Intervjuer & övrigt

Intervju TrevorS

2013-01-07 17:34 #0 av: Anterrabae

Jag har fått äran att intervjua TrevorS, Sajtvärd på Vegan och medarbetare här på Matbröd. Lite om vem han är, och var han fått all sin fantastiska kunskap ifrån. TrevorS har ett stort intresse för matlagning och bakning, och är inte rädd för att prova nya och gamla saker.

Vem är TrevorS?
Bakom namnet TrevorS sitter det en kille i Västra Götaland som är intresserad av allt som har med matlagning att göra, ta fram nya recept och laburera i köket.

Du är Vegan, sen hur länge?
Jag blev vegetarian när jag var rätt ung och gick snabbt över till vegansk kost. Blev nog vegan runt år 2000 cirka.

Hur kommer det sig att det blev just veganism?
Det är numera flera anledningar men en början var att jag jämt var dålig i magen utan att förstå varför. När man väl började plocka bort vissa saker så blev jag mycket bättre.  Idag skulle jag nog säga att om jag hade kunnat äta hade jag inte gjort det på grund av den buddhistiska tron jag har.

Vilka hälsofördelar har du upplevt av att vara vegan?
Att jag blivit mycket bättre i magen, har inte längre ont, är inte längre trött och blir inte lika lätt sjuk som jag blev innan.

Hur får du i dig de näringsämnen du behöver?
Brukar få den frågan ofta. Jag går efter matcirkeln men istället för att plocka bort något så ersätter jag med likvärdigt vegetabiliskt alternativ. På så vis behöver jag inte vara orolig att jag missar något. Det är inte svårare än så.

Du är fantastiskt duktig på mat och bak, Hur upptäckte du det intresset? När?
Jag hade en väldigt tråkig och enformig kost från början, på den tiden hade jag bara ett gammalt modem hemma, kostade en hel del att gå ut och det gick inte så fort så man använde den inte så ofta. Man var väl lite rädd från början, det första jag kom i kontakt med var falafel som var som köttersättning, därefter öppnades en ny port och man började laburera med det ena och det andra i köket och fick fram nya och roliga recept.

När  och hur kom du på ditt intresse för mathistoria, och gamla recept?
Ett av de första recepten jag testade hittade jag i en gammal kokbok på morotsås till makaroner. Minns att jag tyckte det var roligt att läsa anvisningarna då det stod om en hackmaskin med vev som kunde hacka ner morötterna till mindre bitar för att likna köttfärs. Dessa maskiner finns ju fortfarande idag, lökhackare, mixer och liknande. De var annorlunda lite mer varierande och lite roligare än de som oftast skrivs idag, därför började jag intressera mig av äldre recept.

Du lagar all mat från grunden? Varför?
Visst lagar jag allt från grunden, jag älskar att laga mat så för mig är det kul men inte bara det. Det mesta blir mycket billigare, man får precis det man vill ha, man kan krydda det efter egna smaklökar vilket inte alltid är så lyckat med köpt. Sedan kan man lita lite mer på vad man har i och så är man säker på att man använt fina råvaror.

Bakar du allt? Varför?
Absolut, "baka med kärlek" är ett uttryck jag alltid haft med mig. Doften av nybakat slår det mesta, dessutom är det oftast billigast att baka själv och så vet man precis vad som finns i.

Vad tycker du bäst om att baka?
Kanelbullar och surdegsbröd! Det är gott och lätt att göra.

Du bakar en hel del vetefritt, varför? Vad är största utmaningen?
Tål egentligen inte vete så bra, händer ofta att jag bakar med vete men då är det mesta till besök, annars är det mesta helt vetefritt. Den största utmaningen var för mig att baka helt utan vete och få det att jäsa bra, men det finns ett rätt bra mjöl (teff) som är underbart att arbeta med och kan baka precis vad man vill, bara att ersätta vetemjölet med (dock inte samma mängd).


Vad tycker du om veganaktioner? Har du deltagit i någon?
Nej, för mig handlar det om att man själv gör sina egna val, så länge man själv mår bra. Tyvärr är det många som ger ordet vegan en negativ mening att alla skulle vara likadana.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-01-09 10:26 #1 av: MonisN

Tack Ida och TrevorS för en trevlig intervju Glad

Som medarbetare har jag haft förmånen att under en längre tid följa TrevorS kreativitet när det gäller mat och bak. Han är otroligt uppfinningsrik när det gäller att hitta alternativa lösningar på traditionella tillvägagångssätt.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2013-01-09 12:25 #2 av: Farwuq

Tack för intressant läsning.

Glad

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2013-01-15 19:12 #3 av: Spanaren

Mycket intressant artikel ... tack Skrattande

/kram

 

Ps Måste in och se i Vegan *ler*

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.