Annons:
Etiketterartikelinformationregler
Läst 44639 ggr
[TrevorS]
2011-04-04 20:20

Surdegsdagen - andra lördagen i april

Snart är det dags för surdegsdagen!

När är dagen?
Surdegsdagen kommer att firas den andra lördagen varje april.

Hur går firandet till?
Då är det dags att fira surdegsbrödet i alla dess former, varför inte baka det själv? Surdegspizza, surdegsbröd, surdegsfrallor eller kanske surdegsbaguetter! Köpt går också bra. Man får självklart äta det precis som man vill till soppa, med gott pålägg på eller varför inte doppa det i olika sorters vinäger eller olivoljor?

Vilka ligger bakom dagen?
2011 bestämde TrevorS (Oscar Södros) tillsammans med Sajtvärden DesK (Désirée), MonisN (Mona) och Storost (Stephan) att starta denna dag.

Bjud gärna med er familj och vänner hit så vi blir fler som firar.

Surdegsdagen i kalendern:
9/4-2011
14/4-2012
13/4-2013
>12/4-2014
11/4-2015
9/4-2016
8/4-2017
14/4-2018
13/4-2019
11/4-2020

Fakta: Surdegsdagen på facebook.

Text och bild av Oscar S

  • Redigerat 2021-04-10 03:24 av Carmarino
Annons:
Staffan
2011-04-04 21:20
#1

Kul idé! Glad

Niklas är bra på att skriva inlägg till bloggen och skriver säkert gärna en ett om detta också. Skicka ett meddelande till honom och fråga.

Man kanske kunde göra en banner också och placera den upptill vid alla sajternas sidhuvudbilder?

// Staffan

[TrevorS]
2011-04-04 21:21
#2

Det gör jag.  Banner fixar vi lätt. Skrattande

DesK
2011-04-04 21:22
#3

Tack Staffan det skulle vara jättekul Glad Jag skickar ett meddelande till Niklas.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
2011-04-06 14:32
#4

Det kommer att bli roligt och intressant att vara med och driva gruppen på facebook. Surdegen är absolut värd en helt egen dag, precis som kanelbullens dag och fettisdagen.

Väl mött allihopa, både här och på facebook!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2011-04-06 14:38
#5

Det håller jag med om. Skrattande

Anterrabae
2011-04-06 19:31
#6

Verkligen kul initiativ! Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
storost
2011-04-07 20:57
#7

Aktuell har vi 96 pers. som gillar surdegsdagen.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
2011-04-07 22:47
#8

97 nu… Flört Och detta bara på tre dagar!!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2011-04-07 22:49
#9

Detta lär bli poppis! Jag hade inte så stora förhoppningar så detta känns rätt bra, speciellt när vi inte gjort så mycket reklam heller. Skrattande

MonisN
2011-04-08 10:44
#10

Nu är vi 100Glad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2011-04-08 10:46
#11

Jag såg det, grymt kul. Hoppas det blir många fler imorgon. Skrattande

MonisN
2011-04-08 11:34
#12

Glöm inte friska upp era surdegar inför morgondagen Tungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2011-04-08 12:10
#13

Jag är igång, jag ska göra surdegsbaguetter tror jag. Skrattande

Annons:
MonisN
2011-04-08 13:55
#14

Gott TrevorSTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anterrabae
2011-04-08 17:47
#15

bakar morotsbröd och morotsbulle Flört Har testat båda mina grunder, och nu står de på jäsning. *hoppas hoppas att det funkar, och att de jäser upp*

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

MonisN
2011-04-08 17:59
#16

#15 Jag håller tummarna att det funkarGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
2011-04-08 18:11
#17

Anterrabae jag håller också tummarna! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2011-04-08 18:24
#18

Än så länge jäser det inte imponerande bra, men lite i alla fall, låter dom stå en stund till och ser om det blir något mer. Annars får jag hoppas på ugnen!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-04-08 18:36
#19

Anterrabae det kan ta många bak och lång tid innan man får den perfekta surdegen. Om den känns lite trött så tillsätt en gnutta jäst i baket, men observera inte till själva surdegen som du tänker spara och mata.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2011-04-08 18:48
#20

Det får nog blir lite jäst i baket framöver. Eller ha mer tålamod med surdegsgrunden, det känns som den vill ta mer tid på sig än om man gör den på standardmjöl.

Man brukar ju behöva både jäst och bakpulver för att få gl-fritt att jäsa bra. Nu testade jag med bara surdeg.

Man lär så länge man lever Cool

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
MonisN
2011-04-08 18:49
#21

Vill man vara på den säkra sida så kan du lägga till cirka 10 gram vanlig jäst, det räcker.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anterrabae
2011-04-08 20:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Mona: Tack! Det lär nog bli så framöver.

Jag har dock smakat, och gott blev det! Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-04-08 21:52
#23

Lite konstig färg på dem. Vad var det för mjöl du använde till dessa?

Anterrabae
2011-04-13 21:52
#24

Mest beror färgen på min gröna vägg, kameran och lampan i kökstaket. Dessa var på mjölmix - bovete och majsstärkelse (normalt blir det väldigt vita bröd). Men jag fascineras över hur mörka de blev, hade morot och kanel, men jag tycker de snarare borde blivit orangea. Förvånad

Trots att de är kompakta, så blev smaken dock jättegod, både på dessa och på de med skrädmjöl, som för övrigt såg likadana ut.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-04-13 23:00
#25

Man kan alltid låta den jäsa extra länge. Så det är bara på bovete och majsstärkelse och surdeg såklart? Skrattande

Anterrabae
2011-04-13 23:34
#26

Jaha, nä inte riktigt. Flört

kommer inte ihåg detaljerna, men i stort var det surdeg, mjölmix, vatten, olja, socker, morötter och kanel.

kolla här: http://anterrabae.wordpress.com/2011/04/08/glutenfritt-surdegsbrod/

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-04-13 23:38
#27

Spännande. Kul att det fungerade i alla fall. Skrattande

Annons:
Anterrabae
2011-04-14 09:26
#28

Mjä, kan inte riktigt säga att det fungerade, de jäste ju inte! Men höll ihop Tungan ute

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-04-14 10:32
#29

Hur länge jäste du? Jag testade med vildjäst och fick jäsa i många timmar innan det reste sig, det är lite tyngre än vanligt mjöl. Skrattande

Anterrabae
2011-04-14 10:51
#30

Jäste bara i 1,5 timme, men på den tiden så hände INGET! kom på att det inte räckte. Men lite starthjälp tror jag behövs också.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-04-14 11:40
#31

Räcker med bara något gram jäst, du hade nog behövt jäsa cirka 6 timmar, brukar jag få jäsa degen minst när jag jäser eller under natten. Skrattande Om du använder dig av lösare deg kan man tilsätta lite kokosmjöl, det gjorde jag och det jäste mycket bättre.

Anterrabae
2011-04-14 12:05
#32

Jäsa över natten ska jag absolut annamma, och jag får hitta något annat än kokos, eftersom vi inte tål det heller Tungan ute

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-04-14 12:28
#33

Aha, ja då är det inte så bra med kokos då, det finns ju som sagt många andra mjölsorter också. Skrattande Solrosmjöl är toppen också.

Anterrabae
2011-04-14 12:56
#34

Ja och linsmjöl Glad har jag hört ska vara toppen att baka på!

På't igen ba'!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
[TrevorS]
2011-11-24 21:06
#35

Snart är det jul och bara några månader efter det så är det dags för surdegsdagen igen! Skrattande

Ändrade om till nästa års datum så vi inte glömmer bort det. Facebooksidan är fortfarande öppen, man kan bli medlem när som hellst där!

SURDEGSDAGEN PÅ FACEBOOK

MonisN
2011-11-24 22:16
#36

Bra att du puffar för Surdegsdagen. Undrar hur många som bakar vörtbröd på surdeg?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
2011-11-25 09:01
#37

Toppen att du puffar för surdegsdagen! Glad

Jag tänker baka vörtbröd i år med surdeg Tungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
2011-11-25 10:08
#38

Jag har aldrig bakat vörtbröd med surdeg. Ska bli roligt att höra hur dina blirGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2011-11-25 11:20
#39

Hur är det med sirap under så lång jäsning? Kan tänka mig det blir gott.

DesK
2011-11-25 13:09
#40

#39 Sirap använder jag ibland till surdegsbröd och det blir bra Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2011-11-25 13:13
#41

Toppen, undrade bara hur det var att ha i den i under längre jäsning bara. Skrattande

Annons:
DesK
2011-11-25 13:21
#42

Inga problem alls, jag hade i sirapen direkt i degspadet, men jag tar ju bara ytterst lite sirap eller honung för vi vill inte ha matbröd som smakar sött. Tycker dock att baksirap och honung ger mer smak än vanlig ljus eller mörk sirap.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
2011-11-25 15:48
#43

Jag använder också ibland sirap, främst brödsirap eller mörk till surdeg, men för det mesta blir det en rejäl matsked honung för det tycker jag ger godare smak. Jäsningen tycker jag blir bättre med honungen i surdeg.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anterrabae
2011-11-25 23:09
#44

Jag bakade en riktig typ sirapslimpa på mörk sirap, och glutenfri. Sval över-nattenjäsning, och den blev supergod. Inte så söt då jästen ätit upp en del av söttman i processen. men ändå helt klart ett sött matbröd.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[snall]
2011-11-27 13:15
#45

SPÄNNANDE! Att surdegen fått sin egna dag visste jag inte!

DesK
2011-11-27 14:27
#46

#45 Det var TrevorS som föreslog att vi skulle skapa surdegsdagen Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[snall]
2011-11-27 14:48
#47

Spännande, han är duktig!

[TrevorS]
2012-03-25 13:04
#48

Nu är det snart dags igen!

Annons:
storost
2012-03-25 14:43
#49

ja, det är det…. Skrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anterrabae
2012-03-25 15:04
#50

Ja just det, tänkte jag skulle starta en rågsur. Det passar nog lagom till surdegsdagen att det går att baka på den.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

MonisN
2012-04-13 23:49
#51

I morgon på surdegsdagen tänkte jag prova ett för mig oprövat recept av Jan Hedh på lite mörkare bröd med olika fröer i. Fördegen ska stå i kylen 24 timmar innan baket, plus att fröerna och rågkross också ska skållas dagen innan. Så i morgonbitti blir det surdegsbak dagen till äraGlad

Är det fler som ska baka i morgon? Besök gärna surdegsdagens facebooksida också och dela med er av era surdegsbröd, tankar och eventuella frågorGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2012-04-14 09:26
#52

Va spännande, glöm inte lägga upp bilder bara. Ska själv ge mig på något recept, får se vad jag hittar för kul. Skrattande

storost
2012-04-14 11:08
#53

Har tyvärr redan bakat och det räcker nu ett tag.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

DesK
2012-04-14 13:05
#54

Jag ska baka idag, men har ännu inte riktigt bestämt vad det blir för surdegsbröd

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
2012-04-14 13:06
#55

Jag upptäckte att det var ingen surdeg i receptet vilket jag trodde, men väl både fördeg och skållningSkrattande Tyvärr, och som vanligt får man väl säga att Hedhs recept inte stämmer. Fick tillsätta massor av mer mjöl, drygt ½ kilo för att få en mycket kladdig deg. Dessutom kopiöst mycket salt. Fyra bröd står i alla fall på jäsning nu, vi får se om det går att ätaFörvånad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
DesK
2012-04-14 20:44
#56

Det blev surdegsbröd med min vanliga rågsurdeg, skrädmjöl och vetemjöl, tyvärr är min kamera på rymmen så jag kan inte visa nå bild.

Hum detta med Jan Hedhs recept verkar ju helskumt! Lite skillnad kan det ju bli beroende av vilket mjöl man använder, men knappast så mycket som du nu råkade ut för Mona.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
2012-04-14 21:49
#57

Det måste varit tryckfelsnisse som varit framme i hans bok, för det kan omöjligt skilja så mycket från mjöl till mjöl. Hur som helst så smakade det förträffligt om än lite salt. Dessutom skulle jag kunnat svära på att det var surdeg i om jag inte visste att det inte var det! Fördeg + skållning som båda stått i kyl i 24 timmar gjorde mycket god och mustig smak.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
2012-04-15 09:22
#58

Det kan faktiskt skilja extremt mycket från mjöl till mjöl. Till och med från skörd till skörd på samma åker. Men de stora kvarnarna (på kontinenten) blandar olika skördar med varandra för att få en mer jämn kvalitet. Vet inte hur det är här i Sverige, men jag antar det är samma här

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anterrabae
2012-04-19 17:30
#59

och här blev det inget surdegsbrödbak pga maginfluensa. Jag tar det idag istället.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2012-04-19 19:21
#60

Lägg gärna upp bilder på det Ida, vill se! Skrattande

Anterrabae
2012-04-19 19:23
#61

japp. Men bilderna kommer först i morrn, då det är jäsa-över-natten-i-kylen-bröd.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2012-04-19 19:30
#62

Absolut! Ska bli kul att se. Skrattande

Annons:
Anterrabae
2012-04-20 14:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#63

Premiärbaket på rågsuren som startades för ett par veckor sen.

Rågbröd med sirap.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2012-10-31 21:24
#64

Googlade lite och såg att dagen har blivit en riktig hit!

Anterrabae
2012-10-31 21:38
#65

Det är jättehäfrigt!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

MonisN
2012-10-31 22:06
#66

Jag googlade också nu, och det blev en hel del träffar! KulGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2013-04-13 18:53
#67

Ni har väl inte glömt surdegsdagen idag?

[Tassy]
2013-04-13 19:03
#68

Tack för påminnelsen! 👍

MonisN
2013-04-13 20:21
#69

Jag har inte haft tid att baka idag, men jag har i alla fall ätit surdegsbröd 😛

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
DesK
2013-04-13 20:40
#70

Inte heller jag har haft möjlighet att baka idag, men jag har käkat surdegsknäckebröd idag 😊

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Vegg]
2014-04-04 13:27
#71

Snart dags igen! 😉

Anterrabae
2014-04-04 13:29
#72

Japp! ❤️

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Carmarino
2020-04-11 05:36
#73

Idag är det surdegsdagen. Ska visserligen baka idag, men det blir inte med surdeg.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

DesK
2020-04-11 09:10
#74

Jag ska faktiskt baka surdegsbröd idag 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Carmarino
2021-04-10 03:23
#75

Det är surdegsdagen idag.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: