Annons:
Etiketterbaka-med-surdegartikel
Läst 18841 ggr
DesK
2012-04-23 13:26

Fyllda bröd - piroger

Piroger görs traditionellt på rågmjöl, vatten och jäst, men jag tror att de ursprungligen gjordes med surdeg av råg. Det är också ganska vanligt att göra piroger av pizzadeg, smördeg, pajdeg eller sconesdeg. Jag gör då och då olika fyllda bröd, fyllningen kan varieras på många sätt och även en del matrester kan komma till användning.

Bild på mina fyllda surdegsbröd

Ibland passar det bra att göra något slags fyllda bröd. De funkar bra som utflyktsmat och även som mellanmål vid exempelvis träning, men beroende av hur du gör dina fyllda bröd kan de också utgöra en hel middag. Likaså kan de passa fint på en buffé.

Så här gjorde jag rullarna på bilden ovan:

2-3 deciliter uppfriskad vetesurdeg
3 deciliter 40-gradigt vatten
12 gram jäst (kan uteslutas, men då blir jästiden längre)
1/2 matsked salt
12 deciliter vetemjöl cirka
Mängden mjöl beror på hur blöt din surdeg är.
Blanda samman en deg och låt jäsa cirka 2 timmar.
Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del tunnt
Lägg på önskad fyllning och rulla ihop, ungefär som en rulltårta.
Lägg på bakpapperklädd plåt, låt jäsa medan ugnen blir varm, pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 20-25 minuter.

Jag gör på liknande sätt med uppfriskad rågsurdeg också Glad

Fyllningen på plats och dags att rulla ihop det hela

Förslag till fyllning:

Strimlad skinka
Soltorkade tomater
Oliver grovt skurna
Fetaost
Peppar
Herbes de Provence

Strimlad salami
Rödlök skuren i tinna skivor
Riven gärna lagrad hårdost
Peppar
Herbes de Provence

Gorgonzola
Riven hårdost
Färskost
Rödlök som ovan
Herbes de Provence

Här hittar du ett recept på matmuffins

Här är ett recept på glutenfria matmuffins

Jag gör även lökbröd ibland, men det är ju inte en hel måltid på samma sätt som förslagen ovan Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Anterrabae
2012-04-23 20:23
#1

mm det ser jättegott ut! Det ska jag göra till nästa gång jag bakar tror jag! Tack! Kyss

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

MonisN
2012-04-23 22:12
#2

Piroger är supergott! Tyvärr tar det lite tid att göra så det krävs lite planering, men det är väl värt att vänta på. Dina ser smaskiga utTungan ute

Jag brukar baka pirogdeg med vetemjöl och fullkornsvetemjöl.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[Tassy]
2012-04-24 14:37
#3

Smask!

Rita-S
2012-04-24 22:43
#4

Det är ditt fel att jag var tvungen baka piroger i går ;)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

DesK
2012-04-25 05:46
#5

Ha Ha Rita Skrattande Du la ju in ba tips, tack tack! Kyss

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2012-04-27 20:17
#6

Håller på med pirogbak nu, ett gäng som ligger på jäsning och ska gräddas om en halvtimma eller så.

Det blev två sorter, en med kyckling lök, vitlök, majs, paprika och fajitakryddning.

Och en vegansk med lök, vitlök, spenat, tomat, soltorkade tomater, oliver och majs. Kryddad med färska lagerblad och färsk timjan.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
MonisN
2012-04-27 20:39
#7

Låter ljuvligt gott IdaTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anterrabae
2012-04-27 20:51
#8

Ja jag hoppas på det.

det ser lovande ut i alla fall, de jäser fint. Jag bakar dem helt vetefria, då makens dotter kommer till helgen. Och vetefria piroger är något av en utmaning, eftersom det kan vara svårt att få glutenfria degar att bli bra att kavla. Har man dem kalvelbara blir det ofta torrt och hårt och jäser dåligt. Men nu ser det som sagt lovande ut. Återkommer om en liten stund med resultatet!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Rita-S
2012-04-27 20:53
#9

men burde det inte då fungera med bakpulver-piroger då?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anterrabae
2012-04-27 21:01
#10

Njä, bakpulvret verkar ha ännu svårare att resa en glutenfri deg, scones är tex hopplöst att få bra.. När jag bakar muffins så får inte smeten bli för tjock för då reser de sig inte alls. Jag misstänker att det krävs såpass mycket bakpulver att smaken slår i genom.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Rita-S
2012-04-27 21:11
#11

Hm gott poeng. Jag har bara erfarenhet med att baka glutenfri rullkaka faktisk.. har inte haft nåt problem med den men det lär kanske vara pga rullkaka är såpass tunn som den är gissar jag..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anterrabae
2012-04-27 21:14
#12

