Att baka med jäst

Brötchen som man bakar dem i Tyskland

2011-04-24 20:21 #0 av: Wopa

Hos oss i Tyskland har vi många olika runda brötchen med olika utseende, men bakade av samma slags deg. Utseendet och brödskorpan fixas med en så kallad brötchenstämpel. Här vill jag visa er hur man gör brötchen med vallmofrön, men det skulle lika gärna kunna vara brötchen med sesam- och vallmofrön, seamfrön eller helt utan frön.

 

Man kan i allmännhet baka brötchen av nästan vilken vetedeg som helst. Här använder jag mig av en vete och rågbrödsdeg. Receptet lägger jag in separat. Utgångspunkten är alltså en deg som man gör Vetebrötchen av.

Vänstra bilden Dela upp degen i önskade portionsbitar (mittenbilden) efter att degen fått vila i 20 minuter. Högra bilden runddriv nu bitarna som beskrivet i artikeln "Att forma frallor" och låt dem vila i 7-10 minuter under bakduk.

Efter vilotiden kan man skära snitt av olika slag eller använda en så kallad brötchentryckare (vänstra bilden). Man doppar först brötchentryckaren i rågmjöl och trycker den sedan halvt igenom degämnena. Vill man ha frön på bröden gör man så här: Häll upp de önskade fröna på ett fat, brlöt en handduk eller hushållspapper. Lägg nu ovansidan av bröden på den blöta ytan och doppa därefter i fröna. Vänd och lägg dem på plåt. Strö lätt över lite rågmjöl och täck över så att de inte torkar ut. Låt jäsa.

De färdigjästa bröden läggs på en ny plåt och bakas sedan av (högra bilden)

 

 

Så här kan de färdiga bröden se ut och jag önskar er smaklig måltid.

Vänliga Hälsningar

Wolfgang

 

Anmäl
2011-04-24 22:01 #1 av: MonisN

Åh, jag älskar tyska brötchen! Tack Wopa för den utförliga och fina beskrivningen. Tyvärr har jag ingen brötchentryckar, men skulle  gärna köpa en om jag bara visste var!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-04-25 09:52 #2 av: Wopa

Hos oss finns dessa brötchentryckarna i diverse online-butiker för bakartiklar och i några för köksartiklar. Alternativt kan man ta baksidan av en kniv och trycka till mönstret, men bara till 2/3 igenom degen

Hälsnigar Wolfgang

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.