Tunnbröd, knäckebröd & kex

Karlholmsbröd - Recept

2009-11-24 10:54 #0 av: Loucar

Nu när jag bott hos mina föräldrar en vecka har jag passat på att skriva av receptet på detta supergoda knäckebröd som min mamma åker till en gammal bagarstuga och bakar.

cirka 90 kakor

4 kilo vetemjöl

1 1/4 kilo rågmjöl (grovt eller fint)

1 1/4 kilo grahamsmjöl

500 gram jäst

1 kilo margarin/smör

1 burk  (cirka 20 gram) anis

1 burk fänkål

1 deciliter socker

½ deciliter salt

cirka 4 liter vatten

Smält fettet och späd med vatten tills det blir lagom temperatur (37 grader). Lös jästen med lite av vattnet och tillsätt sedan alla övriga ingredienser (OBS spar hälften av vetemjölet till utbakning) och blanda ihop degen. Jäs 20 minuter ta sedan upp degen och knåda in så mycket mjöl att den går att kavla först med vanlig kavel och sedan med kruskavel. Kavla degen så tunt som möjligt (Annrs blir brödet öätligt). Ta ut bröd med mått och låt sedan jäsa ytterligare 10 minuter. Grädda i vedeldad bakugn eller i vanlig ugn på 250 grader cirka 5-6 minuter.

 

Anmäl
2009-11-24 11:22 #1 av: DesK

Låter jättegott! Glad men oj vilket stort recept, borde väl gå att halvera?

 

Désirée

Anmäl
2009-11-24 11:28 #2 av: Loucar

Det går säkert bra mamma bakar ju massor när hon ändå lånar bagarstugan.

Anmäl
2009-11-24 12:04 #3 av: MonisN

Ja, det var ett STORT recept! Kanske skulle man dela det med 10? Tänk att få baka i en riktig bagarstugaCool 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-24 12:07 #4 av: Loucar

90 kakor är inte så mycket för det går åt i en hejdundrande fart under julen. Vi får väl ha en bagarstugeträff Monis. Flört

Anmäl
2009-11-24 12:09 #5 av: MonisN

Du, det hade varit kulSkrattande

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-24 12:09 #6 av: Loucar

Vi får försöka med det du, jag, desk och salasso ujuj vilket bak det skulle bli.

Anmäl
2009-11-24 12:11 #7 av: MonisN

SkrattandeSkrattande

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-24 12:11 #8 av: DesK

Det vore ju en kul grej att göra  Glad

Jag har ju haft ett hus med bakugn i

 

Désirée

Anmäl
2009-11-24 12:12 #9 av: Loucar

Det finns en bagarstuga uppåt norduppland som man kan hyra vi får boka in det vid tillfälle i vår kanske.

Anmäl
2009-11-24 12:16 #10 av: MonisN

Norduppland? Var?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-24 12:34 #11 av: Loucar

Strömsberg/Ullfors om jag inte minns fel.

Anmäl
2009-11-24 13:44 #12 av: MonisN

Det blir till att ta fram kartan Skäms 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-24 13:56 #13 av: Loucar

Ligger vid Tierp ungefär Monis

Anmäl
2009-11-24 14:00 #14 av: MonisN

Jaha....ObestämdOskyldig GPS:en hittar nog!!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-24 15:31 #15 av: placebo

Tack för receptet. Knäckebröd håller ju länge, så en stor sats är inte helt orimlig.

 

Anmäl
2009-11-24 19:01 #16 av: Loucar

Salasso har gjort en mindre sats och provbakat han får själv berätta om hur resultatet blev. Glad

Anmäl
2009-11-25 19:05 #17 av: Loucar

Kan tillägga att det är viktigt att kavla ordentligt och från olika riktningar med kruskaveln om det ändå uppstår blåsor picka degen. Glad

Anmäl
2009-11-27 07:40 #18 av: salasso

Nu har Jag äntligen smakat Karlholmsbrödet. Efter bakningen som Jag gjorde på stenhäll, lade det sedan på tork och glömde bort att Jag gjort det.Efter att Louise skrev och frågade om brödet blev gott, så svor Jag inom Mig själv att Jag glömt bort brödet i torkskåpet. Så Jag gjorde en macka direkt igår kväll och testade.