Ja jag tror det, just rulltårta/-kaka är den jag brukar lyckas bäst med. Tror att det beror just på tunn kaka och tunn smet.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Rita-S
2012-04-27 21:28
#13

jag har recept på glutenfri kladdkaka som är lätt om du vill ha den :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Anterrabae
2012-04-27 21:31
#14

Ja tack! Det tar jag gärna Skrattande

Lägg upp den i en egen tråd så är det lättare att hitta igen, och för att andra att hitta (om den inte redan är tillagd och jag har missat det)

Kyss

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Rita-S
2012-04-27 21:31
#15

Det var tanken ;) In progress!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anterrabae
2012-04-27 22:04
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

Kycklingpirogerna, några av dem i alla fall.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anterrabae
2012-04-27 22:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

och veggopirogerna

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

MonisN
2012-04-27 23:46
#18

Det ser ut som du lyckades få upp degen! Fyllningarna låter väldigt goda. Jag får nog baka piroger snart, det är bra att ha på lut i frysen när lunchfantasin tar slutGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anterrabae
2012-04-27 23:56
#19

Jo de blev jättebra, gott bröd och goda fyllningar!

Detta kommer jag helt lklart att göra igen. Och nu har jag ju även lurat ut hur jag ska göra degen knåd-och kavelbar. Glad

Givetvis kommer jag att göra pirogerna på vete och rågmjöl framöver också. Men det är bra att ha den glutenfria känslan kvar. Har ju trots allt vänner och familj som fortfarande inte äter säd.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2012-04-28 19:55
#20

Missat artikeln, va gott!

Jag ska göra piroger om någon dag tror jag. brukar steka den lätt på stekbannan för att den ska bli lite hårdare på undersidan så kan man grilla pirogen. Det är gott! Skrattande

Annons:
Gasoline
2014-03-14 19:05
#21

Smaskens!

Ska provas någon gång 🙂

VildaVittra
2014-03-18 00:06
#22

Jag brukar göra kokta piroger som man sedan kan steka i smör. 🤤

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anterrabae
2014-03-18 00:10
#23

#22) Åh låter gott! Får man be om recept i en egen tråd? *sitter fint och räcker vacker tass*

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

VildaVittra
2014-03-18 00:24
#24

#23 Javisst, de heter Pierogi.

Man häller upp en hög med vetemjöl med lite salt på bordet och blandar i ett ägg, sedan häller man på hett vatten och knådar ihop till liknande en pastadeg, kanske något klibbigare.

Sedan finhackar man massor med champinjoner och gul lök och steker och smaksätter med salt, persilja och peppar. När det svalnat så blandar man i ägg och ströbröd. Sedan kavlar man ut degen och tar ut rundlar med ett glas, som man tummar ut  så de blir tunnare, sedan lägger man på en klick på varje rundeln och viker rundeln dubbel och trycker hop kanterna ordentligt.

Sedan är det vara att stoppa ner dom i ordentligt kokande vatten och ta upp dom när dom ser klara ut. De är suveräna att frysa ner och tina till ett mellanmål och det finns fler traditionella fyllningar.

Då du ser att jag gör detta på en höft så googlade jag fram ett recept där du kan få en uppfattning om mängderna (även om de har olja i degen och maler fyllningen). http://taffel.se/recept/pierogi-med-svamp-och-lok

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anterrabae
2014-03-18 00:27
#25

Tack snälla! 😊

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2018-02-01 11:45
#26

Snart dgas för sportlov, så då passar det bra att göra piroger att ta med ut på utflykten 🙂

Vegansk fyllning: kokade linser, strimlad fräst kål, fräst lök, vitlök, tomatsås kryddor är också gott 😊

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Soligajag1
2018-02-06 18:24
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Jag gjorde finska piroger med köttfärs och ägg, Dom blev goda. 

HH 🙂

Annons:
DesK
2018-02-06 18:31
#28

#27 Det låter jättegott och de ser fina ut 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Soligajag1
2018-02-06 18:39
#29

#28 Tack så mycket !  Dom är inte alls svåra att baka , en bröddeg, Vatten , mjöl, ägg, salt , olja. Sedan köttfärs , lök , kokta ägg, kryddor, Jag tycker om att baka . 

HH 🙂

DesK
2018-02-06 19:14
#30

#29 Vad roligt att du gillar att baka 🙂 Berätta gärna mer om dina olika bak här, helst i egen tråd.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Pyttelite
2018-02-06 22:56
#31

Piroger skulle funka bra som ett lunchalternativ men är lite för komplicerat när man har köpelåda varje dag …


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


DesK
2018-02-07 06:44
#32

Köpelådor är inte att förakta, finns många riktigt bra nuförtiden 🙂 När jag pluggade på universitet och hade lång resväg, så gjorde jag då och då fyllda bröd och tog med. Det var skapligt lätt att äta, oavsett om jag satt på tåget eller i någon av korridorerna på universitetet 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: