Annons:
Etiketterartikelbaka-med-jäst
Läst 14431 ggr
Intehärutandär
6/3/14, 5:44 PM

Bröd till grillat.

Nu kommer värmen och många har nog premiärgrillat inför sommarsäsongen redan.

Det finns mycket bröd till detta, som jag kommer ge typ-recept hamburgerbröd, korvbröd, pinnbröd, pitabröd, vitlöksbröd/örtbröd nedan.

Per Morbergs hamburger-bröd:

½ pkt jäst

6 dl vatten

12 dl vetemjöl

2 msk (havs)salt.

Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet.

Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.

Blanda degen tills den blir genomarbetad . Obs, degen skall vara kladdig.

Låt degen jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.

Häll upp degen ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång "limpa". Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).

Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa plåten i ytterligare 30-40 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter. När bullarna gräddas i ugnen - fyll en kaffekopp till hälften med vatten och släng in i ugnen över bullarna så att det fräser till.

(LÄNK)

Glutenfria Hamburgerbröd (LCHF):

2 st.

1,5 dl riven ost

1 dl vatten

0,5 dl grädde

1 ekoägg

1 dl pofiber

1 msk fiberhusk

1/2 tsk bikarbonat

en nypa havsssalt

sesamfrön till garnering

Vispa ägg och salt. Rör ner vatten, grädde och ost. Vänd ner alla torra ingredienser och låt stå i ca 10 min. Rulla till två runda bullar och platta till på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön och ställ plåten i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 min. Låt brödet svalna lite innan du skär i den.

(LÄNK + bild lånad från)

Korvbröd

25 gram jäst

2,5 dl mjölk

50 gram smör eller margarin

1 tsk salt

1 tsk strösocker

4-5 dl vetemjöl

2,5 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll sedan över jästen. Rör till jästen löser sig helt. Tillsätt tärnat smör (eller margarin), salt, socker, vetemjöl och rågsikt. Arbeta degen smidig och låt sedan jäsa i ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen i 10-12 bitar och rulla ut dom till avlånga bullar.

Korvbröd (LCHF, glutenfritt)

50 gram jäst

1/2 dl olja

2 msk fiberhusk

5 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

500-560 gram glutenfri fin mix

1. Blanda jäst, olja, vatten och fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.

2. Blanda glutenfritt mjöl med bakpulver och salt.

3. Häll i mjölblandningen i vätskan och arbeta ihop länge (gärna 5 minuter i degblandare) till en kladdig deg.

4. Låt jäsa 30 minuter.

5. Forma ca 30 korvbröd.

6. Jäs 30 minuter

Grädda i 10 minuter 250 grader.

(LÄNK)

Pinnbröd:

5 st

4 dl vetemjöl

1 dl vatten

1 krm salt

2 krm bakpulver (valfritt)

EN STOR SATS CA 12 PINNBRÖD: 

1 kg vetemjöl

cirka 3 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk bakpulver (valfritt)

Blanda salt och mjöl i en bunke och späd med vatten till en fast men formbar deg.

Man kan ha i en halv tsk bakpulver också, då blir pinnbröden lite fluffigare.

Packa degen förslagsvis i en liten plastpåse.

Fixa en pinne att rulla degen runt.

Forma avlånga ca 1 cm diameter och 20 cm långa bitar av degen. Linda runt toppen och sedan ner runt grillpinnen i en spiral - kläm fast degen.

Grilla pinnbröden ca 10 minuter runt om så att pinnbröden får färg och är genombakat.

Låt svalna så att du kan ta i brödet. Pilla försiktig loss brödet ev. kan du ta tag i det och vrida loss det försiktigt.

Ta av och fyll pinnbrödets hål med en klick smör samt någon tsk honung eller sylt samt njut direkt.

(Länk och bild lånad från)

Pitabröd:

16 st

50 g jäst

4 dl vatten

1 dl mjölk

2 msk olja

1 tsk salt

2 msk vit sirap eller motsvarande mängd socker

12 dl vetemjöl

Ugnstemp: 225 grader

Smula jästen i degbunken. Värm vatten och mjölken till 37 grader. Slå vätskan över jästen och tillsätt saltet och oljan samt 1 liter av vetemjölet. Låt degen knådas en stund så allt blandas väl. Tillsätt sedan resterande mjölet, lite i taget tills degen nästan börjat släppa från kanterna på degbunken. Låt stå att jäsa under bakduk i 30 min. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 16 lika stora delar och forma till små bollar. Kavla sedan ut dom så de blir ca 10 cm i diameter. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå att jäsa under bakduk i ytterligare 20-25 min. Grädda pitabröden i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna under bakduk, på ett galler.

(LÄNK)

Vitlöksbröd/Örtbröd

Det kanske vanligaste brödet man har som tillbehör. Förutom att köpa bake-off, så är den snabbaste varianten att köpa nybakade baguetter och fylla med vitlökssmör eller annan smak man önskar. Och grädda en stund i spisen eller på grillen. Eller så gör man från grund:

8 stycken baguetter

100 g jäst

10 dl vatten, knappt ljummet

4 tsk salt

2 msk olivolja

ca 2,3 liter vetemjöl

Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja. Arbeta ner så mycket mjöl att det blir en smidig deg. Knåda den länge, gärna 10–12 minuter för hand. Täck degen med duk och låt jäsa 30 minuter.

Tryck ner degen i bunken och låt den jäsa 30 minuter till. Knåda degen ordentligt på bakbordet. Dela den i 8 delar. Rulla ut längder och lägg dem på oljad plåt. Mjöla brödens ovansida och skär några snitt med en vass kniv. Låt allt jäsa under duk i 20 minuter.

Grädda bröden i 250 graders ugnsvärme cirka 15 minuter eller tills de fått färg. Spreja gärna med vatten under gräddningen. Låt bröden svalna utan duk så behåller de sin frasighet.

Vitlökssmör:

50 g Smör

1 vitlöksklyfta

2 msk finhackad färsk persilja

1⁄2 tsk flingsalt

Blanda, rulla ut och linda in i plastfolie eller smörgåspapper. Låt stå i kylen i minst 1 timme. 

Fetaost- & soltorkad tomat smör.

50 g fetaost

75 g Smör

1 msk strimlade soltorkad tomat

1⁄2 liten hackad vitlöksklyftor

2 msk hackad oregano

Smula ner fetaosten grovt i en matberedare. Tillsätt smör, tomater, vitlök och oregano. Mixa tills allt blandats. Forma till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl ca 1 tim.

(LÄNK kryddsmör) (LÄNK Baguette )

Fler exempel bröd att ha till grillat:

Samosas/Piroger att värma

Naan-bröd

Pizza

  • Redigerat 5/20/21, 5:36 PM av Carmarino
Annons:
Gasoline
6/3/14, 9:39 PM
#1

Toppen artikel, passar lagom såhär till grillsäsongen 👍

fulifuli
6/4/14, 1:05 AM
#2

Väldig bra artikel 😃 ska så göra pinnbröd i sommar, var länge sedan man åt det nu och det är ju så gott.

Intehärutandär
6/4/14, 1:29 PM
#3

#1 Tack, tyckte det jag med. :)

#2 Tack, Pinnbröd är en klassiker. Lägg torrvarorna i en påse och ta med vatten - och man kan baka dem över öppen eld i skogen.

Intehärutandär
6/12/14, 10:00 AM
#4

Puffar upp lite.

Caersa
10/1/19, 3:12 PM
#5

Puffar

Upp till toppen
Annons: