Annons:
Etikettjästbröd
Läst 9438 ggr
storost
2010-01-20 21:41

Farmors potatisbröd - Recept

500 gram vetemjöl
50 gram färskt jäst
8 gram salt
75 gram flytande smör
50 gram ägg (1 ägg)
125 gram mjölk
500 gram kokad och sen riven potatis (bäst är i saltvatten kokad potatis från dagen före)

Gör så här

Blanda alla ingredienser utom potatisen och knåda degen väl. Låt degen stå i 30 minuter. Knåda i riven potatis och häll degen i en väl smörad fyrkantig bakform.

Låt jäsa degen i ungefär 20 till 30 minuter.

Baka brödet vid 180°C omkring 60 minuter.

Variant

Ta 125 gram tärnat bacon och knåda i det tillsammans med potatisen.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
DesK
2010-01-21 11:04
#1

Potatisbröd var längesen jag bakade. Tror jag gör detta nästa gång jag är baknödig  Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

storost
2010-01-21 11:35
#2

Gör det och berätta gärna Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

storost
2010-02-05 21:04
#3

Jag är väldigt nyfiken…Oskyldig har du redan bakat brödet?

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Mainebusters
2010-04-09 19:56
#4

Mamma Mia!! Måste köpa en digital köksvåg tror jag om jag ska hänga med i svängarna på den här sajten! *skrattar*

När jag var liten åt jag Perunarieska (potatisbröd).. Finskt bröd är bäst!

DesK
2010-04-09 20:22
#5

Storost jo nu har jag bakat detta bröd och jag behövde mer mjölk än vad du anger i receptet. Det blev ett mycket gott ljust bröd, som ju också har fördelen att vara ganska snabbakat Glad

#4 Om du har eller hittar något recept på Perunarieska så blir jag jätteglad om du lägger indet här. Finskt bröd är också jättegott Tungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Mainebusters
2010-04-09 21:46
#6

Här fínns ett recept. Gör som jag: Googla på perunarieska och du får massor av förslag.

Lägger inte in något recept då det verkar finnas ett flertal av dem. Men jag ska minsann köpa hem kornmjöl och testa!

Annons:
DesK
2010-04-09 21:52
#7

#6 När du har testat att baka är vi många som är tacksamma om du lägger in receptet här. Googles översättningar är tyvärr ofta mycket missvisande.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Mainebusters
2010-04-09 21:52
#8

Självklart ska jag göra det! Glad

storost
2010-04-09 23:07
#9

Desk hur mycket möjlk använde du?

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Gnidde
2010-04-10 12:47
#10

Ska baconet vara stekt före inblandningen?? Tungan ute

Hälsningar Gnidde.

storost
2010-04-10 12:55
#11

Om det är rökt bacon, då behövs det inte, men annars är det bättre.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

salasso
2010-04-14 15:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

För några år sen så bakade Jag nå´t som Vi kallade för Hissvålabröd. Hissvåla är en by som ligger mellan Leksand och Sågmyra,receptet fick Jag från människor som var uppvuxna i den byn och gick samman och bakade några gånger om året.

Det innehöll rågsikt och vetemjöl, mjölk vatten, potatis, anis och fänkål, sirap och jäst bland annat, det är vad Jag kommer ihåg direkt från minnet. Men Jag har receptet uppskrivet någonstans. Det är i allafall ett mycket gott och mycket lämpligt bröd att frysa.

Ditt bröd Stephan måste jag prova att baka, det låter så gott.

Man vill prova så mycket, problemet är ju att man måste hinna äta av det oxå, dygnet har ju bara 24 timmar - 1 timma som man förlorade vid månadsskiftet. Fast den får vi ju ´tebax´i höst, och DÅ kan man ta en extra macka Skrattande

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

storost
2010-04-14 16:10
#13

Sören, när du bakar den, titta att du har tillräcklig med mjölk. Desk behövde mer mjölk än det står i receptet.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
salasso
2010-04-14 18:03
#14

Ibland önskar man att man hade en ladugård, med en ko så att man bara kunde gå ut och mjölka om de skulle fattas.Flört

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

storost
2010-04-14 22:51
#15

SkrattandeSkrattandeSkrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Gnidde
2010-04-24 11:40
#16

#5 Hur mycket mer vätska behövde du?

Hälsningar Gnidde.

DesK
2010-04-24 11:47
#17

Ursäkta jag har missat frågan! Skäms Vet inte riktigt men det var ganska mycket mer, cirka 60-70 gram var det nog.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Gnidde
2010-04-24 12:43
#18

Du har absolut inte missförstått frågan, hållar på att baka detta bröd just nu och fick ta i ca ½ dl mer mjölk för att degen skulle bli något så när smidig

Hälsningar

Gnidde

Hälsningar Gnidde.

DesK
2010-04-24 12:45
#19

Nej inte missförstått utan jag hade glömt att svara Skäms

Lycka till med baket och berätta gärna hur det blev Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Gasoline
2014-04-22 19:14
#20

Hoppas att det är ok att jag skriver i en sådan gammal tråd?

Vill gärna testa detta recept! Men har en fundering. bakformen som brödet ska ligga i, hur stor ska den vara på ett ca?

Och vad jag fattade det som så ska man ha ca 1/2 dl mer mjölk?

Annons:
Gasoline
2014-04-22 19:17
#21

Och en till sak, jag hade tydligen "bara" 250 g potatis att baka med, tänkte dela upp receptet men det känns som att ägget kan bli svårt att dela. Hur blir brödet om hälften av potatisen saknas tro?

Gasoline
2014-04-22 21:39
#22

Provar nog receptet i länken nedan imorgon då jag har allt till det receptet, men jag ska absolut prova detta recept senare :-) http://alltommat.se/recept/potatislimpa/

Imasy
2014-05-04 23:06
#23

Åh det där hisvålabrödet är jag intresserad av :)

Gasoline
2014-05-05 18:07
#24

#23 Ja, det lät smaskens 🙂

Intehärutandär
2014-05-06 13:24
#25

#21 Om Du vispar upp ägget, så kan Du dela. :)

Gasoline
2014-05-06 14:03
#26

#25 snart! :-) nästa gång jag får potatis över ska jag nog göra detta bröd!

Upp till toppen
Annons: