Jästbröd

Ljusa limpor - enkla och goda!

2010-08-23 21:26 #0 av: zissi

50 gram jäst

1 liter kallt vatten

1 matsked salt

1 matsked honung, sirap eller socker

2 deciliter havregryn

1 deciliter grovt rågmjöl

2 liter vetemjöl

eventuellt 2 matskedar rågsurdeg (mitt eget påhitt)

Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt och sött. Blanda i havregryn, rågmjöl och vetemjöl. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt jäsa i två timmar.

Baka ut fyra limpor men knåda degen så lite som möjligt. Jäs ytterligare 30-60 minuter. Skåra brödet och grädda det först i 250 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda limporna 20 minuter till.

Man kan byta ut mjölsorterna efter behag. Torkad frukt, nötter och frön kan läggas till också. Det här receptet hittade jag i går på Kokaihop.se och bakade i dag.

 


Anmäl
2010-08-23 23:05 #1 av: storost

Vad fin de ser ut - grattis!!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-08-24 01:33 #2 av: MonisN

Bröd med havregryn i är väldigt gott. Tack zissi, nu gav du mig inspiration att baka detSkrattande Dina ser väldigt goda utTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-08-24 21:43 #3 av: zissi

Tycker inte ni att ljusa bröd blir torra fort?

Limpan ovan var jättegod i går som nybakad och i morse men i kväll känns brödet lite åt torrhållet redan. Eftersom vi bara är två hemma nu så fryser jag limporna halverade just för att jag är lite känslig för ljusa jästbröd äldre än ett dygn. Då funkar det.

Kanske beror på att jag bakat så mycket surdegsbröd sista halvåret, de håller sig ju mustiga och fina längre på ett annat sätt.

Just nu har jag gjort skållningen till Farmors lantbröd (Loucars recept). Det brukar väl bli lite saftigare bröd med skållning?

Just nu har jag lust med lite enklare bröd än surdegsbröd men de måste ju bli saftiga och goda också.

 

 

Anmäl
2010-08-24 21:50 #4 av: MonisN

Jag håller helt med dig att ljusa och vita bröd blir torra. De smakar inte gott dag 2. Jag brukar för det mesta dela och frysa in och tinar upp dem utan plastpåsen.

Jag har också haft lust på lite lättare och ljus bröd sista tiden, och det beror säkert på att det varit varmt. Sist jag bakade blev det bagels och dom är goda rostade men inte som dom är.

 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-08-24 21:53 #5 av: DesK

Jo visst blir ljust och helt vitt bröd tråkigt och torrt fortare än annat bröd. Skållning bidrar till ett saftigare bröd ja Glad Jo och ibland vill man ha bröd "nu eller med det samma" och då funkar ju inte surdegsbröd. Mina tjejer var så urless på allt vad surdegsbröd hette ett tag så de tvärvägrade att käka surdegsbröd Förvånad Tack och lov har det gått över nu Skrattande

Désirée

Anmäl
2010-08-25 12:27 #6 av: [TrevorS]

Jag älskar bröd med havregryn i finns nog inget annat jag älskar mer. Har dock inte så många men har ett baguette-recept som jag älskar. Skrattande

Anmäl
2010-08-25 14:30 #7 av: MonisN

Jag har ett med havregryn! Jag ska baka det snart och modifiera det lite, sen lägger jag in det härGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.