Marängtårta - recept
Detta är en suverän tårta som bakar sig själv när du sover! Den är inte frasig innuti som vanlig maräng, utan krämig och god med smak av vanilj.
5 äggvitor
3 deciliter socker
1 matsked vaniljsocker
2 teskedar bakpulver
kokos och smör till formen
Garnering: 2-3 deciliter vispad grädde, bär eller frukt.
- Smörj och ströa en form med löstagbar kant, med kokos.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Rör ner socker, vaniljsocker och bakpulver.
- Häll smeten i formen och ställ in i 250º varm ugn.
- Stäng av ugnen direkt och låt stå i 6 timmar eller över natten.
- Garnera tårtan med vispad grädde, bär eller frukt strax innan den ska ätas.
Voilà! Enklare kan det inte bli!
Tack Mona, nu är receptet utskrivet
Bra med så där busenkla recept.
Jag ska baka en i kväll på alla vitorna som blev över från glassen! Får ser om det kan bli en bild i morgon.
Det blir väl en Pavlova då.
Jag vill också baka denna tårta, men jag får först fundera på vad jag ska göra med äggulorna. Mitt glassrecept innehåller både gulor och vitor, så jag får hitta på något annat Det åter i alla fall som en jättegod tårta
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#4 - du får göra som Beng Fritiofsson i halv åtta hos mig. Han bjöd på sufflé och när de frågade vad han använde alla gulorna till så sa han "Det bli pannkakor imorgon"
Eller gör en Bernaise eller Mayonnäs med gulorna.
Vänliga hälsningar Stephan
Bengt Fritiofsson har många goda strängar på sin lyra Att göra pannkakor på bara äggulor känns dock inte som det bästa sättet att ta tillvara äggulorna.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Möjligen sa han omelett.
Men det finns säkert någon äggulskaka om du söker på nätet.
Jag tror att den tårta ska vi försöka LCHF vänlig.
Vänliga hälsningar Stephan
Får man ha en massa socker om man äter LCHF?
#10 Nej, absolut inte - därför LCHF vänlig.
Vänliga hälsningar Stephan
Asta det finns sockerersättning som exempelvis Sukrin eller Stevia som många lchfare använder.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#3 Nej, det är inte en Pavlova, för en Pavlova är väl en hård maräng har jag för mig. Denna blir krispig på ytan men mjuk innuti. Nu är det längesedan jag bakade den, så det ska bli roligt att göra den i kväll, men framför allt roligt i morgon när jag får äta upp den
Men innan du äter upp den, kan du ta några kort?
Vänliga hälsningar Stephan
#11, 12 - OK tänkte inte på sockerersättning och då lät det inte LCHF- vänlig.
#14 Jag ska försöka lägga band på mig och ta fram kameran
Nu har jag klantat mig! Tänkte mig inte för och hade i sockret innan jag vispade vitorna, så nu vet jag inte om det blir nån tårta
Här är i alla fall bevis, innan den åkte in i ugnen, på att jag försökte.
Fast du verkar ha fått fint fast skum i alla fall. Jag tror att det där blir bra!
Du är snäll du Asta! Tack
Så här blev den!
Det blev ingen större skillnad på om man hade i sockret före eller efter vispningen. Det viktiga är att man smörjer formen ordentligt ända upp på kanten och helst på själva kanten också. Jag slarvade tyvärr med det. Den blev i alla fall riktigt god
Den ser fantastiskt fin och god ut.
Jag önskar så att du kunde skicka en bit till mig! Så sugen på något gott.
Är det lagom med en trea vispgrädde till tårtan?
Jag vet inte exakt hur mycket grädde jag tog idag, men det var nog cirka 2 deciliter. Den ska inte var för hårt vispad då blir det godast.
Jag skickar en bit via pm
Oj, det ser så läckert ut….
Vänliga hälsningar Stephan
Jag SA väl att det skulle gå bra! (jag har gjort samma sak själv nämligen och konstaterat att får man bara upp skummet så går det bra ändå).
Ser väldigt mumsigt ut.
#24 Ja, du hade rätt Eftersom det inte blev nån skillnad så undrar man ju varför det är så noga att ha i sockret efter att man vispat upp vitan till maräng Och du, jag kan ha fel om Pavlovan, den kanske är så här innuti? Jag har aldrig bakat pavlova, bara dreglat efter den på bild!
#25 - troligen därför att ibland blir det inte bra om man har för mycket socker i från början. Så det är dumt att chansa om man inte måste.
Pavlovan kan mycket väl vara lite mjuk och seg inuti. Du gör ju en stor maräng helt enkelt. Och jag vet inte, men jag har aldrig lyckats göra heltorra maränger.
#25 Man ska ha i sockret efter äggvitorna främst när man ska forma smeten och inte hälla den i form. Det är svårare att få en formbar styv marängsmet som man kan göra toppig osv om man inte vispar vitorna först, gärna med lite ättika eller citron.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#27 Du har alldeles rätt i detta, men till den här tårtan spelade det ingen roll eftersom det inte ska bli en hård maräng. Den blir len och krämig innuti.