Matbröd i Fokus, information och regler

Upphovsrättslagen

2009-09-01 17:26 #0 av: DesK

Upphovsrättslagen innebär att du inte får vidarepublicera andra personers framställda material (artiklar, foton, musikalster, konst, dataprogram och så vidare) utan dennes medgivande.

Om upphovsrättsinnehavare har gett sitt tillstånd till publicering är det din skyldighet att ange vem som är upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver.
Det upphovsrättsliga skyddet består av två delar, dels de ekonomiska rättigheterna det vill säga att kunna sälja eller hyra ut rätten att kopiera eller tillgängliggöra verket, dels de ideella rättigheterna. De ideella rättigheterna kan inte avyttras och innehas alltid av upphovsrättsmannen eller dennes arvingar, och gör det möjligt att hävda rätten till sitt verk. Det är alltså möjligt att någon ger dig rätt att publicera material utan att betala ersättning, vilket trots detta inte påverkar dennes ideella rättighet. Det innebär till exempel att du inte får förvanska upphovsrättsinnehavarens verk, utan skall återge det i dess originalform. För att skilja på en kopia och ett nytt verk så används begreppet verkshöjd, om ett verk anses tillräckligt självständigt och originellt så anses det ha verkshöjd och således vara ett nytt verk med alla rättigheter som då tillfaller den nya upphovsmannen.
När du länkar till andra websajter innebär det inte något intrång i upphovsrätten. Men det kan vara ett problem att rikta länkarna direkt till en annan artikel, speciellt om den inte öppnas i ett eget fönster.
Så länge länkar till andra sajter öppnas i egna fönster så är allting bra, men om så inte är fallet så skulle det kunna innebära ett problem. Om artikeln öppnas i en sida hos iFokus, så kan det betyda att läsaren till exempel uppfattar det som material som iFokus publicerat samt att den mottagande sajten kan förlora annonsintäkter.
Så för att undvika en eventuell diskussion så är det lika bra (och mer användarvänligt) att ta för vana att kryssa i rutan "Öppna i eget fönster" när ni skapar en länk.

 

ifokus.jpg

Désirée

Anmäl
2011-11-22 12:28 #1 av: DesK

Då och då får jag frågor angående publicering av andra människors alster.Ovanstående text har Niklas skrivit och den klargör vad som gäller.

Désirée

Anmäl
2011-11-22 15:31 #2 av: Anterrabae

Bra med påminnelser, tack för det.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-22 17:02 #3 av: [TrevorS]

Bra skrivet. Skrattande

Anmäl
2011-11-23 22:48 #4 av: MonisN

Vissa saker (som detta) är ju ganska självklara kan man tycka, men jag vet att det inte är det för vissa. Bra att påminna ibland.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-03-29 09:53 #5 av: DesK

En bloggare "lånade" en artikel härifrån, utan att fråga, jag kontaktade bloggaren ifråga och uppmanade henne att ta bort artikeln ifråga. Hon bad om ursäkt och tog bort artikeln från sin sida. Sannolikt kände hon inte till att man inte får göra så.

Désirée

Anmäl
2012-03-29 10:22 #6 av: [TrevorS]

#5. Det är rätt vanligt, när någon har "stulit" mina bilder från min blogg har jag oftast fått svaret "men den fanns på google, där får man använda hur man vill" vilket inte stämmer, det är bara en sökmotor för att hitta bilder på andras hemsidor, det betyder inte att man får använda vilken man vill.

Anmäl
2012-03-29 14:34 #7 av: Anterrabae

Ett mycket bra klarläggande TrevorS, jag tror att det är många som tror att det är just så. Eller att man gett bort rättigheterna till sitt material bara man lagt upp det någonstans på nätet.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-03-29 14:57 #8 av: Emo

Jag brukar rekommendera de bestulna att anlita Bildombudsmannen.

http://www.bildombudsmannen.se/

Där kan man läsa hur man kan göra och vad det kan kosta.

Roligt att läsa om rättighetsinnehavare, som ser till att tjäna bra på att skicka räkningar.

Jag brukar kolla hur mina hetlänkade bilder används och när bloggaren skriver vänligt om min sida och bifogar länk, då är det bra. Har bloggaren glömt att ange att bilden  är min, så skriver jag en kommentar. Får den stå kvar, så är det också bra.

Nu senast var det någon eller några av mina bilder på ett tyskt forum. Jag fick inte komma in på de sidorna för de var låsta för vissa. Då skrev jag till ägarna:

 

"Hallo! Was bedeutet dises? Ich habe leider keine Möglichkeit zu untersuchen warum meine Bilder ohne Genehmingung gebraucht werden. Da ich nicht weiss ob die Bilder ohne Adresse http://parlkonst.se/ gezeigt werden, hoffe ich jetzt dass Sie mir erzählen wie die gebraucht sind. Emo Persson " och bifogade statistikunderlag, som visade vad som hänt. Det togs på allvar och min adress blockeras från vidare stölder.Tyvärr fick jag inte veta hur bilderna användes. Forum kan tydligen se till att medlemmarna inte kan stjäla från vissa ställen.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2012-03-29 22:46 #9 av: MonisN

Att kopiera bilder och annat material från till exempel Google tror nog flertalet är helt i sin ordning, så att tjata om att det inte är det är nog tyvärr nödvändigt.

Så länge man inte använder kopierade bilder eller material för publicering utan tittar på dem i sin egen dator är det okej, men så fort man börjar på något sätt sprida någon annans verk utan tillstånd från ägaren är det olagligt.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.