Ostkaka tysk - recept
Till mördegsformen:
100 gram socker
200 gram smör
300 gram mjöl
1 ägg
Gör en mördeg i matberedaren.
Lägg i mjölet och sockret, skär sönder smöret i kuber lägg dessa på sockret och mjölet. Kör på högsta hastighet och tillsätt sist ägget och kör tills det bildas en degboll. Kavla ut ganska tunnt och klä en springform med degen. Jag gör oftast bara en halv sats av denna deg, eftersom jag vill ha den mycket tunn. Baka av I cirka 15 minuter i 200 grader. Låt svalna.
Till fyllningen:
500 gram kvarg eller kesella
150 gram socker
3 teskedar vaniljsocker
skal av en hel citron + eventuellt 3-4 matskedar pressad citron
1 rågad matsked vetemjöl
1 rågad matsked potatismjöl
7 äggulor
7 äggvitor
50 gram socker
50 gram smält smör
Blanda kesella, äggulor, socker, vanliljsocker, mjöl, potatismjöl, citronskal, saft och smält smör. Vispa äggvitorna till hårt skum med resten av sockret och vänd ned det i kesellasmeten. Häll fyllningen på det förgräddade smördegsskalet och grädda i cirka 40 minuter i 200 grader.
Jag vill ha lite extra citronsmak därför pressar jag ned några matskedar citron i smeten, i orginalet är det bara rivet citronskal. Servera gärna kompott av sura körsbär eller hallon till kakan. När kakan kommer ur ugnen är den rätt hög, men den sjunker ihop när den svalnar.
Förr sa man i Tyskland att en giftasvuxen kvinna inte blev gift om hon inte kunde göra en riktig ostkaka av denna typ.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Den ser så god ut.
Tyska ostkakor är gott! Ibland har jag även ätit ostkakor med frukt som persikor och aprikoser i fyllningen
DesK's Tyska Ostkaka (fast ägg och mejerifria varianten av TrevorS.)
Till mördegsformen:
100 gram socker
100 gram margarin
300 gram mjöl
0,25 deciliter vatten
Gör en mördeg i matberedaren.
Lägg i mjölet och sockret, skär sönder margarinet i kuber och lägg dessa på sockret och mjölet. Kör på högsta hastighet och tillsätt sist vattnet och kör tills det bildas en degboll. Kavla ut ganska tunnt och klä en springform med degen. Jag gör oftast en hav sats av degen, eftersom jag vill ha den mycket tunn. Baka av i ca 15 minuter i 200 grader. Låt svalna.
Till fyllningen:
1 paket naturell tofuline "färskost" eller soyghurt
150 gram socker
3 teskedar vaniljsocker
skal av en hel citron + eventuellt 3-4 matskedar pressad citron
2 rågad matsked vetemjöl
2 rågad matsked potatismjöl
6 dl sojagrädde
50 gram socker
50 gram smält margarin
Blanda "färskosten", sojagrädden, socker, vaniljsocker, mjöl, potatismjöl, citronskal, saft och smält margarin. Vispa tills allt blandat sig i ca 4-5 minuter. Häll fyllningen på det förgräddade smördegskalet och grädda i cirka 40 minuter i 200 grader.
Jag vill ha lite extra citronsmak därför pressar jag med några matskedar citron i smeten i orginalet är det bara rivet citronskal. Servera gärna kompitt av sura körsbär eller hallon till kakan. När kakan kommer ur ugnen är den rätt hög, men den sjunker ihop när den svalnar. För sa man i Tyskland att en giftarvuxen kvinna inte blev gift om hon inte kunde göra en riktig ostkaka av denna typ.
#3. Om DesK tycker receptet är okey (gjorde en mycket liten variant och fungerade toppen) Tyvärr har jag inte riktigt råd att köpa en massor av sojagrädde här hemma, har även bakat min "cheesecake" av saft. Så det gick åt rätt mycket i den.
Jättetoppen att du tog dig tid att konvertera receptet och att det funkar på detta viset också. Använd det där du tycker att det passar
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Heja Trevor (och DesK såklart)! Här ska provas någon dag
Denna åt vi tokigt mycket av när vi var små dock med russin i till mitt förtret. Verkligen värd att prova gott folk!
#8 Visst är den värd att prova! Attans god med våra svenska bär, hallom, blåbär. lingon, hjortron
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Dessa tyska kakor är goda! Dom jag ätit i Tyskland har inte varit så söta heller, något jag gillar.
Hur funkar det med mager Kesella i detta recept tro?
Vad bra, förresten att få ett recept utan vaniljpuddingpulver (den tyska varianten) fast det kanske är "russischer zupfkuchen" jag tänker på
Detta recept bokmärker jag, och skickar ett extra tack till TrevorS för veganiseringen
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade