När är dagen? Surdegsdagen kommer att firas den andra lördagen varje april.
Hur går firandet till? Då är det dags att fira surdegsbrödet i alla dess former, varför inte baka det själv? Surdegspizza, surdegsbröd, surdegsfrallor eller kanske surdegsbaguetter! Köpt går också bra. Man får självklart äta det precis som man vill till soppa, med gott pålägg på eller varför inte doppa det i olika sorters vinäger eller olivoljor?
Vilka ligger bakom dagen? 2011 bestämde TrevorS (Oscar Södros) tillsammans med Sajtvärden DesK (Désirée), MonisN (Mona) och Storost (Stephan) att starta denna dag.
Bjud gärna med er familj och vänner hit så vi blir fler som firar.
Det kommer att bli roligt och intressant att vara med och driva gruppen på facebook. Surdegen är absolut värd en helt egen dag, precis som kanelbullens dag och fettisdagen.
Än så länge jäser det inte imponerande bra, men lite i alla fall, låter dom stå en stund till och ser om det blir något mer. Annars får jag hoppas på ugnen!
Anterrabae det kan ta många bak och lång tid innan man får den perfekta surdegen. Om den känns lite trött så tillsätt en gnutta jäst i baket, men observera inte till själva surdegen som du tänker spara och mata.
Det får nog blir lite jäst i baket framöver. Eller ha mer tålamod med surdegsgrunden, det känns som den vill ta mer tid på sig än om man gör den på standardmjöl.
Man brukar ju behöva både jäst och bakpulver för att få gl-fritt att jäsa bra. Nu testade jag med bara surdeg.
Mest beror färgen på min gröna vägg, kameran och lampan i kökstaket. Dessa var på mjölmix - bovete och majsstärkelse (normalt blir det väldigt vita bröd). Men jag fascineras över hur mörka de blev, hade morot och kanel, men jag tycker de snarare borde blivit orangea.
Trots att de är kompakta, så blev smaken dock jättegod, både på dessa och på de med skrädmjöl, som för övrigt såg likadana ut.
Räcker med bara något gram jäst, du hade nog behövt jäsa cirka 6 timmar, brukar jag få jäsa degen minst när jag jäser eller under natten. Om du använder dig av lösare deg kan man tilsätta lite kokosmjöl, det gjorde jag och det jäste mycket bättre.
Inga problem alls, jag hade i sirapen direkt i degspadet, men jag tar ju bara ytterst lite sirap eller honung för vi vill inte ha matbröd som smakar sött. Tycker dock att baksirap och honung ger mer smak än vanlig ljus eller mörk sirap.
Jag använder också ibland sirap, främst brödsirap eller mörk till surdeg, men för det mesta blir det en rejäl matsked honung för det tycker jag ger godare smak. Jäsningen tycker jag blir bättre med honungen i surdeg.
Jag bakade en riktig typ sirapslimpa på mörk sirap, och glutenfri. Sval över-nattenjäsning, och den blev supergod. Inte så söt då jästen ätit upp en del av söttman i processen. men ändå helt klart ett sött matbröd.
I morgon på surdegsdagen tänkte jag prova ett för mig oprövat recept av Jan Hedh på lite mörkare bröd med olika fröer i. Fördegen ska stå i kylen 24 timmar innan baket, plus att fröerna och rågkross också ska skållas dagen innan. Så i morgonbitti blir det surdegsbak dagen till ära
Är det fler som ska baka i morgon? Besök gärna surdegsdagens facebooksida också och dela med er av era surdegsbröd, tankar och eventuella frågor
Jag upptäckte att det var ingen surdeg i receptet vilket jag trodde, men väl både fördeg och skållning Tyvärr, och som vanligt får man väl säga att Hedhs recept inte stämmer. Fick tillsätta massor av mer mjöl, drygt ½ kilo för att få en mycket kladdig deg. Dessutom kopiöst mycket salt. Fyra bröd står i alla fall på jäsning nu, vi får se om det går att äta
Det blev surdegsbröd med min vanliga rågsurdeg, skrädmjöl och vetemjöl, tyvärr är min kamera på rymmen så jag kan inte visa nå bild.
Hum detta med Jan Hedhs recept verkar ju helskumt! Lite skillnad kan det ju bli beroende av vilket mjöl man använder, men knappast så mycket som du nu råkade ut för Mona.
Det måste varit tryckfelsnisse som varit framme i hans bok, för det kan omöjligt skilja så mycket från mjöl till mjöl. Hur som helst så smakade det förträffligt om än lite salt. Dessutom skulle jag kunnat svära på att det var surdeg i om jag inte visste att det inte var det! Fördeg + skållning som båda stått i kyl i 24 timmar gjorde mycket god och mustig smak.
Det kan faktiskt skilja extremt mycket från mjöl till mjöl. Till och med från skörd till skörd på samma åker. Men de stora kvarnarna (på kontinenten) blandar olika skördar med varandra för att få en mer jämn kvalitet. Vet inte hur det är här i Sverige, men jag antar det är samma här
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.