Lingonlimpa - Recept
3 stycken
Dag 1
10 gram jäst
3 deciliter vatten
2 deciliter grovt rågmjöl
1½ deciliter grahamsmjöl
Dag 2
25 gram smör
3 deciliter vatten
40 gram jäst
2 teskedar salt
1 ½ tesked fänkål
1 deciliter lingonsylt
cirka 15 deciliter vetemjöl
Dag 1
Ljumma vattnet och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt råg och grahamsmjöl och låt stå över natten i rumstemperatur.
Dag 2
Smält smöret och tillsätt vattnet låt blandningen bli ljummen lös sedan upp jästen i blandningen. Tillsätt kryddor och lingonsylt samt vetemjölet men spar till utbakning. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk 30 minuter och baka sedan ut limporna. Jäs till dubbel storlek på smord plåt och grädda sedan i cirka 40 minuter i 200 graders värme.
Receptet kommer från en gammal året runt tidning och de har i sin tur fått det från Grythyttan.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Detta låter som ett gott bröd. Lingonen gör det säkert både saftigt och gott.
Ja lingon är ju gott även i mjuk pepparkaka som även den blir saftigare av lingonen.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Jag har alltid lingonsylt i min mjuka pepparkaka!