Det var supergott. God smak och knaprigt.*****

Jag skall baka en ny sats till Julskinkan Skrattande

Jag gjorde 1/10 av receptet och det blev 10 st bröd, som Jag gjorde med hål i mitten.

Eftersom det blev trångt när Jag skulle baka ut det, så lät Jag bara den första kakan jäsa i 10 minuter innan gräddning, resten  gräddade direkt efter utkavlingen, eftersom det inte fanns plats för efterjäsningen på 10 minuter och det blev ingen skillnad på det jästa och det `ojästa´ bröden, varken i utseende eller smak.

Jag undrar om man skall baka enl. receptet som ger ca 90 st brödkakor, hur får man plats och hur man lägger dessa för sista jäsningen? Varje kaka som Jag bakade var ca 25 cm.

Det får alltså plats ungefär 16 brödkakor på 1 kvadratmeter Förvånad

Jag säger det igen, "Bagarstugor åt Folket" ! Skrattande

Anmäl
2009-11-27 10:08 #19 av: Loucar

Salasso receptet har jag fått av min mamma som åker minst 1 gång per år till en bagarstuga och bakar bröd en hel dag. Där har de långa hyllor som de lägger bröden på så man lär helt klart ha gott om plats hemma.

När de bakar turas de om med sysslorna kavling, flytta över till hyllorna och gräddning.

Anmäl
2009-11-27 10:26 #20 av: salasso

Det skulle finnas fler bagarstugor, det är väldigt trångt och bökigt att baka stora degar hemma.Flört

Anmäl
2009-11-27 16:17 #21 av: placebo

#20 Håller med, en tvättstuga och en bagarstuga i varje fastighet.

Anmäl
2010-02-26 17:04 #22 av: Wopa

Tack för receptet, det ska jag baka oftare.

Hälsningar Wolfgang

Anmäl
2010-02-26 17:14 #23 av: storost

Som det ser ut har du fått tag i en kruskavel?SkrattandeTungan ute

Fina bröd har du bakat! Grattis!

 

Edit Übersetzung

Wie es aussieht, hast du ein Knäckebrotrollholz bekommen?SkrattandeTungan ute

Schöne Brote hast du gebacken! Gratuliere!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-02-26 17:30 #24 av: Loucar

Wolfgang du har bakat det alldeles för tjockt, det ska bara vara en fjärdedel så tjockt annars blir det oätligt när det torkat. Sen ska det bakas i rundlar och ett hål tas ut i mitten som man sedan hänger upp i en stång i taket och torkar. Då får man ett supertunnt men supergott bröd.

Anmäl
2010-02-26 19:02 #25 av: Wopa

Edit: översättning

Tack för informationen Louise. Jag har kavlat ut degen 1.4 millimeter tjock, men den jäste ordentlig. Här i Tyskland har jag ingen möjlighet att hänge upp knäcket på en stång och på en gardinstång gillar jag inte att ha bröd.

Knäcke i Tuskland är fyrkantiga (8x16 centimeter) och cirka 3,2 millimieter tjock. Förvaring av knacket är in en fyrkantig plastaks. Det ska vara hemskt för en Svensk, men i Tyskland är man van med det.

Jag ska prova nästa gång ännu tunnare.

Hälsningar Wolfgang

 

Danke für die Information Louise. Habe den Teig cirka 1,4 millimeter dick ausgerollt, ist aber sehr gut aufgegangen. Habe hier in Deutschland keine Möglichkeit die Knäcke an eine Stange aufzuhängen und an einer runden Gardinenstange zwischen der Gardine gefällt mir nicht.

Knäcke hier in Deutschland ist eckig (8x16 Zentimeter) und ca. 3,2 millimeter dick ausgebacken. Aufbewahrt werden sie in einer eckigen Knäckebrotdose aus Kunststoff. Wird ein Grauen für Euch Schweden sein, aber man ist es hier gewohnt.

Werde es das nächste Mal noch dünner versuchen.

