Annons:
Etikettertillbehörpåläggartikel
Läst 26288 ggr
[TrevorS]
4/2/11, 4:38 PM

Naturligt Glutenfria Papad

Papad på tre sätt och lite fakta bakom denna spännande och intressanta blandning av bröd och chips.

Papad kommer ursprungligen från Indien men förekommer i andra länder under olika namn, det vanligaste är Papadum, pappadum, poppadom och happala.

Det är lite svårt att klassificera vad just det här är då man beskriver det här som, chips, bröd, knäckebröd och tunnbröd. Brödet serveras oftast till en måltid men det äts även som förrätt eller som mellanmål och serveras då oftast med mango chutney som pålägg eller någon dipp med krydda. I några delar av Indien äter man alltid det här efter en måltid. Okryddat kan det även användas i förrätt och även som en efterätt med mixade frukter på eller fruktdipp. Det finns olika former men oftast gör man det runt.

Ingredienserna varierar lite beroende vart man åker och vilka delar man besöker men det görs vanligtvis av linser, kikärtor, blackeye-bönor, ris eller potatismjöl. I indien kallar man oftast linssorten man brukar ha i för "papad". Sedan har man alltid i lite salt, det som är lite speciellt är just kryddningen, de vanligaste kryddorna är chili, vitlök, svartpeppar och chili. Idag händer det även att det förekommer bakpulver i. För att få det så tunnt som möjligt använder man ibland agar-agar, det går att få det tunnt utan men det krävs en viss teknik.

Tillagningen går till på olika vis, vanligaste är att man friterar det, men även rostar, soltorkar, ångkokar sedan torkar, grillar och även ugnen. Det är lite beroende på hur krispigt man vill ha det, hur man vill att kryddorna ska smaka och liknande.

Här är tre av de vanligaste recepten:

Papad på rismjöl
cirka 8-10 stycken
4 deciliter rismjöl
1 deciliter potatismjöl
½ tesked svartpeppar
¼ tesked salt
1 deciliter vatten
5 deciliter rapsolja

Gör så här:
Blanda mjölen och kryddorna noga och tillsätt vatten och knåda en stund, krama sist ihop den så hårt du kan. Hetta upp oljan i en ren och torr stekpanna. Rulla degen till små bollar i storlek som en valnöt medan oljan blir varm. Platta till dem så pass tunna du kan, fritera cirka 2 minuter på ena sidan och 20-30 sekunder på andra, låt rinna av på papper eller i durkslag.

Papad på linsmjöl (eller bönmjöl)
cirka 8-10 stycken
5 deciliter linsmjöl eller blackeyebönmjöl
1 tesked agar-agar (eller 2 teskedar krossade linfrön)
½ tesked svartpeppar
¼ tesked salt
1 deciliter vatten

Gör så här:
Värm ugnen till 250°C. Blanda mjölen, kryddorna och agar-agar noga och tillsätt vatten och blanda med en gaffel och knåda sedan en stund, krama sist ihop den så hårt du kan. Rulla till bollar stora som valnötter, pressa ut dem på bakplåtspapper så tunnt det bara går. Grädda tills de får en fin färg, låt dem svalna helt innan man äter dem.

Papad på rismjöl
cirka 8-10 stycken
2 deciliter rismjöl
2 deciliter kikärtsmjöl
1 deciliter potatismjöl
½ tesked chilikrydda
¼ tesked salt
1 deciliter vatten
5 deciliter rapsolja

Gör så här:
Blanda mjölen och kryddorna noga och tillsätt vatten och knåda en stund, krama sist ihop den så hårt du kan. Hetta upp oljan i en ren och torr stekpanna. Rulla degen till små bollar i storlek som en valnöt medan oljan blir varm. Platta till dem så pass tunna du kan, fritera cirka 2 minuter på ena sidan och 20-30 sekunder på andra, låt rinna av på papper eller i durkslag.

Text och bild TrevorS

Annons:
MonisN
4/2/11, 5:09 PM
#1

Spännande bröd! Går det att göra dem på vetemjöl också?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
4/2/11, 5:51 PM
#2

Spännande bröd men jag trodde att de hette papadum eller nåt sånt Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
4/2/11, 8:22 PM
#3

#1. Traditionellt ska man inte ha vetemjöl i dessa, gjorde ett test och det vi kom fram till var att det hade en helt annan konsistens, dessutom smakar det inte likadant heller, vetemjölet tog inte upp smaken av kryddorna så bra. Men till början rekomenderar jag att man använder rismjöl, saknar man nu potatismjöl kan man tillsätta lite vetemjöl som bindning.

#2. Kärt barn har många namn brukar man säga och så är fallet. Det beror på vart man åker i indien, den har olika namn och även om man åker till andra länder har den också olika namn. Papad vet de flesta vilket det är, utalas dock Papadum fast med ett nästan helt tyst u.

Här är några fler namn:

Pappad
Popadam
Pamporo
Puppodum

[TrevorS]
11/26/11, 7:32 PM
#4

Denna är ju glutenfri så jag puttar upp den lite.

Anterrabae
11/28/11, 11:56 PM
#5

och så gott!

Jag har ätit dem gjorda på kikärtsmjöl

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
11/29/11, 8:34 AM
#6

Visst är dom! Skrattande

Annons:
Upp till toppen
Annons: