När vi letar recept på internet och tittar i många kokböcker stöter vi ofta på olika sorters måttenheter. Detta beror dels på varifrån receptet kommer och dels på receptets ålder. För att förenkla lite har jag sammanställt en liten lathund med olika måttenheter. Stort tack till Salasso som gjort den fina bilden.
Vikt:
1 kilo (kg) = 1 000 gram
1 gram (g) = 1 000 milligram
1 milligram (mg) = 0.001 gram
Volym:
1 liter (l) = 10 deciliter = 100 centiliter = 1 000 milliter
1 deciliter (dl) = 10 centiliter = 100 milliliter
1 centiliter (cl) = 10 milliliter
1 millimeter (ml) = 0.001 liter
Måttsatsens enheter:
1 deciliter = 6,7 matskedar = 100 milliter
1 matsked (msk) = 3 teskedar = 15 milliter
1 tesked (tsk) = 5 kryddmått = 5 milliter
1 kryddmått = 1 milliter
**
I äldre recept:**
1 tekopp (tkp) = cirka 2.5 deciliter
1 kaffekopp (kkp) = cirka 1.5 deciliter
Stycketal
1 gross = 12 dussin
1 dussin = 12 stycken
1 tjog = 20 stycken
Gamla svenska måttenheter
Vikt
1 skålpund = 32 lod = 100 ort = 425,1 liter
1 lod = 4 kvintin = 13.3 gram
1 kvintin = 3.32 gram
1 ort = 100 korn = 4.25 gram
1 korn = 0,0425 gram
Volym
1 skäppa = 6 kappar = 27,49 liter
1 kappe = 1 ¾ kanna = 4,58 liter
1 kanna = 2 stop = 2,62 liter
1 stop = 4 kvarter = 1.31 liter
1 kvarter = 4 jungfrur = 0.33 liter
1 jungfru = 0,082 liter
**
Stycketal**
1 val = 20 kast = 80 stycken
1 kast = 4 stycken
1 toft = 12 stycken
1 skrock = 60 stycken
Längdmått
1 aln = 2 fot = 0.59 meter
1 fot = 10 tum = 2,97 decimeter
1 tum = 10 linjer = 2,97 centimeter
1 linje = 2,97 millimeter
Engelska och amerikanska mått
Vikt
1 hundred weight (Brit cwt) = 112 pounds = 50,8 kilo
1 US Centerweight (US cwt) = 100 pounds = 45,4 kilo
1 stone = 14 pounds = 6,35 kilo
1 pound (lb) = 16 ounces = 453,6 gram
1 ounce (o) = 28,35 gram
Volym (amerikansk)
1US gallon = 4 liquid quarts = 3,785 liter
1 liquid quart = 2 liquid pints = 9,5 deciliter
1 liquid pint = 16 US fluid ounce (US fl. oz = 4,73 deciliter
1 liquid pint = 2 cups = 4,73 deciliter
1 cup = 8 US fluid ounce (US fl oz) = 2.37 deciliter
1 US fluid ounce (US fl oz) = 29,6 milliter
1 dry quart = 2 dry pints = 1,1 liter
1 dry pint = 5,51 deciliter
Volym (engelsk)
1 imperial gallon = 4,55 liter
1 pint = 2 cups = 5,68 deciliter
1 cup = 10 Brittish fluid ounces (Brit fl oz) = 2,84 deciliter
1 British fluid ounce (Brit fl oz) = 28,4 milliliter
Så här mycket väger:
1 deciliter vetemjöl = 60 gram
1 deciliter rågmjöl = 55 gram
1 deciliter potatismjöl = 80 gram
1 deciliter strösocker = 85 gram
1 deciliter farinsocker = 75 gram
1 deciliter nötter = 65 gram
1 deciliter russin = 50-70 gram
1 deciliter vanligt salt = 120 gram
1 matsked vanligt salt = 20 gram
1 deciliter havssalt = 100 gram
1 deciliter vatten = 100 gram
En hektoliter (hl) är lika med 100 liter. Enheten användes tidigare för kol och koks för uppvärmning men används än idag vid bland annat öl- och vinproduktion.
