Vörtbröd - Recept
Det här är ett riktigt gott och mjukt vörtbröd.
2 st stora vörtlimpor
100 gram smör
1 flaska porter, 33 centiliter
1 fl julmust, 33 centiliter
75 gram jäst
1 deciliter mörk sirap
1 deciliter honung
1½ matsked salt
1½ matsked mald ingefära
1 tesked malda kryddnejlikor
1 tesked mald pomerans
100 gram russin (kan uteslutas)
1100-1200 gram rågsikt
1 uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
- Smält smöret sakta i en kastrull.
- Häll i porter och julmust och värm till 37º.
- Smula ner jästen i en degbunke och häll över degspadet.
- Blanda ner alla ingredienser utom salt och russin.
- Arbeta degen minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills degen är blank och smidig.
- Häll i salt och russin och arbeta degen ytterligare 3-4 minuter.
- Jäs övertäckt med plast eller bakduk i cirka 1 timme.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den och forma till 2 stycken limpor.
- Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa i cirka 30 minuter.
- Pensla bröden med uppvispat ägg för en fin och glansig yta.
- Grädda i 175º cirka 1 timme, eller tills innertemperaturen är 98 grader.
Tackar, det här receptet ska testas.
Låter intressant. Hur sött blir det?
När man läser receptet kan det i första anblicken verka väldigt sött, men jag tycker inte det smakar så sött. Man kan ju utesluta russinen för dom ger ju en del sötma. Att minska på honungen går ju också. Den mörka sirapen tycker jag nog ska vara med då den ger god smak.
Någon som har ett bra recept om man kör vörtkoncentrat?
Min pappa ska skicka en påse till oss (vi bor i USA) och har svårt med kryddorna.
Mvh Linda
#5 Är det koncentrat i flytande form, eller en påse vörtkryddor?
I påse, vi har lite svårt att få tag på pommerransskal här så gärna ett recept där det kan uteslutas:)
#7 Jag hittade ett recept ur Icas stora kokbok där man utesluter julmust och porter mot vörtkryddor. Följ förpackningens anvisningar. Det innehåller dessvärre pomerans som de flesta vörtbröd. Kanske pappa kan skicka det också
Kokbokens vörtbröd, 2 stycken.
75 gram smör (i boken står det margarin eller ister)
1 flaska porter, 33 centiliter (byt mot vörtkryddor)
2 deciliter julmust (byt mot vörtkryddor)
25 gram jäst
1,5 tesked salt
2 matskedar sirap
1 kryddmått malda kryddnejlikor
1 matsked malda pomeransskal
1-1,5 deciliter russin (kan uteslutas)
cirka 1,5 liter rågsikt
Smält smöret. Tillsätt porter och julmust (vörtkryddor enligt förpackningen). Ljumma despadet till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degspadet och rör tills jästen löst sig. Häll i kryddorna och nästan allt mjölet och eventuellt russin.
Arbeta degen blank och smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk cirka 1 timme.
Ta upp degen på bakbordet och knåda i resten av mjölet. Forma 2 släta limpor. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa övertäckta cirka 30 minuter.
Grädda dem i nedre delen av ugnen i 200 grader cirka 30-40 minuter.
Källa: Ica förlagets stora kokbok.
Samma recept jag har men jag trodde jag skulle slippa brödkryddor när jag bad pappa köpa vörtkryddor till mig, det är svårt att få tag på pommeransskal här, men jag ska jaga.
Tack iaf:)
Konstigt att det inte finns pomerans, trodde det var en ganska vanlig krydda även utanför Sverige. Kanske du kan hitta det i invandraraffärer?
Lycka till med bröden i alla fall!
Detta är vårt favoritrecept på vörtbröd, tack MonisN för receptet
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#11 Håller med dig, det är superduper! I morgon blir det att baka mera! De närmast sörjande (mamma, moster & svärmor) ska få sin del som dom brukar få varje jul.
Eftersom vi alla i familjen vill ha bröd som inte är så sött tar vi max hälften så mycket sirap och honung som i orginalreceptet. Sedan köper jag aldrig rågsikt utan blandar själv av rågmjöl och vetemjöl
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.