Hälsningar Wolfgang

Anmäl
2010-02-26 23:29 #26 av: Loucar

Wolfgang jag ska se om min mamma Någon har bild från När hon bakar Detta Så ska du Få de Hur hennes bröd ser ut. Glad

Anledningen till att jag skrev oätligt var att min mammas väninna bakade för tjockt och vi kunde inte tugga brödet, tänderna orkade helt enkelt inte bita igenom.

Anmäl
2010-02-26 23:41 #27 av: Wopa

Edit översättning

Jag är alltid tacksam för infromation och god råd över knäcke med mera.

Knäcket går bar att tugga och jag har ingen problem att mina tänder inte går genom bödet och de smakar mig bra. Det är mellan 2 och 5 millimeter tjockoch de känns som knispriga smörkex.

Jag har bara en liten mängd bakat som man ser på bilden, över hälften har jag redan ätit och resten har ingen chans att de blir hårda.

Jag ska vänta gärna på bilden till ni har bakat bördet igen.

Hälsningar Wolfgang

Bin immer über Informationen und Ratschläge froh über Knäcke usw.

Das Knäcke lässt sich sehr gut kauen und keine Probleme mit den Zähnen dadurch zu kommen und schmecken tuen sie mir gut. Sind je nach Stelle 2-5 millimeter dick und man kann sie essen wie knackige Butterkekse.

Habe nur eine kleine Menge gemacht wie man auf den Bild sieht, etwas über die Hälfte sind schon gegessen und der Rest hat auch keine Chance wirklich hart zu werden.

Freue mich auf das Bild und warte gerne, bis es bei Euch wieder gebacken wird.

// Hälsningar Wolfgang

 

Anmäl
2010-02-28 12:08 #28 av: MonisN

Wopa! Titta på zissis knäckebröd så ser du hur tunna knäckebröd brukar vara här i Sverige. Tunna knäckebröd är godare än tjocka.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-02-28 12:14 #29 av: Wopa

Tack för Informationen Mona.

 

Hälsningar Wolfgang

Anmäl
2010-02-28 12:37 #30 av: MonisN

Det finns tjocka knäcke här också som är mycket goda, men ofta är de man köper sprödare än de man bakar själv, därför är det bra om man kavlar så tunt som möjligtTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-02-28 13:39 #31 av: Wopa

Edit översättning: Ja jag har konstaterat att de köpta knäckebröden är sprödare och tjockare än de hemmabakade. Fabrikerna slår ofta i fysikalisk luft eller använder kemiska medel för att göra bröden sprödare och luftigare. På annat sätt är det inte möjligt att baka ut en stor plåt med knäckebröd på 250 gram deg som har en tjocklek på 5 millimeter. Oh vilka förfärliga sådana bröd jag har ätit! Usch! Skäms

Altså fortsätter jag att öva mig i att baka ännu tunnare knäckebröd och tackar för din hjälp Mona.

 

Ja, habe ich schon festgestellt das die Gekauften spröder und dicker sind als die selbstgebackenen. Fabriken schlagen oft physikalisch Luft ein oder verwenden chemische Lockerungsmittel. Anders ist es nicht möglich eine großes Blech Knäckebrot mit 250g Teig zu backen, das eine Dicke von 5 millimeter gebacken aufweist. Was habe ich nur immer gegessen ? - bähhhh Skäms

 

Also übe ich noch dünneres Knäckebrot zu backen und bedanke mich bei Dir Mona.

Häsningar Wolfgang

Anmäl
2010-03-18 14:21 #32 av: DesK

För att med hjälp av en bild förklara det här med tjocklek på knäckebröd, har jag gjort en bild på från vänster till höger, vanligt köpt knäckebröd, Finn Crisp (köpt), mitt hembakta knäckebröd och köpt Flatbröd. Observera att det är Wopa som har bakat och bidragit med bilden som ligger överst i den tråden  Glad

Désirée

Anmäl
2010-03-18 14:32 #33 av: Degmeditation

Tänk om man hade tillgång till en bagarstuga.... *drömmer mig bort*

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.