Jästbröd

Vildjästbröd med kikärtor

2010-05-16 14:25 #0 av: [TrevorS]

Deg 1:
1 (cirka) deciliter vildjästväska utan frukt
2.25 deciliter vetemjöl
Arbeta ihop till en deg och låt jäsa 3-4 timmar
Tillsätt nu:
1 deciliter vatten
2.25 deciliter vetemjöl
Arbeta samman degen
Låt jäsa i 4 timmar

Deg 2:
100 gram (cirka) av deg 1
3 deciliter vatten
8-9 deciliter vetemjöl
Arbeta samman degen
Låt jäsa cirka 12-14 timmar

Deg 3:
3 deciliter kokta kikärter (mosade eller hela)
3 deciliter vatten
8-9 deciliter vetemjöl
Deg 2
1/2 matsked salt
Knåda samman allt och knåda i cirka 10 minuter för hand
Tillsätt saltet och knåda cirka 5 minuter till
Låt jäsa i 3 timmar
Forma 2 limpor och lägg på bakpappersklädd plåt
Låt jäsa till dubbel storlek cirka 2-3 timmar

Grädda i 200 grader i cirka 45-50 minuter

Tack DesK för att du hjälpte mig skriva om receptet.

Ni hittar orginalreceptet och fler brödrecept på min blogg. metrobloggen.se/ekorre

Anmäl
2010-05-16 15:17 #1 av: DesK

Det ser jättegott ut.

Så snart vi har lite mer plats i frysen ska jag göra en vildjäst och baka detta bröd Glad

Désirée

Anmäl
2010-05-16 16:02 #2 av: [TrevorS]

#1. Det tycker jag du ska göra. Blev överaskande gott. Har inte sett så många recept där man har i fler ingredienser när det bakas med vildjäst. De flesta är mycket standardbröd. Roligt med lite variation.

Anmäl
2010-05-16 23:02 #3 av: Lavine

Vad spännande. Kan vildjästen vara kall, rentav kylskåpskall när man använder den?

Anmäl
2010-05-17 13:53 #4 av: [TrevorS]

#3. Den ska väl inte förvaras i kyl, om jag inte minns fel så dör den i den svala temperaturen i kylskåpet. Baka på den när den är klar istället.Skrattande

Anmäl
2010-05-17 14:15 #5 av: DesK

Vildjäst kan förvaras i kylskåp, men har inte lika lång hållbarhet som vanlig surdeg. När man ska baka på den bör den dock ha antagit rumstemperatur Glad

Désirée

Anmäl
2010-05-17 15:26 #6 av: MonisN

Tror nog vildjästen mår bäst, och håller sig längst i kylen. Där håller den sig cirka 2 månader.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-05-17 17:47 #7 av: [TrevorS]

Hittade den här hemsidan bakkemi.se

"Enligt Kline och Sugihara´s forskningar dör vildjäst vid en temperatur under 8 grader"

Jag har aldrig kylt eller fryst ner så jag vågar inte säga något.

Anmäl
2010-05-17 17:52 #8 av: MonisN

Det var ju intressant! Jag har läst att den ska förvaras i kylen, men mina har alltid blivit för gamla så jag har slängt dem och inte provat efter kylning.

Där rök de goda dropparna i så fall som var kvar i kylen...Gråter

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-05-17 19:18 #9 av: [TrevorS]

#8. Den ska gå att behålla i 2 månader om man matar den i rumstemperatur om jag fattade det rätt. Ska inte säga något till 100% eftersom jag är rätt ny med vildjästen själv. Läst lite om den i alla fall, men det är som sagt bara att testa, fungerar det så kan man fortsätta köra. Skrattande

Anmäl
2010-05-17 20:07 #10 av: MonisN

Skvätten jag har kvar är bara vätskan som jag hade tänkt ha till något senare tillfälle. Jag matar den alltså inte. All surdeg jag matar står i kylskåp.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-05-17 21:04 #11 av: [TrevorS]

#10. Surdeg kan man ha i kylskåp den vaknar lätt till liv. Har en kompis som frös ner den och den vaknade till liv när den blev varm igen. Även vanlig jäst kan man frysa, bara att ta ut till rumstemperatur 2 timmar innan man ska baka med den.

Anmäl
2010-05-17 22:08 #12 av: MonisN

Man kan både torka och frysa surdeg, men vanlig jäst råder det delade meningar om det är samma jäskraft i efter frysning. Vanlig jäst förvaras bäst i 0-5º och håller sig cirka 33 dagar från förpackningsdagen.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.