Annons:
Etikettjästbröd
Läst 6996 ggr
zissi
2010-08-23 21:26

Ljusa limpor - enkla och goda!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

50 gram jäst

1 liter kallt vatten

1 matsked salt

1 matsked honung, sirap eller socker

2 deciliter havregryn

1 deciliter grovt rågmjöl

2 liter vetemjöl

eventuellt 2 matskedar rågsurdeg (mitt eget påhitt)

Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt och sött. Blanda i havregryn, rågmjöl och vetemjöl. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt jäsa i två timmar.

Baka ut fyra limpor men knåda degen så lite som möjligt. Jäs ytterligare 30-60 minuter. Skåra brödet och grädda det först i 250 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda limporna 20 minuter till.

Man kan byta ut mjölsorterna efter behag. Torkad frukt, nötter och frön kan läggas till också. Det här receptet hittade jag i går på Kokaihop.se och bakade i dag.

Annons:
storost
2010-08-23 23:05
#1

Vad fin de ser ut - grattis!!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
2010-08-24 01:33
#2

Bröd med havregryn i är väldigt gott. Tack zissi, nu gav du mig inspiration att baka detSkrattande Dina ser väldigt goda utTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


zissi
2010-08-24 21:43
#3

Tycker inte ni att ljusa bröd blir torra fort?

Limpan ovan var jättegod i går som nybakad och i morse men i kväll känns brödet lite åt torrhållet redan. Eftersom vi bara är två hemma nu så fryser jag limporna halverade just för att jag är lite känslig för ljusa jästbröd äldre än ett dygn. Då funkar det.

Kanske beror på att jag bakat så mycket surdegsbröd sista halvåret, de håller sig ju mustiga och fina längre på ett annat sätt.

Just nu har jag gjort skållningen till Farmors lantbröd (Loucars recept). Det brukar väl bli lite saftigare bröd med skållning?

Just nu har jag lust med lite enklare bröd än surdegsbröd men de måste ju bli saftiga och goda också.

MonisN
2010-08-24 21:50
#4

Jag håller helt med dig att ljusa och vita bröd blir torra. De smakar inte gott dag 2. Jag brukar för det mesta dela och frysa in och tinar upp dem utan plastpåsen.

Jag har också haft lust på lite lättare och ljus bröd sista tiden, och det beror säkert på att det varit varmt. Sist jag bakade blev det bagels och dom är goda rostade men inte som dom är.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
2010-08-24 21:53
#5

Jo visst blir ljust och helt vitt bröd tråkigt och torrt fortare än annat bröd. Skållning bidrar till ett saftigare bröd ja Glad Jo och ibland vill man ha bröd "nu eller med det samma" och då funkar ju inte surdegsbröd. Mina tjejer var så urless på allt vad surdegsbröd hette ett tag så de tvärvägrade att käka surdegsbröd Förvånad Tack och lov har det gått över nu Skrattande

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2010-08-25 12:27
#6

Jag älskar bröd med havregryn i finns nog inget annat jag älskar mer. Har dock inte så många men har ett baguette-recept som jag älskar. Skrattande

Annons:
MonisN
2010-08-25 14:30
#7

Jag har ett med havregryn! Jag ska baka det snart och modifiera det lite, sen lägger jag in det härGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Mandusius
2011-12-06 15:04
#8

Oh så gott och lätt det lät detta skall bakas till helgen Skrattande

Mvh Amanda

Är även medarbetare på Dokumentärer :)

Upp till toppen
Annons: