten mot slutet av gräddningen. Låt dem kallna väl inlindade i bakdukar på galler.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Nu när vi snart närmar oss jul är dessa limpor ett trevligt alternativ, med sin lite krydd-söta smak borde de falla många i smaken
Undrar om man kan använda baksirap istället för mörk sirap?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Det kan man säkert, du får prova.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång