Min mammas bröd - Recept
För mig är det här ett nostalgiskt bröd, eftersom min mamma brukade baka det när hon var frisk. När jag studerade överlevde jag många veckor på det här brödet… Jag har inte provat baka det själv än, men jag skrev av receptet idag.
Mammas vetekakor
- 50 gram smör
- 5 deciliter mjölk
- 12 gram jäst
- 1 tesked salt
- 2 matskedar ljus sirap
- 1 deciliter havregryn
- 2 deciliter kornmjöl
- 1 tesked hjorthornssalt
- 7 deciliter vetemjöl
Smält smöret och värm smör och mjölk fingervarmt. Smula i jästen, och tillsätt resten av ingredienserna. Spara en del vetemjöl till utbaket.
Bearbeta degen och låt den jäsa under bakduk i 2 timmar. Dela sen i 10 bitar, och kavla ut med kruskavel. Grädda kakorna i 275 grader cirka 3 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Mvh Lena
Sajtvärd på Cancer iFokus
Låter som ett trevligt recept
Måste få fråga, varför är det både jäst och hjorthornssalt i degen?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Hjorthornssaltet kanske gör det luftigare? Jag brukar ha det plus jäst i mina semlebullar!
Om det blir som polarkakor måste jag prova! Mina barn gillar polarkakor, men jag gillar inte att de äter köpebröd…
När man bakar en "tunn" bröd då brukar vara bakpulver, hjortronsalt och liknande för att få en luftigare bröd. Jästen är i sådana fall bara för smakens skull.
Vänliga hälsningar Stephan
Jag vet inte varför det är både och, men min mamma är en mycket otålig själ, och jag kan tänka mig att hon la till jäst till receptet för att skynda på jäsningen? Det vore likt henne!
Till helgen ska jag försöka baka det själv för första gången. Det blir inte helt olikt polarkakor!
Mvh Lena
Sajtvärd på Cancer iFokus
#6 Jag är mycket nyfiken på att se hur dessa ser ut! Min dotter älskar polarkakor men jag köper det inte så ofta längre. Vill helst ha hembakt för att slippa tillsatser.
Jag älskar dessa vetekakor http://www.pagen.se/matbrod/ljusa-portionsbrod/pagen-vetakakor/ och hade mer än gärna hittat något recept på bröd som likar dessa! Nån som har lite tips på hur man får dom så lika som möjligt?
Mvh Stephanie
Jag gissar att du får till bra vetekakor om du först gör en surdeg, skållar havremjöl och rågmjöl och sedan bakar med lite jäst. Prova dig fram du får säkert till det bra
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#9 Det lät avancerat! Testade att göra en surdeg förut, men gav upp när nån hade vickat den i kylskåpet så att jag fick torka rent hela kylskåpet från surdeg
Du har inget recept att följa med mängd surdeg/jäst osv?
Mvh Stephanie
Surdegen bör förvaras i kylen i en burk med lock påskruvat, då minimeras risken för sånna olyckor, men se det positiva i den olyckan - kylen blev städad Jag har inget färdigt recept, men kan kanske testbaka framöver och då göra ett recept. Kanske kan man göra ungefär så här: 1 deciliter uppfriskad surdegsgrund, 1/4 paket jäst, 6 deciliter vatten, salt, baksirap, 1 deciliter vardera av råg- och havremjöl (Om du inte har havremjöl kan du testa att mixa havregryn i matberedare eller mixer, så fint det går) så mycket vetemjöl att du får en hanterlig deg. Koka upp 2 deciliter av vattnet och häll över råg- och havremjölet, låt svalna till fingervärme. Rör ut jästen och surdegen i resten av vattnet, blanda i baksirap, salt och den skållade degen, sist knådar du i vetemjölet. Låt jäsa cirka 1 timme, ta upp och dela upp degen i lagom bitar som du kavlar ut till runda kakor, lägg på plåt, nagga och låt jäsa medan ugnen blir varm. Grädda på ganska hög värme tills de är klara.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Får testa det!
Mvh Stephanie