Jästbröd

Kryddlimpa - Recept

2009-10-30 16:26 #0 av: Loucar

75 gram jäst

50 gram smör

5 deciliter filmjölk

2 teskedar salt

½ deciliter mörk sirap

2 matskedar stött fänkål

1 matsked stött anis

1 matsked stött kummin

cirka 8 deciliter fint rågmjöl

cirka 5 deciliter vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll över filmjölken och låt det bli fingervarmt. Lös jästen i vätskan och tillsätt kryddor, sirap och rågmjöl. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa cirka 40 minuter. Arbeta upp degen och tillsätt vetemjölet så degen blir fast. Forma 2 limpor och jäs på inte allt för varm plats cirka 40 minuter. Nagga limporna och grädda på 200 grader 25-30 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare cirka 40 minuter. Pensla med varmt vatten mot slutet av gräddningen. Låt dem kallna väl inlindade i bakdukar på galler.

 

Anmäl
2009-10-30 17:58 #1 av: DesK

Nu när vi snart närmar oss jul är dessa limpor ett trevligt alternativ, med sin lite krydd-söta smak borde de falla många i smaken  Glad

Undrar om man kan använda baksirap istället för mörk sirap?

Désirée

Anmäl
2009-10-30 18:04 #2 av: Loucar

Det kan man säkert, du får prova.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.