Tillbehör & pålägg

Polenta

2011-09-26 11:08 #0 av: Anterrabae

Polenta betyder Majs, det kommer av latinets polentum som i sin tur betyder gröt. Det används med fördel i bak, både av matbröd, pizza och sötbröd och puddingar. Givetvis lagar man även mat. Polenta är stärkelserikt och naturligt glutenfritt, så det används med fördel i det Glutenfria köket.

Polenta är det italienska namnet för Majs. Polentagryn görs av krossade majskärnor. Ungefär som mannagryn är vetekornets kärna. Polentagryn finns i flera olika grovlekar, och passar därför till många olika mat- och efterrätter.

Polenta kommer av Latinets pulmentum och betyder gröt. De romerska soldaternas basföda var en gröt eller välling som främst gjordes på vete, men som så småningom kom att göras på majs i stället.

Majset kommer från syd och centralamerika där man också har majsrätter av polentakaraktär. Afrika har även de majsgröter av olika slag som en av sina baslivsmedel. Majsgröten som liknar polentan är ganska frekvent förekommande världen över. Framför allt i Afrika, Nord- Syd- och Centralamerika samt södra Europa.

Polenta är rik på fibrer, komplexa sockerarter och andra kolhydrater. Men innehåller även aminosyror, proteiner, mineraler och vitaminer, samt omättade fettsyror.

Polentavälling eller polentagröt förekommer, men är en variant som är mindre vanlig och kanske mer förknippas med söta rätter och desserter.

Polentan är glutenfri och stärkelserik och passar därför utmärkt i glutenfri bakning.  Det är vanligt i majsbröd, kakor och puddingar. Den finmalda polenten, som nästan är som ett majsmjöl passar även bra till glutenfria paneringar, eller på andra ställen där man skulle använt ströbröd.
Nybakade polentafocaccia. Sega,frasiga och naturligt glutenfria dessutom.

Degen och bakverken får en härligt gyllengul färg och ser mycket aptitligt ut. Jag har bakat bröd, kakor och pizzabotten med Polenta som bas.


Man kanske kan få bjuda på Majsbaserad toscakaka kanske?

Traditionellt kokas polentagröten i en stor koppargryta som på Italienska kallas paiolo. Polentagröten tillagas på så sätt att man låter vatten och salt koka upp, häller i grynen under kraftig omrörning och låter koka upp och ihop. Därefter får gröten tjockna och svälla i 30-40 minuter. Gröten ska vara tjock och kraftig. Sedan får gröten svalna och stelna. Därefter kan man skära skivor och steka eller grilla. Skära kuber och lägga i gryta eller värma /baka i ugnen och servera med grytor och såser av olika slag. Kött och fisk är vanligast. Man har den med andra ord som tillbehör på samma sätt som vi har potatis, ris eller pasta.
Här Ser vi Polenta fylld med soltorkade tomater, och kryddade med vitlök och oregano. Stekta i olivolja tills fin färg och krispig yta. Serveras med jordnötsbiff och blandsallad.

Polentan fungerar även som ensamrätt. Då kan man lägga grönsaker, kött eller fisk direkt i gröten och tillaga polentan smaksatt. Då används till exempel smakrik fisk som sardeller eller ansjovis, eller rökt kött alternativt svamp och andra grönsaker.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-26 17:44 #1 av: DesK

Ida tack för en trevlig och bra artikel! Glad Jag har faktiskt aldrig tänkt på att Polenta är så användbart!

Bakar du polentafoccian med jäst eller bakpulver?

Désirée

Anmäl
2011-09-27 00:30 #2 av: Anterrabae

Med jäst. Tycker det blir mer brödiga egenskaper när man gör det glutenfritt då.

Jag har inte tänkt tanken på användbarheten rakt ut, men kommit på den efter hand eftersom det blir mycket av majs när man inte tål vete. Tex, att baka med, men även i flingor, färdiga mjölmixer, pasta..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-27 09:34 #3 av: [TrevorS]

Va sugen jag blev på polentabiffar nu! Skrattande

Anmäl
2011-09-27 12:45 #4 av: Anterrabae

Gör't vettja! Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-29 01:19 #5 av: [GunillaR]

Tack för denna artikel. Passar perfekt till mig som just håller på att lära mig detta med majsmjöl. Visste inte att man kunde baka med polentagryn. Det är förresten ganska gott med polentagröt Glad

 

Anmäl
2011-09-30 14:59 #6 av: MonisN

Faktum är att jag tycker polenta ser gott ut när jag är i Italien, och nu har jag också smakat. Men tyvärr tyckte jag inte om det. Och jag tyckte absolut inte det passade till kött. Men jag ska ge det en chans till när jag får tillfälle.

Majsbröd tycker jag däremot är gott även om jag inte själv brukar lyckas särskilt bra. Men får man äta ett lyckat majsbröd är det himelskt gott.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-10-01 00:25 #7 av: Anterrabae

Polenta är ju lite sött, och kan vara smaklöst. Till kötträtter måste man framförallt salta, men även krydda övrigt i ganska hög grad. Ungefär på samma sätt som fisk kräver lite mer salt.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-01 09:36 #8 av: [TrevorS]

Istället för potatis/ris/pasta har jag i en grönsaksbuljong i vätskan när jag gör den, innehåller lite salt också men perfekt och lite vegeta när den börjar att tjockna.

Man kan även använda om man har potatis över från dagen innan som är kokt mosa den eller mixa den med vattnet och tillsätta polentan.

Anmäl
2011-10-01 09:41 #9 av: MonisN

Italienarna äter den ofta till huvudrätten och ibland grillad, men det är grötkonsistensen jag inte gillar. Men som sagt jag ska ge den en chans till när den kommer Glad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-10-06 00:17 #10 av: Anterrabae

Mona ett tips då, om du har svårt med grötkoncistensen, gör den ordentligt tjock. Så den blir hård och stabbig typ. En sån gröt man ALDRIG skulle äta som gröt. Rulla till en korv, och låt svalna. Skär i cm-skivor eller något tunnare, krydda och stek tills de får en knaprig yta. Blir inte alls grötigt Skrattande och i mitt tycke, jättegott.

 

Idag blev jag bjuden på chokladtårta gjord med polentagröt som bas. Inte alls så stabbig som jag tänkt mig, utan ganska lätt. Kryddad med kanel och kardemumma. Jordgubbar och vaniljsås tlll. RIktigt mumsigt!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-06 09:24 #11 av: MonisN

Jag lovar jag ska testa igen! Man kan lära sig att äta det mesta (utom komage och grisfötter)Flört

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-10-06 11:30 #12 av: [TrevorS]

Ja Ida! Nu kom jag på den "hemliga ingrediensen" i korvfyllningen som jag åt när jag var yngre hos en vegetarian som inte tålde ägg. Det var polenta som man kokade och blandade tillsammans med kokta linser och potatis och morotsmos med tacokryddor. Den rullades till korvar i plastfolie, kyldes och stektes efteråt, blev precis som vanlig korv, tror vi hade rödbetsaft i den också.

Anmäl
2011-10-06 14:34 #13 av: Anterrabae

Wow den ska testas!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-31 11:57 #14 av: [TrevorS]

Hur gör du polentafocaccia? Bara vatten, jäst, salt och polenta? 1 deciliter polenta på 5 deciliter vatten eller är det 2?

Anmäl
2011-10-31 12:55 #15 av: Anterrabae

Nu har jag lagt upp receptet på POLENTAFOCCACHIA Glad

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-31 12:58 #16 av: [TrevorS]

Tack så mycket för receptet! Skrattande

Anmäl
2011-10-31 13:02 #17 av: Anterrabae

Varsågod! Det var bra att du påminde mig, jag hade ju för avsikt att publicera receptet. Jag var helt övertygad om att jag redan gjort det! Tungan uteSkäms

 

Trodde även att jag lagt upp det på min blogg, men såg nu att det inte heller blivit av. Undrar varför jag missat allt detta. Bäst att jag korrigerar. Cool

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-31 13:20 #18 av: [TrevorS]

Din blogg fanns den faktiskt på, när jag kollade. Men missade den från början. Här fanns den dock inte. Så det tackar jag för att den finns nu. Skrattande

Anmäl
2011-10-31 13:58 #19 av: Anterrabae

Finns den??? Jag hittade inte själv. Måste kolla igen. jag sökte och hittade det inte Får leta igen FörvånadSkäms

Vilken koll jag har.. Obestämd

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-31 14:00 #20 av: [TrevorS]

Kanske den inte gjorde: sidan.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.