En surdegsresa i ord och bild
Josefin Vargö har nyligen avslutat sin masterutbildning Experience Design på konstfack i Stockholm. Som examensprojekt startade Josefin en insamling av surdegsgrunder för att bygga upp ett levande arkiv. Josefin samlade in surdeg via post, telefon och hämtning. Under 2 veckor i april hade hon en surdegsutställning på Pony Sugar Art Gallery i Stockholm. Vi skickade surdeg till Josefin och besökte även surdegsutställningen. Det blev en mycket trevlig och givande dag.
Josefin Vargö vid sin surdegsutställning
Så här har Josefin illustrerat en del av sitt nätverk
Varje surdeg arkiveras med ägarens recept och berättelse, så att andra ska kunna ta del av den. Den mest levande aspekten i projektet är just processen. Josefin utnyttjade sina personliga kontakter som ett sätt att starta samlingen och för att kunna ta reda på vart det hela kunde leda. Arkivet förvandlar sig självt genom de mänskliga relationer som utvecklades under projektets gång. Den växande samlingen utvecklas symbiotiskt med de inblandade människorna samtidigt som hon samlar på deras värderingar kring tid, kunskap och erfarenhet idag. Surdegen blir ett verktyg för att skapa ett socialt nätverk och kontakt mellan människor. Ett nätverk runt surdegarna, vilket ger nya erfarenheter i hur man kan dela med sig av kunskap. Inom den öppna strukturen fungerar de påtagliga surdegarna inte bara som representationer av vår existerande erfarenhet och kunskap, utan de möts även för att skapa nya.
Våra surdegar
Att baka med surdeg har blivit jättetrendigt och det verkar i media som om främst män i 30-årsåldern som har småbarn som bakar med surdeg, men det tycker inte Josefin stämmer med hennes erfarenheter. Utöver detta växer det upp små lokala bagerier som svampar ur jorden, som bakar med surdeg och ägnar sig åt att ta till vara det fina hantverket att baka bröd från grunden. Ett av dessa bagerier är Urban Deli på Söder i Stockholm där bagare Markus och bageriansvarig Erika basar. Två eldsjälar som brinner för sitt bageri och älskar sina surdegar.
Bageri och café Urban Deli
Bageriet testbakade några av alla de olika surdegar som Josefin fick in och de fortsätter att testbaka de olika torkade surdegarna och de säljer bröden med surdegshistorien, plus att de själva också lämnade in torkad surdeg till Josefin. Martin Johansson (Pain de Martin) lämnade också in surdeg och besökte surdegsutställning.
Surdegar inlämnade till surdegshotellet
Under den tiden som utställningen pågick kunde den som ville hämta surdeg gratis. De timmar vi var på besök kom det flera personer som gärna ville prova surdegsbakning och fick med sig surdeg hem. Vi fick själva med oss två surdegar var hem.
Bageri Urban Deli har också startat ett surdegshotell där man kan lämna in sin surdeg när man själv åker på semester. Då matas surdegen dagligen.
Den glade bagaren Markus
Markus in action!
Det blev en annorlunda och mycket trevlig eftermiddag som startade med en god kopp kaffe på Urban Deli där Markus, trots att han hade slutat för dagen och var på väg ut, raskt bytte om till bagarkläder och ställde upp för lite fotografering i bageriet. Därefter gick vi till Josefins galleri och surdegsutställningen. Där blev Josefin, Markus, Erika, Mona och jag intervjuade av Johan och Elias som jobbar som planners på Storåkers MCCann för Kungsörnen. Frågorna handlade bland annat om vilka mjölsorter vi föredrar och varför, men också om varför vi väljer att baka vårt eget (surdegs)bröd.
Uppgifterna om Josefins utbildning har Josefin själv gett oss.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Det var en väldigt trevlig resa och vi hade mycket roligt Samtliga bilder i artikeln är Monas
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Spännande.
Resan var både rolig och spännande. Att få träffa alla dessa intressanta och positiva människor var mycket givande.
Fint skriven artikel
Vänliga hälsningar Stephan
Vilken kul grej!
Och tack för en fin artikel!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag håller med! Dessan gjorde en bra artikel av vår trevliga resa
Mona aja baja inte smita nu! Denna har vi gjort tillsammans och alla fina bilderna är det du som har gjort!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Tack till Er Båda för artikeln.Det måste ha varit en otroligt givande resa.
Nu börjar man se surdegsbagerier lite varstans när man är ute och far. Det är så roligt att folk äntligen fått upp ögonen för att baka eget bröd.
Jag har nästan gett mig f-n på att på ett eller annat sätt fixa en "riktig bakugn"
Det gäller bara att Fru Fortuna ringer och berättar om högsta vinsten som Jag har vunnit…………….
Hallå….! sladden måste ha åkt ur…………
Tack Sören! Ja, det var en givande resa på många sätt. Inte minst att jag och Dessan fick träffas igen. Hoppas Fru Fortuna ringer när du har satt i sladden igen
Mycket intressant. Så mycket jag inte visste innan.
Kanske får jag testa när tiden räcker till.
Jag försökte första gången jag hörde talas om surdegsbröd.
Det lyckades inte.
Antagligen berodde det på min ålder och bristande erfarenhet då.
Senare har jag bakat mycket; matbröd, kaffebröd och småkakor i elspis och vedspis, men av någon anledning har det inte blivit av med fler försök med surdeg.
Värd på Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973
Förstår att det var en mycket intressant dag för er båda. Intressant artikel som jag ska läsa lite mer ingående en annan dag.
Börjar bli laddad för surdegsbak igen. Avslutar mitt arbete på 25% nu 31/8. Då finns lite mer tid och ork (om nu inte armen strejkar igen) att ägna mig åt bland annat mitt bakintresse.
Vi hörs! /Zissi
Emo inte berodde misslyckandet på åldern! Snarare var det otur! Jag tycker att du ska testa igen Om du vill kan du få torkad surdeg av mig.
Zissi åh vad roligt att se dig igen
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.