**
En deciliter** (dl) är lika med en tiondels liter (0,1 l). Det är ungefär en halv kopp eller ett halvt glas. En stor stark är ungefär 4 deciliter öl.
**
En centiliter** (cl) är en hundradels liter (0,01 l). Spritdrycker brukar serveras i volymer på 4 centiliter.
En milliliter (ml) är en tusendels liter och är samma volym som en kubikcentimeter (1 cm³ eller cc). Enheten cm³ eller cc (från cubic centimetre) är vanlig för att ange slagvolym av förbränningsmotorer. I recept används kryddmått som synonym för en milliliter.
**Omräkning mellan Farenheit och Celsius
**C=5*(F-32)/9
och omvänt
F=32+9*C/5
Om det gäller temperaturer angivna i Farenheit vid bakning räcker det att räkna så här
C=F/2 Alltså om det handlar om temperaturer över 100 Farenheit kan man dela Farenheitgraderna på hälften 400 Farenheit=200 Celsius.
Désirée
Afghan lives matter
En riktigt bra tabell att skriva ut och ha som lathund i köket
OBS 1 tum = 2,97 centimeter syftar på decimaltum.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Decimalsystemet
Titta här en bra länk till gamla mått med mera.
Hälsningar Gnidde.
1 matsked salt = 20 gram
1 deciliter vetemjöl = 60 gram
1 deciliter vatten = 100 gram
Fler mått kommer efter hand!
Kan tipsa om en applikation för de som har iPhone - MultiConvert - där kan man göra om mängder av olika system, vikt, volym, längd, mellan tidszoner, temperaturer osv, till och med skostorlekar! Det som är så smidigt är att man då skriver in ett värde, ex 3,456 cm och får då ut vad det är i alla andra längdenheter. Jättesmidigt då man inte behöver räkna något alls själv!
Mvh Stephanie
#10 Länka gärna till sidan där man kan hitta applikationen!
Inlägget är borttaget
Stephanie man gör som man brukar här på iFokus. Skriver ett namn på sin länk markerar länknamnet, klickar på den lilla kedjan ovanför skrivfältet, då kommer en dialogruta upp där fyller man i hela URL-en och sedan okej, då har du en klickbar länk.
Länk till iPhone app store på Svenska.
Niklas har lagt ut en film på youtube om hur man infogar länk i inlägg
Désirée
Afghan lives matter
Aha ursäkta Nu fick i alla fall några andra som inte vet hur man infogar länkar reda på det
Jag har ingen iPhone så jag har ingen aning, men det går sannolikt att leta upp aktuell applikation på deras sajt och sedan länka till den, eller den applikationsgrupp som den ligger i.
Désirée
Afghan lives matter
Problemet är ju att man inte går in i webbläsaren, utan i iTunes eller på iPhonen, och där går det ju inte att få någon länk Kan finnas nån nedladdningslänk om man googlar, men jag vet inte om jag skulle länka till en sida jag inte själv litar på direkt.
Så, jag återkommer till att det är lättast att söka på namnet i App store! Då får man upp den direkt!
Mvh Stephanie
Inlägget är borttaget
tar gärna emot flera uppvägda saker… ni som är duktiga på att väga..
~ Anneli ~
Sajtvärd för: adopterade.ifokus
När man bakar bröd är det viktigt att veta att havssalt väger mindre än vanligt salt. Därför är det att rekommendera att om det står havssalt och man använder vanligt salt minska mängden en aning.
1 deciliter väger cirka:
Havssalt = 100 gram
Vanligt salt = 120 gram
Det där med mängden havssalt/vanligt salt har jag funderat på i recepten ibland. Tack Mona för informationen. Ska försöka lägga det på minnet.
(När jag lägger in lättsaltade gurkor tar jag 0.75 deciliter grovt salt och om jag inte har det hemma tar jag 0,5 deciliter vanligt salt.)
Risken är att brödet blir för salt om man tar samma mängd vanligt om det står havssalt i receptet. Särskilt vita bröd är känsligt, där framträder saltet mera, tycker i alla fall jag.