Ölbröd utan jäst
Någon som testat detta? Jag fick ett recept:
4 deciliter öl (33 centiliter-burk)
10 deciliter vetemjöl
3 matskedar socker
0,5 tesked salt
Blanda öl, socker och salt i en bunke, rör ner halva vetemjölet först och resten sist. Knåda på bänken, lägg i en form och strö över lite mjöl och låt stå under natten. Grädda i 200 grader i 35-45 minuter tills den är klar.
Eftersom degen ska stå så länge flyttade jag detta recept till 03. Bröd med fördeg eller skållning. Detta är ett nytt sätt att baka bröd på som jag inte har hört talas om tidigare. Den som först testar det är välkommen att berätta hur det blir
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#1. Den är riktigt god. Boeroende på vilken öl så blir den olika hög, lättöl blir den oftast högre än starköl.
Vad spännande! Jag får nog testa detta när jag har öl hemma nästa gång. Bilden la jag upp i ditt första inlägg också. Du gör fina bilder
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Otroligt roligt att kunna baka med öl, det har i alla fall Jag aldrig hört talas om. Det verkar som om man kan baka på vad som helst.
Otroligt. Kanske är det kolsyran som hjälper till med jäsningen, eller vad annars kan det vara, eller är det alkoholen? Men då skulle ju starkölen jäsa mer än lättölen, men det gjorde det inte.
Och är det kolsyran som är bidragande orsak till jäsningen så kan man väl baka på vilken läsk som helst.
Det skall bli spännande att höra om någon törs testa.
Cider kanske funkar bra i söta degar?
#5. Orginalreceptet ska det egentligen vara mjöd. Jag antar det är alkoholen, det bildas väl alkohol på vanlig jäst när den jäser också om jag minns rätt?
#6. Cider har jag testat med men det blir väldigt sött och slibbigt för min smak. Man kan utesluta sockret i receptet om man testar cider. Reser sig rätt bra ändå.
Mycket spännande, det här bara måste jag testa, nu när jag har semester och allt.
Undrar över hur mycket öl du använde, 4 deciliter eller 3,3 deciliter?
#8. Det står 4 deciliter öl, en burk på 33 centiliter inehåller 4 deciliter vätska. Står i receptet.
#9 Måste erkänna att den matematiken, eller kanske kemin, förstod jag inte… hur funkar det (att det är mer vätska än burken rymmer)?
Men du har i alla fall använt en 33 cl-burk, då vet jag och gör likadant.
Måste bero på kolsyran i ölet. 33 centiliter är lika med 3,3 deciliter, så det är sannolikt kolsyran i ölet som gör att det ser ut att vara lite mer Ni vet väl hur det ser ut när man häller upp öl i glas
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#11. Det stämmer perfekt, volymen värkar mer när det är kolsyrat. Det är bara att testa att mäta så får man se.
Hur har det gått, någon som testat?
Nej, har tyvärr inte haft tid att baka, men nån gång ska jag prova öl istället för vatten i surdegsbröd. Sist tog jag bubbelvatten och det blev väldigt bra
Det har jag glömt att göra Däremot gjorde jag pannbiffar med bubbelvatten istället för stilla vatten och de fick en mycket trevlig konsistens
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#14. Den här går tyvärr inte att baka med vanligt bubbelvatten, redan testat och det vill inte lufta sig.
#15. Pannbiffar, låter spännande, kan du inte lägga in receptet, jag har precis gjort seitan och ska strax mala den i köttkvarnen. Fungerar lika bra som vilket kött som hellst.
Lägger det inne på Matlust när jag gör det nästa gång för jag har inga mängder i huvudet bara i fingrarna
Så här ungefär:
Köttfärs (eller annan färs)
Bubbelvatten eller lättöl
Ägg
Ströbröd eller havregryn
Lök
Kryddor
Om man använder havregryn bör man slå sönder dem i matberedare eller med mixer
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#17. Du kan inte länka dit? Får se om jag kan skippa ägget, tål ju tyvärr inte det. Annars kan man alltid blanda sojamjöl med lite sojagrädde. Ibland är det jobbigt att inte tåla all mat.
Du får länk av mig när jag har lagt in receptet. Ägg är ju bara bindemedel, så du kan nog testa att ta sojamjöl eller exempelvis fiberhusk istället och då öka mängden bubbelvatten lite Nej det är inte kul när man inte tål allt men samtidigt är det kul att prova andra sätt att göra saker på
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#19. Det är roligt att hitta alternativ till det mesta, fast man kan inte alltid vara trollkarl.
Ibland har jag havregryn i min färs, eller rivna morrötter. Av morrötterna blir det en väldigt saftig färs.
Jag brukar ha i riven kålrot och rivna morötter också.
Å himmel vad gott det låter med morötter och kålrot i färsen Dessvärre är min sambo kålrot- och morotshatare
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Därför man river på finaste sidan av rivjärnet så man inte ser det.
Ah det ska jag testa när ingen ser vad jag gör
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#25 Man känner ingen morotssmak, den gör det bara saftigare. Gör som TrevorS säger, riv den fint så syns den inte heller Kålrot ska jag prova! Rödbetor blir nog också väldigt gott och fin färg
Någon som mer testat brödet föresten?
Jag skäms men jag har inte hunnit testa ännu. Det blev bak med Poolish för mig istället
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#28. Jo jag såg receptet såg gott ut, funderar på att göra det också. Min kompis bakade med cider häromdagen, jag skulle skriva här att det blev "urk" med ett stort "blä" och "va sött och slibbigt". Så det ska nog vara öl.
Ska tillägga att konserveringsmedel kan göra att brödet inte vill lyfta sig.